Kan all mat frysas en andra gång?

Finns det matvaror som kan frysas in en andra gång – t ex om frysen har varit avstängd en längre tid? Få svaret här.

Frysta råvaror

FRYSTA RÅVAROR Vad du kan frysa in en andra gång är svårt att säga, för det beror på flera saker – och dem kan du läsa mer om i denna artikel.

Frysa in mat igen

Om en matvara tål att frysas in igen beror i hög grad på hur länge frysen har varit avstängd. Handlar det om avfrostning under ett par timmar, är det inga problem att frysa in allt igen. Bara man tänker på att lägga maten i en kylväska eller en stor balja där allt håller sig kallt, finns det ingen anledning till oro.

Men om frysen har varit avstängd en längre tid, exempelvis i samband med ett strömavbrott, och det har gått mer än fem till sex timmar, då är det många fler matvaror som inte tål att frysas in igen.

LÄS OCKSÅ: Stoppa matsvinnet – så här gör du!

Vad kan frysas in igen?

Allra ömtåligast är fisk, skaldjur, rå fågel, rått kött och rätter med råa ägg och grädde som t ex hemlagad glass och dressingar. Mindre ömtåligt är färdiglagad mat (dock inte fisk och skaldjur), kokta såser, grönsaker och frukt. Minst ömtåligt är glass, bröd och bakverk som tillverkas industriellt.

LÄS OCKSA: Så länge håller din mat i frysen

Vad som kan frysas in igen är svårt att säga generellt, eftersom det beror på:

  • Hur länge frysen har varit avstängd.
  • Årstiden (d v s den allmänna temperaturen)
  • Hur gamla frysvarorna är (d v s hur länge de har varit i frysen). Frysvaror har har också en begränsad hållbarhet, och hur mycket är det kvar av den?

Generellt kan man säga att när maten har tinat helt, då mår varken rått kött, rå fågel, fisk, skaldjur och rätter med grädde och ägg bra av att frysas in igen.

Goda råd om att frysa in igen

Om man helst inte vill slänga en fin bit kött kan man steka upp köttet, eller göra en gryträtt av det – och därefter frysa in det värmebehandlade köttet igen.

Även om vissa matvaror klarar av att frysas in igen, kommer det alltid att ske en försämring av kvaliteten. Frysta bär blir lite vattnigare och mindre smakrika efter att ha tinats en andra gång.