Kan all mat frysas en andra gång?
Finns det matvaror som kan frysas in en andra gång – t ex om frysen har varit avstängd en längre tid? Få svaret här.
Finns det matvaror som kan frysas in en andra gång – t ex om frysen har varit avstängd en längre tid? Få svaret här.
Om en matvara tål att frysas in igen beror i hög grad på hur länge frysen har varit avstängd. Handlar det om avfrostning under ett par timmar, är det inga problem att frysa in allt igen. Bara man tänker på att lägga maten i en kylväska eller en stor balja där allt håller sig kallt, finns det ingen anledning till oro.
Men om frysen har varit avstängd en längre tid, exempelvis i samband med ett strömavbrott, och det har gått mer än fem till sex timmar, då är det många fler matvaror som inte tål att frysas in igen.
LÄS OCKSÅ: Stoppa matsvinnet – så här gör du!
Allra ömtåligast är fisk, skaldjur, rå fågel, rått kött och rätter med råa ägg och grädde som t ex hemlagad glass och dressingar. Mindre ömtåligt är färdiglagad mat (dock inte fisk och skaldjur), kokta såser, grönsaker och frukt. Minst ömtåligt är glass, bröd och bakverk som tillverkas industriellt.
LÄS OCKSA: Så länge håller din mat i frysen
Vad som kan frysas in igen är svårt att säga generellt, eftersom det beror på:
Generellt kan man säga att när maten har tinat helt, då mår varken rått kött, rå fågel, fisk, skaldjur och rätter med grädde och ägg bra av att frysas in igen.
Om man helst inte vill slänga en fin bit kött kan man steka upp köttet, eller göra en gryträtt av det – och därefter frysa in det värmebehandlade köttet igen.
Även om vissa matvaror klarar av att frysas in igen, kommer det alltid att ske en försämring av kvaliteten. Frysta bär blir lite vattnigare och mindre smakrika efter att ha tinats en andra gång.