Mette skippade brödet: "Jag känner mig mer hälsosam – och har mycket mer energi"

När man är van vid att äta mackor till middag och dämpa eftermiddagssuget med en croissant är det en stor för- ändring att skära ner på stärkelsen. Men med planering har Mette lyckats. Få råden här.

Mette ville gärna äta mindre stärkelse.

KOSTFÖRÄNDRING – Mette blev tvungen att tänka i nya lösningar när hon skar ner på bröd och potatis.

Mette har under 6 veckor skurit ner på bröd, potatis och pasta Hon har fått råd och vägledning av kostvägledare Martin Kreutzer för att ändra sina vana.

Äter du också för mycket stärkelse och vill sluta med det, kan du läsa mer om att bryta just den vanan här. Det är råden som Mette följt. Läs längre ner i artikeln om hur det gick för henne.

Kvinna håller upp handen framför bröd. Hon vill äta mindre stärkelse.

STÄRKELSE - Få näringsexpertens råd för att äta mindre – eller helt undvika – stärkelserika matvaror som bröd, pasta, ris och potatis.

3 råd för att äta mindre stärkelse

Nöj dig med att minska

Rigida regler är svåra att följa. De lägger nästan alltid krokben för dig. Och eftersom små mängder stärkelse är helt oproblematiskt för blodsockret och vikten finns det ingen anledning att utesluta all stärkelse, så satsa på att minska istället.

Gör grönsaker till fyllning

Du är van vid att äta ris, pasta, potatis och vitt bröd. Uppgiften består i att byta ut med alternativ som också mättar. Det kan t ex vara kål, morötter, linser, bönor, sallader eller bara kokta grönsaker.

Farväl till enkla lösningar

En snabb macka är big no no. När du ska skära ner på stärkelsen krävs det nya idéer till enkla lösningar. Framförallt när man är på språng. Det krävs mer planering och det är en bra idé att du lär dig några standardrätter, t ex grönsakssoppa, äggmuffins eller liknande.

Vad har det krävt av dig?

“Jag har behövt jobba in helt nya vanor, för de flesta av de matva ror jag har ätit flest av har jag behövt sluta med: bröd och potatis. Nu var jag tvungen att planera matlådor.”

Hur gjorde du?

“Jag planerade ett par dagar framåt, och jag lärde mig längst vä gen, t ex upptäckte jag att min mage inte tål rå kål i stora mängder, eftersom jag köpte många färdiga sallader. Då började jag koka grönsakerna istället. Jag har skippat att äta mackor och istället ätit lax och avokado, råa morötter och fänkål. När det har serverats fika på jobbet har jag sagt till mig själv: ‘Det där äter du ju inte.’”

Om du vill bli bättre på att tacka nej när det serveras fika kan du få hjälp och goda råd här.

Har det varit svårt?

“Ja, det har varit jobbigt, men inte omöjligt. Det svåraste har faktiskt varit folks reaktioner: ‘Ska du inte ha en bulle? Du är ju inte tjock.’ Mitt mål har inte varit att gå ner så mycket i vikt, men jag ville bli av med valken jag hade runt magen.”

Är du nöjd med resultatet?

“Ja, väldigt nöjd – jag är stolt. Resultaten är överraskande bra. Jag har gått ner flera cm i midjan. Självkänslan har fått en skjuts, och jag har blivit av valken på magen. Mitt sockersug har också minskat, och jag är mätt under längre tid i taget. Jag känner mig mer hälso sam, har mycket mer energi och är gladare.”

*Källa: Martin Kreutzer, näringsexpert