Därför är det nyttigt att äta sill

Visste du att sill faktiskt är lite av en superfood? Se här hur sund den feta fisken är.

Sill i bitar på tallrik tillsammans med rödlök.

Du vet säkert redan att det är sunt att äta fisk. Och sannolikt vet du också att det speciellt är den feta fisken som är extra nyttig och bra för kroppen. Ändå är det inte många som väljer att servera sill till middag – och det är synd. För den feta lilla fisken är supernyttig och dessutom smakar den riktigt gott.

Varför är sill så nyttigt?

Även om de magra fiskarna är nyttiga på grund av deras låga fettinnehåll så bör du definitivt inte undvika fet fisk som t ex sill.

Liksom många andra feta fiskar är sillen full av omega-3-fettsyror, som bidrar till att öka förbränningen – speciellt om du samtidigt ser till att regelbundet få upp pulsen ordentligt.

Dessutom är sillen fullspäckad med D-vitamin och B12-vitamin. Ett vitamin vi behöver extra mycket under den kalla och mörka årstiden, då solen inte visar sig så mycket som man skulle kunna önska sig.

LÄS OCKSÅ: Vilka är de bästa källorna till selen?

Sill stärker din hälsa

Det höga innehållet av D-vitamin i sill bidrar till att stärka ditt skelett, dina tänder och ditt humör. Och så kan den feta fisken hjälpa dig att leva längre. Sillens fett består nämligen huvudsakligen av nyttiga fiskoljor, som både lindrar ledsmärtor och förebygger blodproppar. Det är alltså de sunda omega-3-fettsyrorna som sänker ditt blodtryck, då fettsyrorna bidrar till att öppna upp de så kallade kaliumkanalerna, som utvidgar våra blodkärl. Och som extra bonus bidrar fettsyrorna också till att stärka ditt immunförsvar.

LÄS OCKSÅ: Vad är fiskolja?

Sill håller även hjärnan frisk

Något som fet fisk, och alltså bl a sill, är riktigt bra för är din hjärna. Det gäller speciellt vid julbordet då drycken ofta består av öl och snaps. Studier har tidigare visat att stora mängder alkohol skadar hjärnan. Om man verkligen missbrukar alkohol kan man också drabbas av demens. Men en undersökning från Loyola University Chicago Stritch School of Medicine och University of Kentucky visar att de sunda omega-3-fettsyrorna skyddar mot inflammation i hjärnan – och ofta är det detta som orsakar demens. Så om du vill skydda din hjärna bör du alltså inte hålla igen med att äta sill och annan fet fisk. Både på julbordet och till middag.

Så får du in mer sill i vardagen

Det är inte många som äter sill till middag. Istället är det något vi äter på midsommarafton eller på julbordet och däremellan möjligen på en smörgås. Men så behöver det inte vara. Det handlar bara om att ändra vanor och få lite idéer om hur du kan laga sill till middag. Eller varför inte äta den som du gör till midsommar, med lite kokt potatis och gräddfil.

Undvik den här sillen

Även om de sunda näringsämnena i sill väger tungt, så kan du ändå undvika de här sillvarianterna:

  • Marinerad sill
  • Currysill
  • Generellt sill på burk

Det är inte nödvändigtvis för att den här sillen är onyttig i sig, men lagen eller marinaden som den ligger i är ofta full av socker. Välj istället sill från fiskhandlaren eller mataffären, som inte ligger i en lag eller är marinerad.

Men du behöver inte hålla igen på julbordet, även om sillen ligger i en lag med socker. Det finns nämligen fler fördelar än nackdelar med att äta den feta fisken.

Saknar du inspiration till hur du lagar god sill? Kolla då in det här receptet på röd sill med lök och äpple.