Kan mitt blodtryck bli för lågt?

Vi pratar mycket om högt blodtryck, men kan det bli för lågt också? Och vilka är symptomen?

Mätning av blodtryck

BLODTRYCK – Det är svårt att känna om blodtrycker är högt eller lågt. Det är däremot lätt att mäta det.

© iStock

Vi hör ofta att vi ska se upp för att få för högt blodtryck, eftersom det ökar pressen på hjärtat och ökar risken för blodproppar. Men ett lågt blodtryck pratar man inte så mycket om. Det beror förmodligen på två saker: att ett lågt blodtryck är svårt att definiera eftersom blodtrycket skiljer sig åt från person till person, och att det generellt inte är något fel om mätaren visar en låg siffra.

De flesta av oss har ett blodtryck på cirka 120/80, men både ålder och aktivitetsnivå kan få siffran att stiga eller falla. Hos unga människor kan ett normalt blodtryck vara 105/65, och det stiger långsamt när vi blir äldre.

För några kan ett lågt blodtryck ge yrsel och synrubbningar när man reser sig, eftersom det kommer för lite syre till hjärnan när blodet ska pumpas upp från hjärtat. Det finns ingen nedre gräns för ett för långt blodtryck, och om du inte har några symptom, så är blodtrycket inte för lågt oavsett vad en mätning säger.

Sänk blodtrycket

Ät rätt

Få massor av grönsaker, fullkorn, kostfibrer, baljväxter, frukt, bär, fisk, magra mjölkprodukter och magert kött då och då. Håll igen på salt och lakrits.

Håll vikten

Övervikt påverkar ditt blodtryck genom att öka det och extra kilon belastar hjärtat.

Rör på dig

All fysisk aktivitet är bra. Och du behöver inte träna så hårt att svetten rinner för att få effekt. En promenad eller cykeltur räknas också. Ju mer intensivt du tränar, desto bättre är det dock för ditt blodtryck.

Sluta röka

Om du röker kommer nikotinet i cigaretterna få kroppens små blodkärl att dra ihop sig. Samtidigt får det hjärtat att slå lite snabbare, och då ökar blodtrycket.

Källa: Gunnar Gislason, överläkare och forskningschef, Hjärtföreningen