Lasagne är en favorit hos både stora och små.
En av de bästa sakerna med lasagne är att du kan variera den efter dina egna smaklökar. Är du vegetarian gör du bara din lasagne utan kött, gillar du fisk kan du använda lax och älskar du mexikanska smaker häller du massor av bönor i köttfärssåsen och byter ut lasagneplattorna mot tortillabröd.
Lasagne är också utmärkt restmat. Det spelar ingen roll vilken typ av grönsak du har hemma, det är bara att hacka elller riva ner den i din kött- eller grönsakssås.
Behöver du inspiration till hur du kan variera din lasagne? Eller är du osäker på de praktiska detaljerna, som hur länge den håller i kylen och om man kan frysa den? Här ger vi dig tips och tricks!
Läs mer om hemlagad lasagne:
Genom att justera både köttfärssåsen, lasagneplattorna, grönsaker och osten är det enkelt att göra en klassisk lasagne nyttigare.
KÖTTET
Välj en fettsnål färs till din lasagne. Här kan det finnas en del kalorier att spara, precis som du får i dig mindre av det mättade fettet som vi inte ska ha för mycket av.
Kalorier i nötfärs: (per 100 g)
- Med 4-7 % fett = 137 kcal
- Med 8-12 % fett = 172 kcal
- Med 14-18 % fett = 223 kcal
Källa: Coop.dk
OSTEN
Du kan välja en fettsnål ost och spara kalorier, men då förlorar du också en del smak. Vi rekommenderar att du använder en god mozzarella eller parmesan och istället skära ner på mängden. I många recept används 100-125 g ost på toppen, men du kan nöja dig med hälften.
GRÖNSAKERNA
Ju fler grönsaker du häller ner i din köttfärssås, desto fler nyttiga ämnen får du i form av kostfibrer, vitaminer och mineraler. Samtidigt håller du också kaloriantalet nere. Du kan använda de flesta grönsakerna och lasagne är en optimal rätt för att tömma grönsakslådan på rester.
Goda grönsaker till din lasagnesås:
LASAGNEPLATTORNA
Välj fullkornsplattor istället för de vita. Varför? Du får nyttiga kostfibrer, som både mättar och gynnar din matsmältning.
Kostfibrer i lasagneplattor: (per 100 g)
- Vita lasagneplattor: Cirka 2,5 g
- Fullkornslasagneplattor: Cirka 8,5 g
Källa: Coop.dk
Vill du spara extra kalorier? Skippa pastan och använd istället squash eller aubergine skuren i tunna skivor eller kålblad.
Gräddningstiden för lasagne kan variera – beroende på receptet och inte minst typen av lasagneplattor. Men du kan räkna med att en lasagne behöver ungefär så här lång tid i ugnen:
- Klassisk lasagne med vita lasagneplattor: 35-40 min. i ugnen vid 180 grader
- Lasagne med fullkornsplattor: 50 min. vid 180 grader.
- Lasagne med färska lasagneplattor: 25 min. vid 180 grader.
Alla tider gäller för varmluftsugn. Om du använder en ”vanlig” ugn, så använd samma tider men sätt ugnen på 200 grader.
Gräddningstiden kan också alltid variera beroende på om du ställer in lasagnen i en varm eller kall ugn och om köttsåsen är varm eller kall från kylen när du gör den.
Använd en gaffel för att känna om din lasagne är klar. Lasagneplattorna ska ha lite tuggmotstånd kvar, "al dente" som man säger i Italien.
TIPS! Strö på osten sist. De sista 15-20 min av gräddningstiden är passande. Annars riskerar du att osten blir bränd.
Räkna med att lasagnen håller sig cirka 3 dagar i kylskåpet. Det förutsätter att du har god kökshygien, och att lasagnen har kylts ner direkt efter att ni har ätit färdigt.
När lasagnen ska värmas upp igen så värm bara det ni äter upp. För varje uppvärmning blir lasagnen nämligen torrare och mer smaklös.
Ja, men du får bäst resultat om du fryser lasagnen innan du gräddar den.
Så här gör du: Lägg ihop din lasagne som vanligt. Den enda skillnaden är att du ska vänta med att strö över lasagnen tills den är ute ur frysen och redo att ställas i ugnen. Du kan också välja att frysa ner den färdiggräddade lasagnen, men då riskerar du att det blir lite torr i kanterna när den värms upp igen.
LÄS OCKSÅ: Så länge håller din mat i frysen
Ja det kan du absolut, du kan även göra den vegansk.
VEGETARISK LASAGNE
Istället för köttfärssås gör du bara en god sås av tomater på burk och massor av grönsaker. Vill du ha protein i din sås kan du tillsätta kikärter, bönor eller tofu.
VEGANSK LASAGNE
Är du vegan ska du precis som ovanför, byta ut köttfärssåsen mot en grönsakssås. Men i bechamelsås är det både smör och mjölk, men det kan du byta ut mot olivolja och sojamjölk.
Den rivna osten kan du antingen skippa helt, välja en växtbaserad ost eller byta ut mot t ex ströbröd. Pastaplattorna kan innehålla ägg, så kom ihåg att läsa ingredienslistan.
Läs också: Pastasallad är nyttigt och gott – få 8 enkla recept
Ja, du kan enkelt göra en glutenfri lasagne själv, men det kräver lite justeringar från en klassisk lasagne.
- Köp glutenfria lasagneplattor.
- Ett typiskt recept på bechamelsås består av smör, mjöl och ägg, så här måste du hitta ett glutenfritt recept. Om du är för den enkla lösningen i form av en färdig sås är det bara att kolla på ingredienslistan om såsen innehåller mjöl – och därmed gluten. Det finns glutenfria varianter.
- Många lasagnerecept kräver tomatpuré i köttsåsen. Det kan finnas gluten i tomatpuré, så kom ihåg att kolla innehållsförteckningen.
Sì! Du gör en köttfärssås med krossade tomater och sedan tillsätter du chili och cayennepeppar för att ge smak, och tillsätter t ex svarta bönor, majs och tärnad paprika. Byt ut lasagneplattorna mot tortilla bröd och istället för bechamelsås använder du bara riven ost.
Mexikansk tortilla-lasagne → Se receptet
Ja, och det är ganska enkelt - speciellt om du vill använda kycklingfärs. Sedan byter du bara ut den vanliga nötfärsen mot kycklingfärs och i övrigt följer du det vanliga receptet på lasagne.
Om du vill göra lasagnen med kycklingfilé - kanske för att få en annan konsistens - skär då kycklingen i små tärningar som sedan ska stekas innan de tillsätts i grönsakssåsen.
Absolut, framförallt laxlasagne är populärt. Det enklaste är att använda skivad rökt lax, men det är också enkelt att använda färsk lax som du steker i stekpannan eller bakar i ugnen.
Varva laxen med lasagneplattor, spenat, en god grönsakssås och bechamelsås, eller prova I FORMs härliga laxlasagne med grönkål, purjolök och valnötter.
Lasagne med lax, grönkål & valnötter → Se receptet
Se våra favoritsallader här. Eftersom lasagne är en ganska tung rätt är det bäst att hålla salladen ganska simpel och lätt.
Frågar du italienarna kommer de definitivt att säga parmesan – både ovanpå lasagnen och mellan varje lager.
På våra breddgrader är mozzarellaost en ganska populär lasagnekompis, antingen den rivna varianten eller den färska, som vi har valt att använda i I FORMs recept.
Köper du färdigriven ost, se till att det står ost på förpackningen. Undvik "pizza topping", eftersom det inte är ost, utan vanligtvis en blandning av vegetabilisk olja, ofta palmolja och vatten.
Ingredienserna är faktiskt desamma som i lasagne, men man använder inte lasagneplattor och man bygger inte rätten i lager.
I lasagnette blandar du okokt pasta, t ex pastaskruvar eller penne, med köttsås, lägger i en form och häller bechamelsås och riven ost över. Lite som en makaronilåda.
Ja, men det är bäst att grädda lasagnen i ugnen samma dag som den ska ätas.
Dagen innan: Här lägger du ihop lasagnen och ställer i kylskåpet till dagen efter. Du kan också bara göra klart köttfärssåsen och bechamelsåsen och förvara dem separat i kylen.
På dagen: Ta ut lasagnen eller de två såserna från kylskåpet en stund innan lasagnen ska gräddas, så den inte är iskall när du ställer den i ugnen. Baka lasagnen som vanligt.
Artikeln publicerades i I FORM nr 07/2023