Nyttig lasagne med keso och grönsaker, 6 personer:
1
fett
vitlöksklyftor
⅓
gul lök
⅓
msk
extra virgin olivolja
133
g
nötfärs, 3-7 % fett
⅔
tsk
havssalt
Svartpeppar, nymalen
1
msk
tomatpuré
116
g
squash
66
g
morötter
⅔
burk
krossade tomater
⅔
tsk
torkad timjan
⅓
tsk
torkad basilika
3
fullkornslasagneplattor
23
g
färsk mozzarella
Bechamelsås:
1
dl
mjölk
⅔
msk
maizena
¼
tsk
muskotnöt
¼
tsk
havssalt
Svartpeppar, nymalen
50
g
keso
Sallad:
1
tomater
⅓
rödlök
⅔
näve
rucola
Färsk basilika
⅔
msk
extra virgin olivolja
Havssalt
Svartpeppar, nymalen
Så gör du
Hacka vitlök och lök fint och stek i olja i en varm kastrull. Tillsätt nötfärs och stek.
Krydda med salt och peppar och lägg i tomatpuré.
Riv squash och morötter och lägg i kastrullen tillsammans med krossade tomater, timjan och basilika. Låt sjuda i 30-60 min.
Värm ugnen till 180 grader.
Börja med såsen. Rör ihop ½ dl mjölk med maizena. Lägg det i en kastrull med resten av mjölken, muskotnöt, salt och peppar. Koka tills mjölken tjocknar och vispa i keson.
Lägg lite köttfärssås i botten på en medelstor form. Lägg sedan växelvis lasagneplattor, köttfärs- och bechamelsås i formen. Repetera tills allt tar slut. Avsluta med ett lager bechamelsås på toppen.
Baka i 30 min. Fördela mozzarella på toppen, och baka i ytterligare 20 min.
Skiva tomaterna och rödlöken tunt. Lägg på ett fat tillsammans med rucola, basilika, olja,salt och peppar. Servera till lasagnen.