Nyttig lasagne med keso och grönsaker

2 timmar
367 kcal

Lasagne är aldrig fel. Speciellt inte om du använder vårt enkla och goda recept med keso och grönsaker. Vi ger dig också massor av tips för att göra hemgjord lasagne lite nyttigare, oavsett om den är gjord med kött, lax, kyckling, bara grönsaker eller i en mexikansk version.

Hjemmelavet sund lasagne med tomatsalat

HEMGJORD LASAGNE – En favorit på middagsbordet – och här får du lasagnen i en nyttigare version med fler grönsaker och färre kalorier.

© wichmann+bendtsen

Nyttig lasagne med keso och grönsaker

Lasagne är en favorit hos många – med en klassisk lasagne är både kaloririk och inte speciellt nyttig. Det är som tur är lätt att laga en nyttig lasagne. Här har vi valt fullkornslasagneplattor och magert nötkött, använt keso i bechamelsåsen och fyllt köttfärssåsen med grönsaker. Resultat: Det är nyttigt, det är kalorisnålt och smaken är helt perfekt!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 fett vitlöksklyftor
  • gul lök
  • ⅓ msk extra virgin olivolja
  • 133 g nötfärs, 3-7 % fett
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 1 msk tomatpuré
  • 116 g squash
  • 66 g morötter
  • ½ burk krossade tomater
  • ½ tsk torkad timjan
  • ⅓ tsk torkad basilika
  • 3 fullkornslasagneplattor
  • 23 g färsk mozzarella

Bechamelsås:

  • 1 dl mjölk
  • ½ msk maizena
  • ¼ tsk muskotnöt
  • ¼ tsk havssalt
  • Svartpeppar
  • 50 g keso

Så här lagar du en nyttig och kalorisnål lasagne:

  • Hacka vitlök och lök fint och stek i olja i en varm kastrull. Tillsätt nötfärs och stek.
  • Krydda med salt och peppar och lägg i tomatpuré.
  • Riv squash och morötter och lägg i kastrullen tillsammans med krossade tomater, timjan och basilika. Låt sjuda i 30-60 min.
  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Börja med såsen. Rör ihop ½ dl mjölk med maizena. Lägg det i en kastrull med resten av mjölken, muskotnöt, salt och peppar. Koka tills mjölken tjocknar och vispa i keson.
  • Lägg lite köttfärssås i botten på en medelstor form. Lägg sedan växelvis lasagneplattor, köttfärs- och bechamelsås i formen. Repetera tills allt tar slut. Avsluta med ett lager bechamelsås på toppen.
  • Baka i 30 min. Fördela mozzarella på toppen, och baka i ytterligare 20 min.
  • Låt den svalna i cirka 10 minuter och servera.

TIPS! En tomatsallad med ruccola passar perfekt till den hemlagade lasagnen. Du kan snabbt fixa salladen medan lasagnen svalnar lite:

Skär 3-4 tomater i skivor och en rödlök i tunna ringar. Lägg ruccola på ett fat och fördela tomat, lök och lite färsk basilika, olja, salt och peppar på toppen!


Lasagne är en favorit hos både stora och små.

En av de bästa sakerna med lasagne är att du kan variera den efter dina egna smaklökar. Är du vegetarian gör du bara din lasagne utan kött, gillar du fisk kan du använda lax och älskar du mexikanska smaker häller du massor av bönor i köttfärssåsen och byter ut lasagneplattorna mot tortillabröd.

Lasagne är också utmärkt restmat. Det spelar ingen roll vilken typ av grönsak du har hemma, det är bara att hacka elller riva ner den i din kött- eller grönsakssås.

Behöver du inspiration till hur du kan variera din lasagne? Eller är du osäker på de praktiska detaljerna, som hur länge den håller i kylen och om man kan frysa den? Här ger vi dig tips och tricks!

Läs mer om hemlagad lasagne:

1 Hur gör man nyttig lasagne?


Genom att justera både köttfärssåsen, lasagneplattorna, grönsaker och osten är det enkelt att göra en klassisk lasagne nyttigare.

KÖTTET

Välj en fettsnål färs till din lasagne. Här kan det finnas en del kalorier att spara, precis som du får i dig mindre av det mättade fettet som vi inte ska ha för mycket av.

Kalorier i nötfärs: (per 100 g)

  • Med 4-7 % fett = 137 kcal
  • Med 8-12 % fett = 172 kcal
  • Med 14-18 % fett = 223 kcal

Källa: Coop.dk


OSTEN

Du kan välja en fettsnål ost och spara kalorier, men då förlorar du också en del smak. Vi rekommenderar att du använder en god mozzarella eller parmesan och istället skära ner på mängden. I många recept används 100-125 g ost på toppen, men du kan nöja dig med hälften.


GRÖNSAKERNA

Ju fler grönsaker du häller ner i din köttfärssås, desto fler nyttiga ämnen får du i form av kostfibrer, vitaminer och mineraler. Samtidigt håller du också kaloriantalet nere. Du kan använda de flesta grönsakerna och lasagne är en optimal rätt för att tömma grönsakslådan på rester.

Goda grönsaker till din lasagnesås:


LASAGNEPLATTORNA

Välj fullkornsplattor istället för de vita. Varför? Du får nyttiga kostfibrer, som både mättar och gynnar din matsmältning.

Kostfibrer i lasagneplattor: (per 100 g)

  • Vita lasagneplattor: Cirka 2,5 g
  • Fullkornslasagneplattor: Cirka 8,5 g

Källa: Coop.dk

Vill du spara extra kalorier? Skippa pastan och använd istället squash eller aubergine skuren i tunna skivor eller kålblad.

Sund lasagne

GØR DEN KLASSISKE LASAGNE SUNDERE – Lasagne hela veckan? Absolut, vi har massor av olika, nyttiga recept.

© iStock

2 Hur länge ska lasagne stå i ugnen?


Gräddningstiden för lasagne kan variera – beroende på receptet och inte minst typen av lasagneplattor. Men du kan räkna med att en lasagne behöver ungefär så här lång tid i ugnen:

  • Klassisk lasagne med vita lasagneplattor: 35-40 min. i ugnen vid 180 grader
  • Lasagne med fullkornsplattor: 50 min. vid 180 grader.
  • Lasagne med färska lasagneplattor: 25 min. vid 180 grader.

Alla tider gäller för varmluftsugn. Om du använder en ”vanlig” ugn, så använd samma tider men sätt ugnen på 200 grader.

Gräddningstiden kan också alltid variera beroende på om du ställer in lasagnen i en varm eller kall ugn och om köttsåsen är varm eller kall från kylen när du gör den.

Använd en gaffel för att känna om din lasagne är klar. Lasagneplattorna ska ha lite tuggmotstånd kvar, "al dente" som man säger i Italien.

TIPS! Strö på osten sist. De sista 15-20 min av gräddningstiden är passande. Annars riskerar du att osten blir bränd.

6 ugnsfasta tips

Lasagnefad

Köp en lasagneform som matchar storleken på lasagneplattorna

Välj en ugnsfast, rektangulär form – gärna med en inre bredd på cirka 20 cm, för då matchar det lasagneplattornas bredd på cirka 18 cm. Därmed slipper du att stå och bryta till lasagneplattorna. Många tillverkare gör lasagneformar, som du naturligtvis kan använda till andra saker också.

Ovn

Ställ lasagnen i en kall ugn

Då går ingen värme till spillo när ugnen värms upp. Stäng gärna av ugnen 5 min innan lasagnen är klar, och utnyttja eftervärmen.

Bagepapir

Lägg bakplåtspapper på plåten ...

... innan du ställer dit lasagneformen. Ofta blir lasagnen lite för hög och det rinner ut lite över kanten. Med bakplåtspapper under slipper du att skrubba hela plåten och ugnsgolvet efteråt.

Revet ost

Strö på osten sist

De sista 15-20 min av gräddningstiden är passande. Annars riskerar du att osten blir bränd.

Æggeur

Låt lasagnen stå i 10 min

... efter att den kommit ut ur ugnen. Då sätter den sig och blir enklare att skära i fina bitar – och samtidigt är den inte lika varm.

3 Hur värmer man upp lasagne?


  • Har du kvar rester sedan dagen innan? Då är det enklast att värma upp lasagnen i mikrovågsugnen. Lasagne behöver rätt lång tid i en vanlig ugn för att bli ordentligt varm, och då riskerar den att bli torr. Skär istället lasagnen i portionsstorlekar och värm dem i mikron. Som med all annan mat är det viktigt att lasagnen blir genomvarm innan du äter den.

  • Har lasagnen varit fryst? Låt lasagnen tina upp i kylskåpet och värm den i ugnen. Använd samma metod, oavsett om din frysta lasagne är gräddad eller ogräddad. Du kan också grädda din lasagne frusen. Då behöver du bara baka den vid lite lägre temperatur och räkna med längre tid i ugnen.

4 Hur länge håller lasagne i kylskåpet?


Räkna med att lasagnen håller sig cirka 3 dagar i kylskåpet. Det förutsätter att du har god kökshygien, och att lasagnen har kylts ner direkt efter att ni har ätit färdigt.

När lasagnen ska värmas upp igen så värm bara det ni äter upp. För varje uppvärmning blir lasagnen nämligen torrare och mer smaklös.

5 Kan man frysa lasagne?


Ja, men du får bäst resultat om du fryser lasagnen innan du gräddar den.

Så här gör du: Lägg ihop din lasagne som vanligt. Den enda skillnaden är att du ska vänta med att strö över lasagnen tills den är ute ur frysen och redo att ställas i ugnen. Du kan också välja att frysa ner den färdiggräddade lasagnen, men då riskerar du att det blir lite torr i kanterna när den värms upp igen.

LÄS OCKSÅ: Så länge håller din mat i frysen

6 Kan man göra vegetarisk lasagne?


Ja det kan du absolut, du kan även göra den vegansk.

  • VEGETARISK LASAGNE
    Istället för köttfärssås gör du bara en god sås av tomater på burk och massor av grönsaker. Vill du ha protein i din sås kan du tillsätta kikärter, bönor eller tofu.

  • VEGANSK LASAGNE
    Är du vegan ska du precis som ovanför, byta ut köttfärssåsen mot en grönsakssås. Men i bechamelsås är det både smör och mjölk, men det kan du byta ut mot olivolja och sojamjölk.

Den rivna osten kan du antingen skippa helt, välja en växtbaserad ost eller byta ut mot t ex ströbröd. Pastaplattorna kan innehålla ägg, så kom ihåg att läsa ingredienslistan.

Läs också: Pastasallad är nyttigt och gott – få 8 enkla recept

Sund og vegetarisk grøntsagslasagne

God vegetarisk grönsakslasagne → Se receptet här

7 Kan man lave glutenfri lasagne?


Ja, du kan enkelt göra en glutenfri lasagne själv, men det kräver lite justeringar från en klassisk lasagne.

  1. Köp glutenfria lasagneplattor.
  2. Ett typiskt recept på bechamelsås består av smör, mjöl och ägg, så här måste du hitta ett glutenfritt recept. Om du är för den enkla lösningen i form av en färdig sås är det bara att kolla på ingredienslistan om såsen innehåller mjöl – och därmed gluten. Det finns glutenfria varianter.
  3. Många lasagnerecept kräver tomatpuré i köttsåsen. Det kan finnas gluten i tomatpuré, så kom ihåg att kolla innehållsförteckningen.

8 Kan man göra mexikansk lasagne?


Sì! Du gör en köttfärssås med krossade tomater och sedan tillsätter du chili och cayennepeppar för att ge smak, och tillsätter t ex svarta bönor, majs och tärnad paprika. Byt ut lasagneplattorna mot tortilla bröd och istället för bechamelsås använder du bara riven ost.

Mexikansk tortilla-lasagne → Se receptet

Mexicansk lasagne
© wichmann+bendtsen

9 Kan man göra lasagne med kyckling?


Ja, och det är ganska enkelt - speciellt om du vill använda kycklingfärs. Sedan byter du bara ut den vanliga nötfärsen mot kycklingfärs och i övrigt följer du det vanliga receptet på lasagne.

Om du vill göra lasagnen med kycklingfilé - kanske för att få en annan konsistens - skär då kycklingen i små tärningar som sedan ska stekas innan de tillsätts i grönsakssåsen.

10 Kan man göra en lasagne med fisk?


Absolut, framförallt laxlasagne är populärt. Det enklaste är att använda skivad rökt lax, men det är också enkelt att använda färsk lax som du steker i stekpannan eller bakar i ugnen.

Varva laxen med lasagneplattor, spenat, en god grönsakssås och bechamelsås, eller prova I FORMs härliga laxlasagne med grönkål, purjolök och valnötter.

Lasagne med lax, grönkål & valnötter → Se receptet

Lakselasagne
© wichmann+bendtsen

11 Vilken sallad passar till lasagnen?


Se våra favoritsallader här. Eftersom lasagne är en ganska tung rätt är det bäst att hålla salladen ganska simpel och lätt.

Sallad till lasagne

3 goda sallader till lasagne

Tomaatti-sipulisalaatin ainekset

TOMATSALLAD

En god tomatsallad är otroligt gott. Tomatsallad finns i många versioner, men ofta ingår rödlök. Lägg gärna några extra kronor på dina tomater, så får du några med mycket smak.

  • Skiva tomaterna och tärna rödlöken
  • Lägg upp på en tallrik, häll en god olivolja över
  • Kvarna över lite svartpeppar, och garnera med färsk basilika
Salaatteja

GRÖN SALLAD

Gör en sallad med 3–4 olika salladsblad, låt den röda och beska radicchion vara en av dem – både för smak och färg. Häll över en god vinägrettdressing med senap precis innan servering och strö över en näve rostade pinjenötter.

Paprikaa ja rucolaa

RUCCOLA MED BAKADE PAPRIKOR

Skär röda och gula paprikor i strimlor, pensla med olja och baka dem i ugnen i cirka 30 min. Vänd med ruccola och färsk basilika och lägg lite färsk mozzarella över.

12 Vilken ost är god till lasagne?


Frågar du italienarna kommer de definitivt att säga parmesan – både ovanpå lasagnen och mellan varje lager.

På våra breddgrader är mozzarellaost en ganska populär lasagnekompis, antingen den rivna varianten eller den färska, som vi har valt att använda i I FORMs recept.

Köper du färdigriven ost, se till att det står ost på förpackningen. Undvik "pizza topping", eftersom det inte är ost, utan vanligtvis en blandning av vegetabilisk olja, ofta palmolja och vatten.

13 Vad är det för skillnad på lasagne och lasagnette?


Ingredienserna är faktiskt desamma som i lasagne, men man använder inte lasagneplattor och man bygger inte rätten i lager.

I lasagnette blandar du okokt pasta, t ex pastaskruvar eller penne, med köttsås, lägger i en form och häller bechamelsås och riven ost över. Lite som en makaronilåda.

14 Kan man lägga ihop en lasagne dagen före?


Ja, men det är bäst att grädda lasagnen i ugnen samma dag som den ska ätas.

  • Dagen innan: Här lägger du ihop lasagnen och ställer i kylskåpet till dagen efter. Du kan också bara göra klart köttfärssåsen och bechamelsåsen och förvara dem separat i kylen.

  • På dagen: Ta ut lasagnen eller de två såserna från kylskåpet en stund innan lasagnen ska gräddas, så den inte är iskall när du ställer den i ugnen. Baka lasagnen som vanligt.

Lasagne velbekomme

Smaklig måltid!

Artikeln publicerades i I FORM nr 07/2023