Hemgjord grönsakslasagne

80 minuter
300 kcal

La la la lasagne. Färre kalorier men minst lika gott!

Grönsakslasagne

HEMGJORD GRÖNSAKSLASAGNE – Låt lasagnen vila i 10 minuter när den kommer ut av ugnen så är den enklare att skära.

© wichmann+bendtsen

Hemlagad grönsakslasagne

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • stor gul lök
  • 1⅓ fett vitlök
  • 100 g squash
  • 66 g morot
  • paprika
  • 33 g blekselleri
  • ½ tsk extra virgin olivolja
  • ½ msk tomatpuré
  • ½ burk krossade tomater
  • 1 dl vatten
  • buljongtärning
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ tsk basilika
  • ½ tsk oregano
  • 3 fullkornslasagneplattor
  • 23 g färsk mozzarella

Ostsås:

  • 1⅓ dl mjölk
  • 1 msk maizena
  • ⅓ nypa muskotnöt
  • ⅓ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 16 g färsk mozzarella

Så gör du

  • Skala och hacka lök och vitlök fint. Riv squash och morot grovt.
  • Hacka paprika och blekselleri i tärningar.
  • Stek löken blank i olja. Tillsätt squash, morot, selleri och paprika samt tomatpuré. Ge det ett par min.
  • Lägg i krossade tomater, vatten, buljongtärning och kryddor. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i minst 20 min.
  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Lägg mjölk och maizena i en liten kastrull och vispa. Koka upp tills det tjocknar och smaka av med muskatnöt, salt och peppar. Bryt mozzarella i små bitar och låt det smälta i såsen.
  • Lägg grönsakssåsen i botten på en ugnsfast form (cirka 20 x 30 cm). Varva sedan lasagneplattor, grönsakssås och ostsås tills fyllningen är slut. Avsluta med ett lager ostsås och lägg mozzarella på toppen. Grädda i 40 min.

TIPS! Låt gärna lasag- nen stå i tio minuter efter att den kommit ut från ugnen. Då sätter den sig och blir enklare att skära i.