Sparris – få koll på vårens godaste grönsak
Färsk sparris är både gott och nyttigt. Se hur du tillagar den gröna och vita varianten – antingen kokt, grillad, i sallader eller soppa.
Färsk sparris är både gott och nyttigt. Se hur du tillagar den gröna och vita varianten – antingen kokt, grillad, i sallader eller soppa.
Trots att sparris är godast på våren när de är i högsäsong här hemma kan du som tur är köpa och avnjuta de goda, nyttiga grönsakerna året runt. Läs mer om både den vita och gröna varianten här och lär dig hur du tillagar dem och får in fler i din matlagning.
Dina tarmbakterier
Sparris är rika på fibertypen inulin. Den stärker din matsmältning och verkar prebiotiskt i din tarm – det vill säga att den “matar” dina sunda tarmbakterier och hjälper till att öka antalet.
Din vikt
Kalorierna är väldigt få, och samtidigt gör fiberinnehållet att du blir ganska mätt. Den spröda grönsaken är därför genial för dig som vill hålla vikten eller gå ner i vikt.
Blodtrycket
Du får i dig mycket kalium. Kalium är bra för blodtrycket och bidrar till att skapa en normal muskel- och nervcellsfunktion.
Cellproduktionen
Folsyra/Folat är en viktig byggsten under de första veckorna av ett fosters utveckling, och sparris är rik på folat. För alla andra är folat viktigt för de röda blodkropparna och för bildandet av nya celler.
Hur förvarar jag sparris bäst?
I kylskåpets grönsakslåda inpackad i en fuktig handduk eller en plastpåse.
Hur länge håller sig sparris?
Den smakar helt klart bäst när den är färsk. Den kan dock hålla sig i drygt en vecka i kylskåp om du skär av 1 cm från botten, ställer den i ett glas kallt vatten och drar en plastpåse över.
Kan jag rädda en slokande sparris?
Javisst! Skär bort ändarna och ställ den i iskallt vatten ett par timmar.
Kan man frysa sparris?
Ja, men de ska blancheras först – alltså ta en tur i kokande vatten. Den gröna varianten ska kokas 3 minuter och den vita ska skalas och sedan blancheras i 5-6 minuter.
Färsk svensk sparris har tyvärr en kort säsong. Den skördas under perioden april till juni.
Läs också: När är ärtor i säsong?
Det kräver först och främst tålamod. Det tar nämligen vanligtvis upp till 3 år innan du kan skörda de första. Miniguide:
Läs också: Hur odlar jag hallon själv?
Ja, den gröna kan ätas rå, t ex i sallader, men den vita behöver en tur i kastrullen.
Läs också: Spetskål – lär dig allt om sommarens söta kål
Koktiden beror på om du ska koka vit eller grön – de är nämligen olika.
Vit sparris ska koka i 7 minuter, men den gröna behöver bara 1 minut.
Det beror på att den vita varianten täckt av små jordhögar. Därmed får de en lite träaktig yta, och ska därför skalas och kokas under längre tid. Den gröna sparrisen växer ovan jord, ska inte skalas och kan ätas rå.
Vit sparris, koktid: 7 min
Grön sparris, koktid: 1 min
Vit sparris ska koka lite längre än grön. Kolla här hur du kokar den till perfektion.
Servera den t ex som en förrätt med hollandaisesås och ev lite räkor. Du kan också servera den som tillbehör till en huvudrätt, t ex med fisk.
Vit sparris är också gott i en soppa, gärna tillsammans med den gröna släktingen.
Den gröna sparrisen ska koka väldigt kort – annars tappar den tuggmotståndet. Se här hur du kokar den till perfektion.
Servera som tillbehör till t ex fisk, skaldjur eller kyckling. Grön sparris är också gott i sallader eller i en soppa, gärna tillsammans med dess vita släkting.
Fisk passar superbra tillsammans med färsk sparris – kanske för att de båda har en väldigt mild smak. Testa det här receptet där den får sällskap av ugnsbakad lax, spenatpesto och grönsakspasta.
Framförallt grön sparris är gott i sallad, där de både ger god smak och är vackert. Den gröna kan du antingen använda rå eller efter ett snabbt uppkok på 1 minut. Det passar bra till räkor, t ex i en sallad med matvete, vinägrett och massor av dill i en tonfisksallad med tomater, fullkornspastaskruvar, rödlök och kokt ägg. Eller som här tillsammans med edamamebönor, gröna linser, jordgubbar, mozzarella och senapsdressing. Det är faktiskt svårt att välja...
En hemgjord soppa med färsk sparris är en riktig vårdelikatess och kan inte jämföras med matbutikens färdiglagade soppor. Här får du vårt bästa recept:
Det beror på det svavelhaltiga ämnet sparrissyra. När det bryts ner i kroppen bildas kemikalier som vissa personer upplever som illaluktande. Enligt forskning från Örebro Universitet är det bara fyra av tio personer som upplever att deras urin börjar lukta svavel när de har ätit sparris. Orsaken ligger i luktsinnet, som skiljer sig åt hos dem som känner lukten.
Artikeln publicerades i I FORM nr 8/2022