Sparris – få koll på vårens godaste grönsak

Färsk sparris är både gott och nyttigt. Se hur du tillagar den gröna och vita varianten – antingen kokt, grillad, i sallader eller soppa.

Vit och grön sparris

SPARRIS – den gröna växer ovan jord, medan den vita är täckt av jord. Det ger lite olika konsistens och textur – och därför är koktiden inte den samma.

© iStock

Trots att sparris är godast på våren när de är i högsäsong här hemma kan du som tur är köpa och avnjuta de goda, nyttiga grönsakerna året runt. Läs mer om både den vita och gröna varianten här och lär dig hur du tillagar dem och får in fler i din matlagning.

1 Vad är sparris bra för?


  • Dina tarmbakterier
    Sparris är rika på fibertypen inulin. Den stärker din matsmältning och verkar prebiotiskt i din tarm – det vill säga att den “matar” dina sunda tarmbakterier och hjälper till att öka antalet.

  • Din vikt
    Kalorierna är väldigt få, och samtidigt gör fiberinnehållet att du blir ganska mätt. Den spröda grönsaken är därför genial för dig som vill hålla vikten eller gå ner i vikt.

  • Blodtrycket
    Du får i dig mycket kalium. Kalium är bra för blodtrycket och bidrar till att skapa en normal muskel- och nervcellsfunktion.

  • Cellproduktionen
    Folsyra/Folat är en viktig byggsten under de första veckorna av ett fosters utveckling, och sparris är rik på folat. För alla andra är folat viktigt för de röda blodkropparna och för bildandet av nya celler.

Vad innehåller sparris?

Grön Vit
Energi: 26 kcal 26 kcal
Kostfibrer: 1,8 g 1,8 g
Fett: 0,3 g 0,3 g
Kalium: 267 mg 169 mg
Folat: 150 µg 150 µg
C-vitamin: 10 mg 18 mg

2 Förvaring


  • Hur förvarar jag sparris bäst?
    I kylskåpets grönsakslåda inpackad i en fuktig handduk eller en plastpåse.

  • Hur länge håller sig sparris?
    Den smakar helt klart bäst när den är färsk. Den kan dock hålla sig i drygt en vecka i kylskåp om du skär av 1 cm från botten, ställer den i ett glas kallt vatten och drar en plastpåse över.

  • Kan jag rädda en slokande sparris?
    Javisst! Skär bort ändarna och ställ den i iskallt vatten ett par timmar.

  • Kan man frysa sparris?
    Ja, men de ska blancheras först – alltså ta en tur i kokande vatten. Den gröna varianten ska kokas 3 minuter och den vita ska skalas och sedan blancheras i 5-6 minuter.

3 Vad är skillnaden på grön och vit sparris?


illustration-grön-sparris

Grön sparris:

Växer ovan jord. Har mer smak än den vita. Den gröna är lite enklare att odla än den vita, och säsongen är längre och priset därför oftast lägre.

illustration-vit-sparris

Vit sparris:

Växer under jord och får därmed inte solljus, vilket är orsaken till den ljusa färgen. Den vita varianten har en lite trä-aktig yta och är därför segare än den gröna. Den vita ska därför skalad och kokas under längre tid än de gröna.

4 När är sparris i säsong?


Färsk svensk sparris har tyvärr en kort säsong. Den skördas under perioden april till juni.

Läs också: När är ärtor i säsong?

5 Hur odlar jag sparris?


Det kräver först och främst tålamod. Det tar nämligen vanligtvis upp till 3 år innan du kan skörda de första. Miniguide:

  • Välj ett ljust ställe i trädgården, i lä.
  • Jorden ska vara lös, helt fri från ogräs och helst ha ett pH-värde på cirka 7,5. Tillsätt ev lite kalk för att uppnå detta.
  • Sätt plantorna i april, i rader som är cirka 30 cm breda och 20 cm djupa. Det ska vara 100-120 cm mellan raderna.
  • Bred ut plantornas rötter åt sidan och låt det vara cirka en halvmeters avstånd mellan plantorna.
  • Fyll på med jord, täck med barkflis och vattna rikligt i början. Vattna sedan bara under torra perioder.
  • Bind ev upp höga plantor eftersom de annars lätt kan gå av vid jordytan.
  • De första åren behöver du ge plantorna tid för att etablera sig. Varje höst ska du ta bort de döda bladen.
  • Det tredje året, när dina plantor är cirka 15 cm höga är de äntligen redo att skördas – och ätas!

Läs också: Hur odlar jag hallon själv?

© iStock

6 Så här tillagar du sparris


Grön sparris

Böj den försiktigt vid rotänden tills den knäcks naturligt, och skär till.

Vit sparris

Skala med en potatisskalare från där knoppen slutar och ner till rotänden. Skär till ändarna.

grill
© iStock

På grillen

Har du tänt grillen är det väldigt gott att grilla din sparris. Använd gärna en grillåda så att den inte ramlar ner genom gallret. Grilla i 3-5 min, droppa över olivolja och kvarna svartpeppar över. Den smakar också bra med liten grovriven parmesan. Har du ingen grill så kan du använda en grillpanna.

© iStock

I stekpanna

Enklare blir det inte. Gör iordning din sparris och stek i pannan i lite olivolja i 3-5 min. Vill du ha lite extra smak kan du steka den med lite vitlök och sesamfrön.

RECEPTET

© iStock

I ugn

Om du redan har satt på ugnen så använd den. Pensla med olivolja och baka dem i 220 grader i cirka 10 min. Strö ev över sesamfrön och hackade mandlar.

RECEPTET

  • Frittata med sparris och parmesanse receptet
  • Lax i ugn med grönsaker och färskpotatisse receptet
kastrull
© iStock

I kastrull

RECEPTET

  • Smörrebröd med rödtunga, sparris, räkor och romse receptet
  • Recept: Pocherat ägg med sparris & lufttorkad skinkase receptet

7 Kan man äta rå sparris?


Ja, den gröna kan ätas rå, t ex i sallader, men den vita behöver en tur i kastrullen.

Läs också: Spetskål – lär dig allt om sommarens söta kål

8 Hur länge ska sparris koka?


Koktiden beror på om du ska koka vit eller grön – de är nämligen olika.

Vit sparris ska koka i 7 minuter, men den gröna behöver bara 1 minut.

Det beror på att den vita varianten täckt av små jordhögar. Därmed får de en lite träaktig yta, och ska därför skalas och kokas under längre tid. Den gröna sparrisen växer ovan jord, ska inte skalas och kan ätas rå.

Vit sparris, koktid: 7 min
Grön sparris, koktid: 1 min

Kokt, vit sparris

Vit sparris ska koka lite längre än grön. Kolla här hur du kokar den till perfektion.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 10 vit sparris
  • Lite havssalt
  • Lite rapsolja

Så här kokar du vit sparris

  • Skala den från huvudet och neråt. Skär bort ändarna och kasta.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull.
  • Lägg i den vita sparrisen i det kokande vattnet, droppa över lite rapsolja, salta och koka den mör i 7 minuter.
  • Häll bort vattnet, torka ev med lite hushållspapper och servera.

Servera den t ex som en förrätt med hollandaisesås och ev lite räkor. Du kan också servera den som tillbehör till en huvudrätt, t ex med fisk.

Vit sparris är också gott i en soppa, gärna tillsammans med den gröna släktingen.


Kokt, grön sparris

Den gröna sparrisen ska koka väldigt kort – annars tappar den tuggmotståndet. Se här hur du kokar den till perfektion.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 person

  • 10 grön sparris
  • Lite havssalt
  • Lite rapsolja

Så här kokar du grön sparris

  • Böj sparrisen vid rotändan och låt den knäcka naturligt. Kasta rotändarna.
  • Koka upp vatten i en stor kastrull.
  • Lägg den gröna sparrisen i det kokande vattnet, droppa över lite olja, salta och koka i 1 minut.
  • Häll bort vattnet och torka ev med hushållspapper. Servera direkt.

Servera som tillbehör till t ex fisk, skaldjur eller kyckling. Grön sparris är också gott i sallader eller i en soppa, gärna tillsammans med dess vita släkting.


9 8 goda sätt att använda sparris på


... med bacon

Rulla en skiva bacon stramt runt varje sparris. Vill du ha en nyttigare version, så använd parmaskinka.

  • På stekpanna/grillpanna: Stek/grilla den i cirka 10 min tills baconet är sprött.
  • I ugn: Baka den på bakplåtspapper i ugnen vid 200 grader i cirka 15-20 min.

… som pommes

Skölj din sparris och vänd dem i först mjöl, sedan vispat ägg och till slut en blandning av riven parmesan och panko-ströbröd. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och baka dem i ugnen i 10-15 min. Servera med aioli.

… till frukost

Ägg och sparris har något visst tillsammans och är supergott en helgmorgon. Gör t ex en frittata eller servera den med ett pocherat ägg, lite god parmaskinka och hyvlad parmesan.

… på pizza

Grilla din sparris på en grillpanna, och lägg den på din pizza, så fort den kommer ut från ugnen.

… i risotto

Skär sparris i önskade storlekar och stek i stekpannan i lite olja. Salta lite och vänd dem i den färdiga risotton tillsammans med färska ärtor och parmesan.

... med stenbitsrom och creme fraiche

Lägg upp stenbitsrom med nykokt sparris och creme fraiche med lite citron, salt, peppar och massor av dill.

... med vinägrett och parmesan

Gör en klassisk vinägrett av olivolja, vinäger, lite dijonsenap, honung och salt och peppar. Häll vinägretten över din nykokta sparris och pynta med grovriven parmesan. Servera direkt

... med hollandaise

Lägg upp nykokt sparris med en klick hollandaise på toppen. Lägg på lite dill och nymalen svartpeppar. En klassisk hollandaise innehåller mycket smör. Vår version är gjord på blomkål och innehåller färre kalorier.

© iStock

10 Recept på sparris och fisk


Fisk passar superbra tillsammans med färsk sparris – kanske för att de båda har en väldigt mild smak. Testa det här receptet där den får sällskap av ugnsbakad lax, spenatpesto och grönsakspasta.

© wichmann+bendtsen

Lax med quinoa, sparris & hallon

Både lax och quinoa anses vara superfoods, och på bara 30 minuter kan du servera denna vitaminbomb. Enklare än så blir det inte.

Se receptet HÄR!

Dillbakad fisk

Ger utmärkt mättnad och fyller på med nyttiga fetter.

Få receptet HÄR!

© Wichmann+bendtsen

Fiskfiléer med grön sparris

Här är hemligheten bakom den här läckra fiskrätten. Den blir garanterat en familjefavorit.

Du hittar receptet HÄR!

11 Recept på sallader med sparris


Framförallt grön sparris är gott i sallad, där de både ger god smak och är vackert. Den gröna kan du antingen använda rå eller efter ett snabbt uppkok på 1 minut. Det passar bra till räkor, t ex i en sallad med matvete, vinägrett och massor av dill i en tonfisksallad med tomater, fullkornspastaskruvar, rödlök och kokt ägg. Eller som här tillsammans med edamamebönor, gröna linser, jordgubbar, mozzarella och senapsdressing. Det är faktiskt svårt att välja...

Edamamesallad med med gröna linser

Du kommer vilja slänga dig över denna sallad med edamamebönor, sparris, färsk mozzarella och senapsdressing. Ät den som en näringsrik lunch eller en lätt middag.

Se receptet HÄR!

Quinoaskål med kyckling, avokado & tomat

Sallad med quinoa, kyckling, avokado och tomat, som är fylld av proteiner – en perfekt måltid för dig som tränar!

Se receptet HÄR!

© wichmann+bendtsen

Bakad lax och sommarsallad

Bakad lax med stor grön sommarsallad med färskpotatis, rädisor och ärter.

Se receptet HÄR!

12 Recept på sparrissoppa


En hemgjord soppa med färsk sparris är en riktig vårdelikatess och kan inte jämföras med matbutikens färdiglagade soppor. Här får du vårt bästa recept:

© wichmann+bendtsen

Grön sparrissoppa med räkor och dill

Enkel och sund middagsmat på 15 minuter.

Få receptet HÄR!

Sparrissoppa med grillade pilgrimsmusslor

Krämig soppa med lyxigt tillbehör.

Få receptet HÄR!

13 Recept på pasta med sparris


Hemlagad pasta med räkor och sparris

Testa denna läckra smaksymfoni i gröna och gula toner, i kombination med färsk spenatpasta, stekta tigerräkor, solmogna tomater.

Få receptet HÄR!

Pasta med lax, sparris och dill

På bara 20 minuter kan du laga denna pastarätt, som både fyller kroppen med kolhydrater och grönsaker samt det sunda fettet från laxen.

Få receptet HÄR!

© wichmann+bendtsen

Grön pasta med ärter, fetaost, hallon och avokadodressing

På bara 20 minuter kan du laga en sund och dekorativ pastarätt. Smaklig måltid!

Få receptet HÄR!

© wichmann+bendtsen

Grönsakspasta med spenat och bakad lax

Laga den här läckra rätten med grönsaksspagetti av squash med spenatpesto och bakad lax och bli på härligt sommarhumör på direkten!

Få receptet HÄR!

14 Varför luktar mitt kiss när jag har ätit sparris?


Det beror på det svavelhaltiga ämnet sparrissyra. När det bryts ner i kroppen bildas kemikalier som vissa personer upplever som illaluktande. Enligt forskning från Örebro Universitet är det bara fyra av tio personer som upplever att deras urin börjar lukta svavel när de har ätit sparris. Orsaken ligger i luktsinnet, som skiljer sig åt hos dem som känner lukten.

Artikeln publicerades i I FORM nr 8/2022