Aubergine – lila, god och full av överraskningar

Auberginens mörklila skal är fullt av antioxidanter och döljer ett gott, saftigt fruktkött. Den är inte bara varje vegetarian bästa vän, utan också ett supernyttigt val för oss andra.

Kvinna som håller auberginer i handen

VISSTE DU att den mörklila färgen på auberginer innehåller kraftfulla antioxidanter?

© iStock

Om aubergine inte redan har en permanent plats på din inköpslista, lägg den i korgen nästa gång du handlar.

Aubergine, eller äggplanta som den också kallas, är en supergrönsak. Den är rik på mättande fiber och innehåller antioxidanter. Den är också ett måste i vegetarisk matlagning eftersom den tillför umamismak och absorberar smakerna från oljor och kryddor i maträtten.

Den glänsande, knapriga, mörklila skalet och det saftiga köttet gör den verkligen speciell. Den smakar både milt och lite bittert. Och den passar perfekt i allt från moussaka, lasagne och grytor till dipsåser.

Läs också: Grönsaksdieten – ät 1 kilo grönsaker och gå ner i vikt!

1 Vad är aubergine bra för?


Grönsaken är kalorisnål men relativt rik på fibrer.

Skalet är fullt av antioxidanten nausunin, som ger auberginerna sin vackra lila färg och hjälper till att skydda kroppens celler.

Läs också: Din guide till antioxidanter

Näringsinnehåll i aubergine

NäringsämneMängd per 100 g
Kalorier17 kcal
Protein0,9 g
Kolhydrater2,4 g
Kostfiber2,2 g
Kalium218 mg
Källa: DTU

OBS: Även om grönsaken är kalorisnål när den är rå, behöver det inte vara fallet när den tillagas. Om du steker den i olja absorberar den mycket olja och kan bli kaloririk.

2 Hur mycket väger en aubergine?


En rå aubergine kan väga väldigt olika beroende på storlek, men en genomsnittlig storlek är:

  • Liten: 190 gram
  • Stor: 265 gram

KÄLLA: DTU

3 Grönsak, frukt eller bär?


Intressant nog är auberginer botaniskt sett bär, eftersom de har frön och växer från en blomma. Som medlemmar av familjen nattskuggväxter är de släkt med tomater, paprika och potatis.

I praktiken och ur kulinarisk synvinkel betraktar vi dem dock som grönsaker.

Olika typer av auberginer

AUBERGINER FINNS INTE BARA I KLASSISKT MÖRKLILA. Det finns även vita, gröna och randiga sorter – både små, runda och smala.

© iStock

4 Vad kan man laga med aubergine?


Det finns oändliga möjligheter att tillaga denna lila grönsak. Du kan grilla, baka och
steka
den – du kan till och med göra bakad aubergine med olika fyllningar.

Den är också supergod på grillen, i moussaka eller i en sås som babaganoush.

Om du vill undvika att använda för mycket olja kan du torrstek skivorna i en bra stekpanna. Skär dem i 1 cm
tjocka skivor och stek dem tills de är bruna på båda sidor.

Du kan också använda grönsaken i lasagne som ersättning för lasagneplattor:

  • Skär auberginen i skivor på en halv till en centimeter.
  • Lägg dem på en bakplåt och grädda dem i ugnen tills de har blivit lite bruna.
  • Voila – nu är de redo att användas som plattor i lasagnen.

Aubergine är generellt sett en bra ingrediens i vegetariska rätter, eftersom den ger konsistens och umamismak. Prova den till exempel i ratatouille eller grytor.

Se våra andra vegetariska recept här.

Kom ihåg: Auberginer ska inte ätas råa, utan måste tillagas, eftersom de innehåller giftet
solanin, som kan irritera mag-tarmkanalen.

När de är tillagade kan du enkelt äta skalet också – det är där många av de
nyttiga antioxidanterna finns.

Läs också: Nyttig middag – på max 30 minuter

5 Goda och nyttiga auberginerecept


Här är våra förslag på de bästa recepten med denna lila delikatess.

Moussaka
© wichmann+bendtsen

Grekisk moussaka med mindre kött

En enkel men god hybrid av populär italiensk och exotisk arabisk mat.
Här lagar vi rätten med lite mindre kött, men med mycket protein och kostfiber.
Hämta receptet här.

Grillad aubergine och zucchini med fetaost och granatäpple

Det perfekta tillbehöret till din grillkväll.

Hämta receptet här.

Ugnsbakad aubergine med brysselkål

Ha en vegetarisk dag med detta recept på bakade auberginer fyllda med brysselkål, gröna linser och saftiga granatäpplefrön.

Hämta receptet här.

Italienska köttbullar i tomatsås a la ratatouille
© wichmann+bendtsen

Italienska köttbullar i tomatsås à la ratatouille

Prova våra köttbullar à la ratatouille. De innehåller lite mindre kött och mycket mer grönsaker.

Hämta receptet här.

© Skovdal Nordic

Fyllda auberginer och tomatsallad

Vill du minska din köttkonsumtion? Prova då dessa läckra fyllda auberginer med en fräsch tomatsallad.

Hämta receptet här.

Auberginepuré
© wichmann+bendtsen

Auberginepuré (melizanosaláta)

Mmm, det här smakar fantastiskt! Såsen håller sig i kylskåpet i några dagar, men ta ut den i god tid – då smakar den bäst.

Hämta receptet här.

6 Hur ska auberginer förvaras?


Den lila grönsaken är lite ömtålig. Om du förvarar den på en för kall plats kan den få fläckar och bli mjuk.

7 Kan man frysa aubergine?


Ja, du kan frysa auberginer, och de håller sig vanligtvis i åtta till tio månader i frysen.

Läs också: Hur länge maten håller sig i frysen

AUBERGINE är bäst att frysa om den har kokats först.

© iStock

Guide till att frysa auberginer

Eftersom auberginer blir något mjukare efter frysning och bruna när de tinas, passar de bäst i rätter där de kombineras med andra ingredienser och tillagas ytterligare.

Frysta auberginer passar särskilt bra i:

Så fryser man kokt aubergine

När du har stekt, bakat eller grillat din aubergine kan du frysa den direkt när den har svalnat.

Frys den i fryspåsar eller fryslådor.

Så här fryser man (nästan) rå aubergine

Börja med att blanchera auberginen: Skär auberginen i skivor eller tärningar, koka dem i lätt saltat vatten i 2–4 minuter. Kyl snabbt i iskallt vatten, låt rinna av och frys in.

När den är blancherad håller den sig längre i frysen och behåller sin färg och konsistens bättre.

8 Var kommer auberginen ifrån?


Auberginen har en lång historia. Den odlades först i Indien och Sydostasien, men idag
finns den över hela världen. Den kräver dock temperaturer mellan 21 och 30 grader, fullt
solljus och skydd mot låga temperaturer för att kunna växa.