I FORM testar: 3 veckor på grönsakskuren

Kan man verkligen gå ner i vikt bara genom att äta mer grönsaker? Det har 40-åriga Kristina testat – och resultaten talar för sig själva.

Kvinna jonglerar med frukt och grönsaker

KRISTINA TESTADE GRÖNSAKSKUREN "Jag känner mig supernyttig, sover bättre och har mer ork", berättar Kristina, som efter 3 veckor med 1 kg grönsaker om dagen har gått ner 2 kg och tappat 5 cm i midjan!

© Jakob Helbig

Vad händer när man äter 1 kilo grönsaker varje dag i 3 veckor?

1 kilo grönsaker om dagen kan låta mycket och i princip omöjligt att få i sig – och därför bad vi 40-åriga Kristina att testa grönsakskuren i 3 veckor.

Vad händer egentligen i kroppen när man äter 1 kilo grönsaker om dagen? Och går det ens att få i sig så mycket grönt? Se vad Kristina upplevde vecka för vecka här under.

Kvinna har en kasse med grönsaker under armen

1 kilo grönsaker mättar och besparar dig kalorier, eftersom du automatiskt äter mindre bröd, pasta och ris.

© Jakob Helbig

Vecka 1: Huvudvärk och alldeles för mycket mat

”Jag är toppmotiverad. Jag har lagt mycket tid på att googla delikata rätter med grönsaker och har handlat för knappt 1 000 kronor – så jag är redo!

Efter ett par dagar upptäcker jag att ett kilo grönsaker är väldigt mycket mat. Jag håller på att explodera av all mat! Vem kunde tro att en jättepåse grönkål bara väger 300 gram? Det blir de tyngre grönsakerna från och med nu. De grövre."

Hur mycket väger dina grönsaker? Kolla det här.

"En kväll sitter jag och tuggar ugnsbakad blomkål för att nå det krävande kilot innan jag ska lägga mig. Här bestämmer jag mig för att nästa vecka först och främst äta mitt kilo grönsaker och inte så mycket annat.”

Plus

 • Inget positivt den här veckan.

Minus

 • Mycket tidskrävande att skala, hacka och skiva.
 • Har haft en del huvudvärk hela veckan.
 • Jag har känt mig uppblåst och lite förstoppad. Det känns som att min kropp sparkar bakut och säger: ”Vad är det som händer?”

Näringsexpertens kommentar:

”Huvudvärk är ganska vanligt och beror med stor sannolikt på att grönsakerna ersätter en del av den stärkelse du äter. Det betyder betydligt mindre kolhydrater, vilket kroppen behöver vänja sig till. Den goda nyheten är att kroppen på några dagar ställer om sig och sedan ökar energin snabbt.”

Spiralizer

SVÅRT ATT ÄTA TILLRÄCKLIGT MED GRÖNSAKER? PROVA EN NYTTIG PASTA. Med en spiralizer kan du enkelt förvandla all världens grönsaker till nyttig pasta. Just nu får du en spiralizer när du beställer 3 nummer av I FORM. Priset är ENDAST 99 kr + 49,50 i porto (totalt 148,50 kr)!

© Jakob Helbig

Vecka 2: Bättre sömn och mer energi – det fungerar!

”Jippi, huvudvärken är borta – omställningsperioden är över! Min kropp har vant sig vid fibrer och fruktsocker. Jag sover bättre och har mer energi.

Och så har jag upptäckt butikernas färdighackade grönsaker och salladsblandningar – de är guld värda. Jag äter körsbärstomater och blåbär i stället för godis och har hittat en bra rytm. Dagens kost planeras och vägs på morgonen så att jag vet vad som väntar.

Jag känner mig i allmänhet piggare och har mycket bättre samvete på flera sätt: mer grönsaker till barnen, bättre för miljön och bättre för djuren – och bättre för min kropp. Till och med katten äter sparris nu.”

Plus

 • Gått ned 1,5 kilo.
 • Midjemåttet minskat tre centimeter.
 • Jag kan känna en förändring i kroppen, jag sover bättre och har betydligt mer energi.
 • Inget sötsug alls.

Minus

 • Inget negativt den här veckan.

Näringsexpertens kommentar:

”Den bättre sömnen beror på att hela kroppskemin är bättre. I stället för ett blodsocker som åker berg- och dalbana går Kristina nu i säng med stabil energi och sover därför bättre. Upplevelsen av bättre sömn bygger också på att växtämnena skyddar hjärnan så att den har mindre skador när hon lägger sig.”

Vecka 3: Genomfrisk och glad

”Vecka 3 blir också mest en vegetarisk vecka. Ny upptäckt i butiken: Helt växt­baserade köttbullar, stekar och liknande. Det är inte dumt och smakar bra. Och det ger en bra omväxling.

Jag njuter fortfarande av att prova nya saker med grönsakerna, senast Spicy Red Curry Cauliflower Wings med guacamole – mums! Otroligt vad man kan göra med blomkål – jag har ätit fyra blomkåls­huvuden på en vecka. Och jag gillar det. Det kräver bara lite variation.

Jag känner mig genomfrisk och mår så bra i min kropp! Min plan är att fortsätta med den gröna livsstilen, dock utan den dagliga vägningen – den ser jag fram emot att slippa! Den är heller inte nödvändig längre när jag nu har fått en bra känsla för vad de olika grönsakena väger.”

Plus

 • Jag mår riktigt bra.
 • Har börjat gilla vegetarisk mat.
 • Älskar fortfarande att hitta och prova nya grönsaksrätter.
 • Finare hy.
 • Viktnedgång på två kilo.
 • Fem centimeter smalare midja.

Minus

 • Det är lite trist att hela tiden väga frukt och grönsaker.

Näringsexpertens kommentar:

”Massor av växtämnen är bra för huden som blir mer tålig när intaget av anti­oxidanter skjuter i höjden. Samtidigt är det enkelt för kroppen att bygga upp färska, spänstiga celler med de stora mängderna C-vitamin i grönsakerna.”

Kristinas samlade resultat

Kvinna som ler

Kristina hade efter kuren tappat 5 cm i midjan och gått ner 2 kg.

© Jakob Helbig

Före 3 veckor på grönsakskuren

Kristina brukar äta två–tre måltider om dagen. Hon äter inte så mycket grönsaker och i stort sett ingen frukt, men äter i gengäld en hel del vitt bröd, pasta och potatis.

Efter 3 veckor på grönsakskuren

Efter tre veckor var Kristinas midjemått fem centimeter mindre och hon hade gått ned två kilo, trots att hon åt som hon ville utöver grönsakerna.