I FORM testar: 3 veckor på grönsakskuren
Kan man verkligen gå ner i vikt bara genom att äta mer grönsaker? Det har 40-åriga Kristina testat – och resultaten talar för sig själva.
Kan man verkligen gå ner i vikt bara genom att äta mer grönsaker? Det har 40-åriga Kristina testat – och resultaten talar för sig själva.
1 kilo grönsaker om dagen kan låta mycket och i princip omöjligt att få i sig – och därför bad vi 40-åriga Kristina att testa grönsakskuren i 3 veckor.
Vad händer egentligen i kroppen när man äter 1 kilo grönsaker om dagen? Och går det ens att få i sig så mycket grönt? Se vad Kristina upplevde vecka för vecka här under.
”Jag är toppmotiverad. Jag har lagt mycket tid på att googla delikata rätter med grönsaker och har handlat för knappt 1 000 kronor – så jag är redo!
Efter ett par dagar upptäcker jag att ett kilo grönsaker är väldigt mycket mat. Jag håller på att explodera av all mat! Vem kunde tro att en jättepåse grönkål bara väger 300 gram? Det blir de tyngre grönsakerna från och med nu. De grövre."
Hur mycket väger dina grönsaker? Kolla det här.
"En kväll sitter jag och tuggar ugnsbakad blomkål för att nå det krävande kilot innan jag ska lägga mig. Här bestämmer jag mig för att nästa vecka först och främst äta mitt kilo grönsaker och inte så mycket annat.”
Näringsexpertens kommentar:
”Huvudvärk är ganska vanligt och beror med stor sannolikt på att grönsakerna ersätter en del av den stärkelse du äter. Det betyder betydligt mindre kolhydrater, vilket kroppen behöver vänja sig till. Den goda nyheten är att kroppen på några dagar ställer om sig och sedan ökar energin snabbt.”
”Jippi, huvudvärken är borta – omställningsperioden är över! Min kropp har vant sig vid fibrer och fruktsocker. Jag sover bättre och har mer energi.
Och så har jag upptäckt butikernas färdighackade grönsaker och salladsblandningar – de är guld värda. Jag äter körsbärstomater och blåbär i stället för godis och har hittat en bra rytm. Dagens kost planeras och vägs på morgonen så att jag vet vad som väntar.
Jag känner mig i allmänhet piggare och har mycket bättre samvete på flera sätt: mer grönsaker till barnen, bättre för miljön och bättre för djuren – och bättre för min kropp. Till och med katten äter sparris nu.”
Näringsexpertens kommentar:
”Den bättre sömnen beror på att hela kroppskemin är bättre. I stället för ett blodsocker som åker berg- och dalbana går Kristina nu i säng med stabil energi och sover därför bättre. Upplevelsen av bättre sömn bygger också på att växtämnena skyddar hjärnan så att den har mindre skador när hon lägger sig.”
”Vecka 3 blir också mest en vegetarisk vecka. Ny upptäckt i butiken: Helt växtbaserade köttbullar, stekar och liknande. Det är inte dumt och smakar bra. Och det ger en bra omväxling.
Jag njuter fortfarande av att prova nya saker med grönsakerna, senast Spicy Red Curry Cauliflower Wings med guacamole – mums! Otroligt vad man kan göra med blomkål – jag har ätit fyra blomkålshuvuden på en vecka. Och jag gillar det. Det kräver bara lite variation.
Jag känner mig genomfrisk och mår så bra i min kropp! Min plan är att fortsätta med den gröna livsstilen, dock utan den dagliga vägningen – den ser jag fram emot att slippa! Den är heller inte nödvändig längre när jag nu har fått en bra känsla för vad de olika grönsakena väger.”
Näringsexpertens kommentar:
”Massor av växtämnen är bra för huden som blir mer tålig när intaget av antioxidanter skjuter i höjden. Samtidigt är det enkelt för kroppen att bygga upp färska, spänstiga celler med de stora mängderna C-vitamin i grönsakerna.”
Kristina brukar äta två–tre måltider om dagen. Hon äter inte så mycket grönsaker och i stort sett ingen frukt, men äter i gengäld en hel del vitt bröd, pasta och potatis.
Efter tre veckor var Kristinas midjemått fem centimeter mindre och hon hade gått ned två kilo, trots att hon åt som hon ville utöver grönsakerna.