Luftiga, snabbjästa müslifrallor
12 st.
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Tid totalt: 160 minuter - Jäsningstid: 2 timmar
2,5 dl ljummet vatten
50 g creme fraiche, yoghurt eller surdeg
2 ägg, stl M/L
100 g rivna grönsaker t ex morötter, squash eller rödbetor
1/2 msk honung
12 g jäst
60 g solrosfrön
50 g havregryn, finvalsade
425 g ölandsvetemjöl, finsiktat
8 g fint salt
1 vispat ägg, till pensling
Så här gör du:
Blanda vatten, creme fraiche, ägg, rivna grönsaker och honung i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt frön, havregryn, 3/4 delar av vetemjölet och salt. Knåda degen i cirka 10 minuter och justera konsistensen med resten av vetemjölet under tiden. Knåda degen med en elvisp med degkrokar, en trägaffel eller en bakmaskin.
Lägg plastfolie över skålen och ställ degen att jäsa på ett ljummet ställe i 1,5-2 timmar eller tills degen har jäst till dubbel storlek.
Strö lite vetemjöl på bordet och vänd försiktigt ut degen. Dela degen i 12 bitar. Du kan forma dem försiktigt, så de blir till runda frallor eller ställa dem direkt på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla frallorna med vispat ägg.
Låt frallorna vila i cirka 30 minuter på plåten. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
Grädda frallorna i 15-20 min, tills de är vackert gyllene på toppen och i bottnen. Låt frallorna svalna på ett galler innan servering.
TIPS:
Frallorna påminner lite om tekakor, så vill du ha smaken ännu mer som klassikerna så tillsätt 1,5 tsk stött kardemumma till degen. Alternativt kan du också tillsätta kanel och ta fram den söta smaken.