16
g
rivna grönsaker t ex morötter, squash eller rödbetor
¼
msk
honung
2
g
jäst
10
g
solrosfrön
8⅓
g
havregryn, finvalsade
70
g
ölandsvetemjöl, finsiktat
1⅓
g
fint salt
¼
vispat ägg, till pensling
Så här gör du:
Blanda vatten, creme fraiche, ägg, rivna grönsaker och honung i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den är upplöst.
Tillsätt frön, havregryn, 3/4 delar av vetemjölet och salt. Knåda degen i cirka 10 minuter och justera konsistensen med resten av vetemjölet under tiden. Knåda degen med en elvisp med degkrokar, en trägaffel eller en bakmaskin.
Lägg plastfolie över skålen och ställ degen att jäsa på ett ljummet ställe i 1,5-2 timmar eller tills degen har jäst till dubbel storlek.
Strö lite vetemjöl på bordet och vänd försiktigt ut degen. Dela degen i 12 bitar. Du kan forma dem försiktigt, så de blir till runda frallor eller ställa dem direkt på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla frallorna med vispat ägg.
Låt frallorna vila i cirka 30 minuter på plåten. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
Grädda frallorna i 15-20 min, tills de är vackert gyllene på toppen och i bottnen. Låt frallorna svalna på ett galler innan servering.
TIPS: Frallorna påminner lite om tekakor, så vill du ha smaken ännu mer som klassikerna så tillsätt 1,5 tsk stött kardemumma till degen. Alternativt kan du också tillsätta kanel och ta fram den söta smaken.