Luftiga, snabbjästa müslifrallor

160 minuter

MUMS! Testa de här hembakade, mjuka müslifrallorna med havregryn, solrosfrön och riven morot.

Hembakade frallor

BRÖD Mjuka, söta och nyttiga frallor – och så är de enkla att baka!

© Mia Irene Kristensen

Luftiga, snabbjästa müslifrallor

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 st.

  • ⅓ dl ljummet vatten
  • 8⅓ g creme fraiche, yoghurt eller surdeg
  • ägg, stl M/L
  • 16 g rivna grönsaker t ex morötter, squash eller rödbetor
  • ¼ msk honung
  • 2 g jäst
  • 10 g solrosfrön
  • 8⅓ g havregryn, finvalsade
  • 70 g ölandsvetemjöl, finsiktat
  • 1⅓ g fint salt
  • ¼ vispat ägg, till pensling

Så här gör du:

  • Blanda vatten, creme fraiche, ägg, rivna grönsaker och honung i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den är upplöst.
  • Tillsätt frön, havregryn, 3/4 delar av vetemjölet och salt. Knåda degen i cirka 10 minuter och justera konsistensen med resten av vetemjölet under tiden. Knåda degen med en elvisp med degkrokar, en trägaffel eller en bakmaskin.
  • Lägg plastfolie över skålen och ställ degen att jäsa på ett ljummet ställe i 1,5-2 timmar eller tills degen har jäst till dubbel storlek.
  • Strö lite vetemjöl på bordet och vänd försiktigt ut degen. Dela degen i 12 bitar. Du kan forma dem försiktigt, så de blir till runda frallor eller ställa dem direkt på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla frallorna med vispat ägg.
  • Låt frallorna vila i cirka 30 minuter på plåten. Värm ugnen till 200 grader varmluft.
  • Grädda frallorna i 15-20 min, tills de är vackert gyllene på toppen och i bottnen. Låt frallorna svalna på ett galler innan servering.

TIPS: Frallorna påminner lite om tekakor, så vill du ha smaken ännu mer som klassikerna så tillsätt 1,5 tsk stött kardemumma till degen. Alternativt kan du också tillsätta kanel och ta fram den söta smaken.