Hembakade frallor
Bröd

Mjuka, söta och nyttiga frallor – och så är de enkla att baka!

© Mia Irene Kristensen

Luftiga, snabbjästa müslifrallor

MUMS! Testa de här hembakade, mjuka müslifrallorna med havregryn, solrosfrön och riven morot.

1 juli 2020 av Mia Irene Kristensen

12 st.


2,5 dl ljummet vatten

50 g creme fraiche, yoghurt eller surdeg

2 ägg, stl M/L

100 g rivna grönsaker t ex morötter, squash eller rödbetor

1/2 msk honung

12 g jäst

60 g solrosfrön 

50 g havregryn, finvalsade

425 g ölandsvetemjöl, finsiktat

8 g fint salt

1 vispat ägg, till pensling


Så här gör du:

  • Blanda vatten, creme fraiche, ägg, rivna grönsaker och honung i en bunke. Smula ner jästen och rör tills den är upplöst.

  • Tillsätt frön, havregryn, 3/4 delar av vetemjölet och salt. Knåda degen i cirka 10 minuter och justera konsistensen med resten av vetemjölet under tiden. Knåda degen med en elvisp med degkrokar, en trägaffel eller en bakmaskin.

  • Lägg plastfolie över skålen och ställ degen att jäsa på ett ljummet ställe i 1,5-2 timmar eller tills degen har jäst till dubbel storlek.

  • Strö lite vetemjöl på bordet och vänd försiktigt ut degen. Dela degen i 12 bitar. Du kan forma dem försiktigt, så de blir till runda frallor eller ställa dem direkt på en bakplåt med bakplåtspapper. Pensla frallorna med vispat ägg.

  • Låt frallorna vila i cirka 30 minuter på plåten. Värm ugnen till 200 grader varmluft.

  • Grädda frallorna i 15-20 min, tills de är vackert gyllene på toppen och i bottnen. Låt frallorna svalna på ett galler innan servering.

TIPS: 

Frallorna påminner lite om tekakor, så vill du ha smaken ännu mer som klassikerna så tillsätt 1,5 tsk stött kardemumma till degen. Alternativt kan du också tillsätta kanel och ta fram den söta smaken. 


Testa också brödexpertens goda rosmarinbröd. Receptet hittar du här

LÄS OCKSÅ: Det är enkelt att göra egen surdeg! Få recept här

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar