Är mjölk onyttigt för vuxna?
Vi dricker allt mindre mjölk, men är det egentligen hälsosamt?
Så länge du inte lider av mjölkproteinallergi eller är laktosintolerant, så är det inte ohälsosamt att dricka mjölk. Mjölk är tvärtom en bra källa till flera näringsämnen.
Du har nog hört om kalcium, som håller skelett och tänder friska och starka, men mjölk innehåller också jod, fosfor och B12-vitamin. Därför är ett glas mjölk om dagen inte bara okej, utan bra.
Får du tillräckligt med kalcium?
Extra bra är det om du dricker magrare mjölk som lättmjölk, istället för standardmjölk, för då får du samma näring för färre kalorier.
Dessutom finns det ingen anledning att dricka mer än ett eller ett och ett halvt glas mjölk. Mer är inte bättre, utan det är bara överflödiga kalorier, som dessutom belastar klimatet.
Om du inte tycker att mjölk är särskilt gott, så finns det andra bra alternativ: Mejeriprodukter som hårdost och syrade mejeriprodukter som fil och yoghurt innehåller i stort sett samma näringsämnen som mjölk gör.
Kaffedrickare kan också glädja sig över att en skvätt mjölk i kaffet i teorin neutraliserar koffeinets negativa effekt på kalciumbalansen.
... tycker om att dricka mjölk: lättmjölk och mellanmjölk – undvik standardmjölk.
… gärna vill välja den nyttigaste osten: En skiva ost om dagen är hälsosamt, men det ska generellt sägas att ost i stora mängder inte är nyttigt. Men med måtta är ost bra, och det nyttigaste du kan göra är faktiskt att variera sorterna lite. Trots att parmesan är extra proteinrikt, så innehåller olika ostar olika bakteriekulturer som det är hälsosamt att växla mellan.
... har nedsatt aptit: Kvarg innehåller mycket protein, vilket kan vara en fördel. Standardmjölk är också bra, eftersom den innehåller många kalorier.
... gärna vill ta hand om ditt mikrobiom (din sammansättning av tarmbakterier): Det finns ingen evidens för att mjölkesyrebakterier har någon varaktig effekt på din trmflora, men om du får en bättre magkänsla av dem, så välj surmjölksprodukter som A-fil eller Kefir.
Källa: Christian Mølgaard, professor i näring vid Institutet för Idrott och Näring vid Köpenhamns Universitet.
I FORM 10/2023