Kesobröd – gott och nyttigt

Det är krispigt, fullpackat med protein och kräver bara två enkla ingredienser. Här är receptet på det populära kesobrödet och massor av inspiration till goda fyllningar.

kesobröd fyllt med kalkon och sallad

KESOBRÖD är gott, krispigt och nyttigt – och det krävs bara två ingredienser.

© iStock

Kesobröd

Enkelt, nyttigt, lågkolhydrat, glutenfritt – och fullpackat med protein! Prova detta kesobröd, som bara innehåller två ingredienser plus några kryddor. Perfekt för wraps eller smörgåsar.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 ägg
  • 200 g keso, 4 %
  • havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • Ev oregano, vitlök

Så gör du kesobröd

  • Förvärm ugnen till 180 grader varmluft.
  • Blanda ägg, keso, salt och peppar till en slät smet.
  • Häll smeten på en bakplåt klädd med bakplåtspapper.
  • Strö över oregano, vitlökspulver, chiliflingor eller din favoritkrydda.
  • Grädda i ugnen i ca 20 minuter, tills brödet är fast och har en gyllene yta.
  • Låt brödet svalna och skär det i mindre bitar som passar till exempelvis wraps eller smörgåsar. Ta försiktigt bort bakplåtspapperet och lägg brödbitarna på ett galler så att de kan "torka" lite.
  • Fyll brödet med din favoritfyllning, t ex sallad, kyckling, tomat, rödlök och pesto.

1 Varför är kesobröd så populärt?


Kesobröd är en av de mattrender som har blivit viral på sociala medier som TikTok. Varför den har blivit så populär beror förstås på vem man frågar...

Vi kan komma på (minst) tre bra skäl:

  • ENKELT: Det är superenkelt att göra – bara två ingredienser, några kryddor, in i ugnen och sedan är det klart.
  • NYTTIGT OCH MÄTTANDE: Det är glutenfritt, lågkolhydrat, fullpackat med protein från både keso och ägg och håller dig mätt länge.
  • GOD, SPRÖD OSTSMAK: Keso ger den en utsökt smak av grillad, smält ost – i en nyttigare version.

Du måste dock få dina kostfibrer från någon annan källa – till skillnad från andra bakverk innehåller kesobrödet praktiskt taget inga viktiga fibrer.

2 Förslag till kesobrödet


Brödet är gott som det är – och du kan variera det i oändlighet genom att till exempel krydda det med chili och oregano eller strö över frön och kärnor.

Kesobröd med frön

STRÖ SESAMFRÖN, SOLROSFRÖN OCH PUMPAFRÖN ÖVER DITT KESOBRÖD. innan du lägger det i ugnen.

© iStock

Det är också perfekt att använda ditt kesobröd som bas för en hälsosam smörgås eller wrap:

Här är tre förslag på goda fyllningar till ditt kesobröd

Kesobröd med varmrökt lax

Massor av protein och hälsosamma fetter! Om du gillar varmrökt lax kommer du att älska denna smörgås.

Ingredienser för fyllning av 2 kesobröd
½ röd paprika
1 liten rödlök
100 g varmrökt lax
2 nävar ruccola

Dressing
1 dl naturell yoghurt
Saft från 1 citron
1 msk flytande honung
Havssalt
Nymalen svartpeppar

Tillagning
Skär löken i tunna ringar och paprikan i fina strimlor. Sprid ut på kesobrödet tillsammans med laxen. Blanda ingredienserna till dressingen och sprid över fyllningen innan du viker kesobrödet till en dubbelmacka.

Kesobröd med kyckling, spetskål, persiljepesto och hasselnötter

Kyckling är en succé när det gäller en extra mättande, hälsosam och läcker lunch eller middag. Och den smakar extra gott med det "ostiga" brödet med keso.

Ingredienser för fyllning av 2 kesobröd
2 kycklingfiléer
¼ spetskål
Lite extra virgion olivolja för stekning

Persiljepesto
40 g pinjenötter
3 nävar bladpersilja, färskhackad
½ dl extra virgin olivolja
¼ citron, juice
50 g parmesan, finriven
½ klyfta vitlök
Havssalt
Svartpeppar, nymalen

Topping
1 näve hasselnötter
1 näve färsk bladpersilja, färskhackad

Tillagning
Skär kycklingfiléerna i bitar och stek dem i lite olivolja. Hacka spetskålen fint. Riv parmesanosten, blanda den med de andra ingredienserna till persiljepeston och krydda med salt och peppar.
Rosta hasselnötterna och gnugga dem tills det yttre skalet lossnar. Ta bort skalen och hacka dem grovt. Hacka även bladpersiljan.
Dela slutligen upp kycklingen, spetskålen och peston mellan de kesobröden och toppa med persilja och hasselnötter.

Kesobröd med avokado, tomat och mozzarella

En klassisk vegetarisk smörgås med en ny twist.

Ingredienser till fyllning av 2 kesobröd
2 avokado
¼ rödkål
2 mozzarellabollar, hela
8–10 körsbärstomater

Basilikapesto
40 g pinjenötter
3 nävar färsk basilika
½ dl extra virgon olivolja
Saft av ¼ citron
50 g finriven parmesanost
½ vitlöksklyfta
Havssalt
Nymalen svartpeppar

Garnering
1 näve sesamfrön
1 näve färsk basilika

Tillagning
Skiva avokado och mozzarella. Finhacka rödkålen och halvera körsbärstomaterna. Riv parmesanosten, blanda den med övriga ingredienser till basilika-peston och krydda med salt och peppar. Rosta sesamfröna i en stekpanna.
Bred fyllningen och peston på flatbröden och toppa med sesamfrön och färsk basilika.

3 Mitt kesobröd lossnar inte från bakplåtspapperet


Ditt kesobröd kommer ut ur ugnen, gyllene, doftande och klart att äta... men ARGH, det lossnar inte från bakplåtspapperet!

Du kan välja att smörja bakplåtspapperet med lite olivolja eller annan vegetabilisk olja, men det är egentligen inte nödvändigt.

Prova istället följande: När ditt bröd har svalnat lite, helst på ett galler, lossar du kanterna med en spatel innan du vänder brödet på till exempel en skärbräda så att bakplåtspapperet vänds uppåt. Då blir det lättare att dra bort bakplåtspapperet utan att kesobrödet går sönder.

Det är förstås också viktigt att ditt bröd är ordentligt bakat. Om det fortfarande är lite mjukt och inte helt genomgräddat i botten kan du prova att baka det några minuter till. Lägg eventuellt ett bakplåtspapper över det så att det inte bränns på ovansidan.

kesobröd, obakat, redo att sättas in i ugnen

SÅ HÄR SER DITT OBAKADE KESOBRÖD UT innan du sätter in det i ugnen.

© iStock
kesobröd, nybakat

ET VOILÀ: OCH SÅ HÄR SER DITT KESOBRÖD UT när det är färdiggräddat.

© iStock

4 Kan man frysa kesobröd?


Ja, du kan frysa ditt kesobröd. Se till att det har svalnat helt innan du skär det i lämpliga bitar. Lägg bakplåtspapper eller plastfolie mellan varje bit och lägg dem i en lufttät fryspåse eller behållare.

Läs också: Hur länge håller maten i frysen?