Hemlagad granola med frön och mandlar

30 minuter
537 kcal

Michelin-versionen av den välkända müslin är helt enkelt utsökt till frukost. Varsågod – vi ger dig världens bästa recept på krispig granola.

Bakplåt med bakplåtspapper och hemgjord granola och en skål skyr med granola och bär.

GRANOLA – Här är vårt bästa recept på hälsosam, hemlagad granola.

© wichmann+bendtsen

Hemlagad granola med frön, mandel och honung

Om du ibland unnar dig en trevlig brunch har du förmodligen blivit serverad en liten skål skyr eller grekisk yoghurt med färska bär och krispig, gyllene granola på toppen. Det är ju jättegott! Här är vårt favoritrecept på nyttig, hemmagjord granola.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 gram

  • ¼ dl havregryn
  • ½ g solrosfrön
  • ½ g pumpafrön
  • ¼ g sesamfrön
  • ¼ g mandlar
  • ¼ tsk kardemumma
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ msk akaciahonung
  • ¼ nypa havssalt

Så här gör du

  • Värm ugnen till 150 grader.
  • Blanda alla ingredienser väl i en skål.
  • Bred ut blandningen i ett tunt lager på en plåt med bakplåtspapper.
  • Grädda i 20 minuter. Rör gärna i blandningen under tiden och håll ett öga på den så att den inte bränns vid.
  • Låt granolan svalna helt innan du häller upp den i glas eller burk.

TIPS: Du kan också tillsätta torkad frukt i din granola, t ex tranbär, russin eller aprikoser.


Hemgjord granola smakar fantastiskt och är lätt att göra. Fördelen med att göra det själv är att du kan använda dina favoritingredienser. Och samtidigt vet du exakt vad den innehåller. Ingredienserna kan variera kraftigt, och vissa smaker är så söta att de mer liknar godis än frukost, och fettkällan är ofta ganska ohälsosam i de färdigköpta.

Här får du tips om hur du gör din egen granola, vad du ska ha i den och vad du kan använda den till (förutom att toppa yoghurt).

1 Vad är granola?


Granola är en knaprig, rostad topping som du kan använda som topping på skyr, grekisk yoghurt eller gröt. Huvudingrediensen är vanligtvis havregryn, som sedan blandas med frön, korn, torkad frukt och nötter. Därefter blandas det med t ex honung eller sirap och eventuellt olja och rostas tills det är gyllene och krispigt.

Läs också: Vad är manukahonung bra för?

2 Hur gör jag en nyttig granola?


Först och främst handlar det om att göra din granola själv, t ex enligt I FORMs recept. Då vet du vad som finns i den – och vad som inte finns i den.

Många granolas som köps i butik innehåller palmolja, som är ohälsosam för både dig och klimatet. I din hemlagade granola kan du klara dig helt utan olja eller använda rapsolja som är bra för hjärtat.

Du kan också dra ner på socker, sirap, honung och torkad frukt. Servera istället frukt eller färska bär vid sidan om. Om du har tid kan du prova en hemgjord fruktkompott. T ex den här med ljuvligt söt mango.

Testa något av våra goda recept

3 Vad kan jag ha i hemlagad granola?


Det är egentligen bara din fantasi och dina smaklökar som begränsar vilka ingredienser du kan använda. Här är några förslag.

Goda ingredienser

GOTT TILL GRANOLA - det finns massor av saker du kan lägga i hemlagad granola. Här ser du (från övre vänstra hörnet): Torkad aprikos, gojibär, kakaopulver, rågmjöl, chiafrön, sesamfrön, pumpafrön, mörk sirap, hasselnötter, dadelbitar, boveteflingor, kokosmjöl, russin, jordnötter, linfrön, mandlar, fikon, kanel, torkade äppelbitar, havregryn, tranbär, honung, ingefärspulver och solrosfrön.

© Thomas Dahl

8 goda ingredienser

Oavsett vad du lägger i, tryck granolablandningen platt på bakplåten. Det gör den mer spröd.

SPANNMÅL som ger fyllnad, fullkorn och kostfibrer

Till exempel havregryn, rågmjöl, rågflingor, rågflingor, kornflingor, vetegroddar, bovete- eller speltflingor.

FRÖN som ger nyttigt fett och fibrer

NÖTTER som ger god smak, fibrer, proteiner och nyttigt fett

T ex mandlar, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter eller valnötter.

TORKAD FRUKT som bidrar med fibrer, mineraler och sötma

Till exempel tranbär, torkade äppeltärningar, russin, aprikoser, dadlar, fikon eller gojibär.

KRYDDOR för att ge smak

Till exempel kanel, kardemumma, kakao, vanilj eller ingefära.

FETT till rostning

T ex rapsolja (smakneutral) eller kokosolja.

SÖTT

T ex lönnsirap eller flytande honung.

DIVERSE

T ex kakaobönor, hackad choklad, kokosmjöl eller kokosflingor.

4 Kan man göra en glutenfri granola?


Ja, det kan du! Om du är glutenintolerant kan du helt enkelt köpa glutenfria havregryn. Havre innehåller inte gluten, men eftersom många glutenhaltiga spannmål odlas i Sverige kan havren vara ”förorenad” med gluten antingen på fältet eller när havren mals och rullas.

Om du vill komplettera med andra glutenfria spannmål kan du använda hirsflingor eller boveteflingor.

5 Kan man göra sockerfri granola?


Ja, du kan göra granola utan socker – och även utan sirap eller honung. Istället kan du söta med frukt och/eller sötningsmedel.

För en portion havregryn på 200 g kan du mosa en stor, mogen banan och blanda med 1 stor msk kokosolja. Blanda detta med korn, frön, nötter och vad du annars vill ha i din granola och rosta det hela i ugnen.

skål med smoothie, banan, mango, grape, fikon, hallon, nötter, passionsfrukt, ananas
© wichmann+bendtsen

Tropisk granola utan socker

Prova vår läckra, sockerfria granola som främst är sötad med ananas.

Här hittar du receptet

6 Kan man göra granola i ugnen?


Ja, det kan du absolut:

3 snabba tips

  • Fördela granolablandningen jämnt på bakplåten. Ju plattare, desto större chans att få en krispig granola.
  • Baka inte chiafrön och torkad frukt från början. Vänta till de sista 5 min i ugnen eller tillsätt dem efter bakning.
  • Undvik att granolan klumpar sig – vänd den väl när du tar ut plåten ur ugnen. Upprepa några gånger under de kommande 15 minuterna.

7 Kan man rosta den i en stekpanna?


Du kan enkelt göra granola i en stekpanna istället för i ugnen. Om du bara gör en liten sats är det vettigt att använda en stekpanna istället för att använda el för att värma upp en stor ugn.

Så här gör du:
Rosta blandningen i en stekpanna på medelhög värme. Rör om hela tiden. Granolan är klar när den är gyllene. Bred ut den på en bit bakplåtspapper, och låt svalna.

8 Hur behåller man granolan krispig?


Granola ska vara krispigt. Punkt slut. Därför är det viktigt att förvara den i en lufttät behållare, t ex en glasburk med lock.

Det är dock lika viktigt att du ser till att den har svalnat helt innan du lägger den i en burk. Annars kommer värmen att göra den mjuk.

Granola håller sig i en lufttät behållare i cirka 1–2 veckor.

9 Vad kan man använda granola till?


TILL FRUKOST
Granola är perfekt som topping på grekisk yoghurt, skyr, gröt och overnight oats. Men om du gör din smoothie eller greenie lite tjockare och äter den med sked är granola också gott till en flytande frukost.

Läs också: 10 nyttiga frukostrecept med mycket protein

PÅ BRUNCHBORDET
Om du ska bjuda på brunch är bakad blodgrapefrukt med grekisk yoghurt, krispig granola och färska myntablad på toppen ett vackert och gott tillskott. Halvera grapefrukten, pensla med akaciahonung och baka i 15 min i 200 grader. Låt dem vila i 15 min före servering.

TILL BAKVERK
Istället för att baka granolan i en ugnsform kan du forma små skålar, trycka ner dem i en muffinsplåt och sedan baka dem. Du kan sedan fylla de små granolaskålarna med glass eller skyrkräm med bär och tärnad frukt.

I BRÖD
Om du bakar dina egna bullar kan du prova att tillsätta en handfull eller två granola i degen. Det ger en lite sötare bulle som du kan äta utan något pålägg.

TILL DESSERT
Granola är gott som knaprigt inslag på kalla rostat bröd eller i en gammaldags äppelkaka eller trifle.

Toppa din topping

Man kan aldrig få för mycket topping – inte ens på granola. Så här kommer några förslag på vad du kan toppa din granola med.

  • Färska bär
  • Färsk frukt i tärningar
  • Fruktkompott
  • En klick jordnötssmör
  • Färsk mynta

6 recept på - och med - granola

skål med smoothie, banan, mango, grape, fikon, hallon, nötter, passionsfrukt, ananas
© wichmann+bendtsen

Smoothie med tropisk granola

Prova denna exotiska morgonsmoothie med ananas, jordgubbar och tropisk granola.

Här hittar du receptet

Skål med yoghurt, frukt och hemgjord granola
© wichmann+bendtsen

Yoghurt med frukt och hemgjord granola

Yoghurt med frukt är alltid gott till frukost, men med en hemgjord granola är det någon alldeles extra.

Här hittar du receptet

Matcha-bowl med kiwi, kokos och granola
© Wichmann+Bendtsen

Matcha-bowl

Så lagar och serverar du en nyttig och krämig spenat-bowl på bästa sätt.

Här hittar du receptet

Skål med bananasplit med yoghurt, granola och bär.
© wichmann+bendtsen

Banana split med grekisk yoghurt

Vi har ersatt glass, chokladsås och grädde med grekisk yoghurt, granola och massor av bär, vilket gör denna amerikanska dessert perfekt till frukost.

Här hittar du receptet

Fyra små granolaskålar fyllda med kvargkräm och bär.
© wichmann+bendtsen

Granolaskål med kvargkräm & färska bär

De ser ganska imponerande ut, men om du kan göra granola och har en muffinsplåt är det enkelt att göra granolaskålar.

Här hittar du receptet

En skål kvarg med mango-kompott och hemgjord granola
© wichmann+bendtsen

Kvarg med mango-ingefära-kompott

Älskar du kvarg? Prova en exotisk version med en nyttig och enkel mangokompott och hemlagad granola med kokos och mandel.

Här hittar du receptet

4 recept där du kan använda granola

Blåbärsmoothiebowl med spenat och granola
© wichmann+bendtsen

Blåbär och smoothiebowl

Få en färgglad och nyttig start på dagen med vår smoothiebowl, som innehåller både blåbär och spenat. Och vi har såklart inte glömt toppingen.

Här hittar du receptet

Rabarbertrifli
© wichmann+bendtsen

Rabarbertrifli med kvarg

Vi frossar i rabarber! Häng med på tåget och testa vår goda, fräscha rabarberdessert och få en fantastisk frukost!

Här hittar du receptet

10 x koldskål

Den danska koldskålen är god en kall sommardag, både som dessert och som mellanmål. Här finns 10 varianter på koldskål.

Här hittar du recepten

En halv grapefrukt med yoghurt och granola på toppen.
© wichmann+bendtsen

Ugnsbakad grapefrukt med yoghurt

Unna dig denna goda och nyttiga frukost. Hämta receptet här.

Här hittar du receptet

10 Vad är skillnaden mellan müsli och granola?


Skillnaden ligger i tillagningen eller bristen på tillagning. Granola har rostats, medan müsli helt enkelt består av råa, obearbetade ingredienser.

Müsli vs granola

Mysli – er ikke ristet
© iStock

Müsli

En blandning av obearbetade ingredienser som havregryn, frön, nötter och torkad frukt.

Ristede gryn, nødder, frø, tørret frugt og nødder
© iStock

Granola

Ingredienserna kan vara desamma som i müsli, men här blandas de vanligtvis med sirap eller honung och eventuellt fett och rostas. Detta gör granolan mer krispig och söt än müsli, men också till en större kaloribomb.

11 Kan man göra en granolabar?


Om du kan göra granola kan du också göra en granolabar. Faktum är att allt du behöver göra är att pressa ut granolablandningen i en liten brödform och grädda den, i stället för att breda ut den i ett tunt lager på en bakplåt. Här får du ett enkelt och gott recept.

En hemgjord FODMAP-müslibar med choklad
© Betina Hastoft

Hemgjord müslibar

Få receptet på vår goda och enkla müslibar med choklad. Ett glutenfritt, gott mellanmål.

Här hittar du receptet

12 Vad är nyttigast – müsli eller granola?


I allmänhet är müsli nyttigare än granola eftersom müsli inte rostas i olja och vanligtvis inte innehåller tillsatt socker, t ex honung eller sirap. Det beror dock alltid på de specifika ingredienserna – och mängden av dessa.

När du köper din granola är det alltid en bra idé att kontrollera förpackningen innan du väljer. Välj en fiberrik variant där huvudingrediensen är havre.

Läs också: Fiberrik kost: Se de 10 livsmedel som innehåller mest fibrer

13 Hur många kalorier är det i granola?


Det beror på ingredienserna, och granola innehåller vanligtvis mycket kalorier. Generellt gäller att ju mer frön, nötter och torkad frukt som används och ju mer socker som tillsätts, desto fler kalorier innehåller den.

Granola är en kaloritung historia. Våra recept är inget undantag. Men kalorierna kommer huvudsakligen från hälsosamma fetter i form av frön, korn och mandlar – och vi har sötat alltihop med lite honung.

537 kcal är det i I FORM:s hemlagade granola per 100 g

Om du räknar kalorier kan du spara granolan till helgen. Men om du följer vårt recept, kom ihåg att förvara den väl. Annars kommer den garanterat att ätas upp snabbt av de andra familjemedlemmarna.

I FORM 19/2023