Hemlagad granola med frön och mandlar
Michelin-versionen av den välkända müslin är helt enkelt utsökt till frukost. Varsågod – vi ger dig världens bästa recept på krispig granola.
Michelin-versionen av den välkända müslin är helt enkelt utsökt till frukost. Varsågod – vi ger dig världens bästa recept på krispig granola.
Om du ibland unnar dig en trevlig brunch har du förmodligen blivit serverad en liten skål skyr eller grekisk yoghurt med färska bär och krispig, gyllene granola på toppen. Det är ju jättegott! Här är vårt favoritrecept på nyttig, hemmagjord granola.
TIPS: Du kan också tillsätta torkad frukt i din granola, t ex tranbär, russin eller aprikoser.
Hemgjord granola smakar fantastiskt och är lätt att göra. Fördelen med att göra det själv är att du kan använda dina favoritingredienser. Och samtidigt vet du exakt vad den innehåller. Ingredienserna kan variera kraftigt, och vissa smaker är så söta att de mer liknar godis än frukost, och fettkällan är ofta ganska ohälsosam i de färdigköpta.
Här får du tips om hur du gör din egen granola, vad du ska ha i den och vad du kan använda den till (förutom att toppa yoghurt).
Granola är en knaprig, rostad topping som du kan använda som topping på skyr, grekisk yoghurt eller gröt. Huvudingrediensen är vanligtvis havregryn, som sedan blandas med frön, korn, torkad frukt och nötter. Därefter blandas det med t ex honung eller sirap och eventuellt olja och rostas tills det är gyllene och krispigt.
Läs också: Vad är manukahonung bra för?
Först och främst handlar det om att göra din granola själv, t ex enligt I FORMs recept. Då vet du vad som finns i den – och vad som inte finns i den.
Många granolas som köps i butik innehåller palmolja, som är ohälsosam för både dig och klimatet. I din hemlagade granola kan du klara dig helt utan olja eller använda rapsolja som är bra för hjärtat.
Du kan också dra ner på socker, sirap, honung och torkad frukt. Servera istället frukt eller färska bär vid sidan om. Om du har tid kan du prova en hemgjord fruktkompott. T ex den här med ljuvligt söt mango.
Det är egentligen bara din fantasi och dina smaklökar som begränsar vilka ingredienser du kan använda. Här är några förslag.
Ja, det kan du! Om du är glutenintolerant kan du helt enkelt köpa glutenfria havregryn. Havre innehåller inte gluten, men eftersom många glutenhaltiga spannmål odlas i Sverige kan havren vara ”förorenad” med gluten antingen på fältet eller när havren mals och rullas.
Om du vill komplettera med andra glutenfria spannmål kan du använda hirsflingor eller boveteflingor.
Ja, du kan göra granola utan socker – och även utan sirap eller honung. Istället kan du söta med frukt och/eller sötningsmedel.
För en portion havregryn på 200 g kan du mosa en stor, mogen banan och blanda med 1 stor msk kokosolja. Blanda detta med korn, frön, nötter och vad du annars vill ha i din granola och rosta det hela i ugnen.
Ja, det kan du absolut:
3 snabba tips
Du kan enkelt göra granola i en stekpanna istället för i ugnen. Om du bara gör en liten sats är det vettigt att använda en stekpanna istället för att använda el för att värma upp en stor ugn.
Så här gör du:
Rosta blandningen i en stekpanna på medelhög värme. Rör om hela tiden. Granolan är klar när den är gyllene. Bred ut den på en bit bakplåtspapper, och låt svalna.
Granola ska vara krispigt. Punkt slut. Därför är det viktigt att förvara den i en lufttät behållare, t ex en glasburk med lock.
Det är dock lika viktigt att du ser till att den har svalnat helt innan du lägger den i en burk. Annars kommer värmen att göra den mjuk.
Granola håller sig i en lufttät behållare i cirka 1–2 veckor.
TILL FRUKOST
Granola är perfekt som topping på grekisk yoghurt, skyr, gröt och overnight oats. Men om du gör din smoothie eller greenie lite tjockare och äter den med sked är granola också gott till en flytande frukost.
Läs också: 10 nyttiga frukostrecept med mycket protein
PÅ BRUNCHBORDET
Om du ska bjuda på brunch är bakad blodgrapefrukt med grekisk yoghurt, krispig granola och färska myntablad på toppen ett vackert och gott tillskott. Halvera grapefrukten, pensla med akaciahonung och baka i 15 min i 200 grader. Låt dem vila i 15 min före servering.
TILL BAKVERK
Istället för att baka granolan i en ugnsform kan du forma små skålar, trycka ner dem i en muffinsplåt och sedan baka dem. Du kan sedan fylla de små granolaskålarna med glass eller skyrkräm med bär och tärnad frukt.
I BRÖD
Om du bakar dina egna bullar kan du prova att tillsätta en handfull eller två granola i degen. Det ger en lite sötare bulle som du kan äta utan något pålägg.
TILL DESSERT
Granola är gott som knaprigt inslag på kalla rostat bröd eller i en gammaldags äppelkaka eller trifle.
Skillnaden ligger i tillagningen eller bristen på tillagning. Granola har rostats, medan müsli helt enkelt består av råa, obearbetade ingredienser.
Om du kan göra granola kan du också göra en granolabar. Faktum är att allt du behöver göra är att pressa ut granolablandningen i en liten brödform och grädda den, i stället för att breda ut den i ett tunt lager på en bakplåt. Här får du ett enkelt och gott recept.
I allmänhet är müsli nyttigare än granola eftersom müsli inte rostas i olja och vanligtvis inte innehåller tillsatt socker, t ex honung eller sirap. Det beror dock alltid på de specifika ingredienserna – och mängden av dessa.
När du köper din granola är det alltid en bra idé att kontrollera förpackningen innan du väljer. Välj en fiberrik variant där huvudingrediensen är havre.
Läs också: Fiberrik kost: Se de 10 livsmedel som innehåller mest fibrer
Det beror på ingredienserna, och granola innehåller vanligtvis mycket kalorier. Generellt gäller att ju mer frön, nötter och torkad frukt som används och ju mer socker som tillsätts, desto fler kalorier innehåller den.
Granola är en kaloritung historia. Våra recept är inget undantag. Men kalorierna kommer huvudsakligen från hälsosamma fetter i form av frön, korn och mandlar – och vi har sötat alltihop med lite honung.
537 kcal är det i I FORM:s hemlagade granola per 100 g
Om du räknar kalorier kan du spara granolan till helgen. Men om du följer vårt recept, kom ihåg att förvara den väl. Annars kommer den garanterat att ätas upp snabbt av de andra familjemedlemmarna.
I FORM 19/2023