Banana split med grekisk yoghurt, bär & granola

Vi har ersatt glass, chokladsås och gräddsås med grekisk yoghurt, granola och massor av bär, vilket gör denna amerikanska dessert perfekt till frukost.

Skål med bananasplit med yoghurt, granola och bär.

Banana split med grekisk yoghurt, bär & granola

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 PERSONER

  • 2 bananer
  • 2 dl grekisk yoghurt, 2 %
  • 1 dl granola, 80 g
  • 2 dl blandade bär

Granola:

  • 3 dl havregryn, grovvalsade
  • 1 dl blandade nötter
  • 1 dl blandade frön och kärnor
  • 1 msk kokosolja
  • 1 msk mandelsmör eller jordnötssmör
  • 2 msk lönnsirap eller honung
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk vaniljpulver

Så här gör du

  • Dela bananerna på längden och lägg upp på två tallrikar.
  • Toppa varje banan med 1 dl grekisk yoghurt, 40 g granola (se recept) och 1 dl färska bär. Servera genast.

Granola:

  • Häll havregryn, nötter, frön och kärnor i en skål och ställ åt sidan.
  • Smält kokosolja och mandelsmör i en liten kastrull med lönnsirap, kanel och vaniljpulver. Blanda noga och häll ut över ingredienserna
  • i skålen. Rör runt tills allt är väl blandat.
  • Fördela granolan på en bakplåt med bakplåtspapper, och grädda den i ugnen i 20–25 min i 200°C, till granolan är spröd och lätt gyllene. Håll ögonen på den så att den inte bränns. Blanda gärna ett par gånger under tiden.
  • Låt granolan svalna helt och häll därefter över på lufttäta burkar. Den kan hålla sig i ett par veckor.

Se också receptet på hemgjord granola här