Sanningen om kokosolja

Den sĂ€gs kunna göra underverk för hud och hĂ„r och har i gröna kretsar utnĂ€mnts till ett mer hĂ€lsosamt alternativ till smör. Men Ă€r oljan frĂ„n det vita kokosköttet verkligen bĂ€ttre Ă€n andra fetter – och Ă€r den överhuvudtaget hĂ€lsosam? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ den hajpade naturprodukten

Kokosolja och kokosnötter

KOKOSOLJA Är den verkligen sĂ„ nyttig som ryktet sĂ€ger? FĂ„ svar pĂ„ vad som Ă€r sant och falskt om kokosolja hĂ€r.

© iStock

Varför har kokosolja blivit sÄ populÀrt?

Att olja frÄn det vita kokosköttet hittat in i vÄra kök ska bland annat ses i ljuset av tvÄ dominerande hÀlsotrender: MÄnga har fÄtt ett mer avslappnat förhÄllande till fett och fÄtt upp ögonen för att Àta sÄ naturligt och vÀxtbaserat som möjligt.

Intresset beror dock sannolikt ocksÄ pÄ att kokosolja i vissa kretsar har prisats som ett undermedel för hÀlsan.

De pÄstÄdda fördelarna med den populÀra vÀxtoljan spÀnner frÄn att oljan kan hjÀlpa dig bli av med överflödigt fett till att den Àr bra för blodcirkulationen.

Resultatet ses i butikerna dÀr mÄnga varianter av den vita vÀxtoljan delar hylla med andra moderna produkter, som avokadoolja, pesto, tahini och vÀxtbaserad majonnÀs.

Är kokosolja nyttigt?

Intressant nog Àr det mest sjÀlvutnÀmnda hÀlsoexperter och försÀljare av hÀlsokost som lovprisar kokosoljan medan officiella instanser som Livsmedelsverket förhÄller sig betydligt mer skeptiska.

Det har frĂ„n officiellt hĂ„ll inte sagts ett knyst om att oljan skulle vara att föredra för stekning eller att den skulle vara fylld med hĂ€lsofrĂ€mjande fetter – eller andra argument som kan förklara varför kokosoljan har hyllats sĂ„ oreserverat.

TvÀrtom har det officiella beskedet frÄn Livsmedelsverket varit glasklart. Man har fastslagit att kokosolja Àr minst lika onyttigt som smör. Bland annat för att kokosolja huvudsakligen bestÄr av mÀttat fett

Vad sÀger experter om kokosolja?

Kritiker kanske pÄstÄr att experterna pÄ Livsmedelsverket har hopplöst förÄldrad kunskap och bara inte har fÄtt upp ögonen för att kokosolja Àr betydligt nyttigare Àn andra kÀllor till mÀttat fett som till exempel smör och grÀdde. Men hÀr Àr det viktigt att understryka att den kritiska hÄllningen till kokosolja alls inte Àr ett svenskt fenomen.

Även den amerikanska hjĂ€rtföreningen fastslĂ„r utan reservationer att kokosolja inte Ă€r bra för blodcirkulationen, liksom en lĂ„ng rad forskare frĂ„n vĂ€lrenommerade universitet som bland annat Harvard och Köpenhamns Universitet har sagt att kokosoljan nĂ€ringsmĂ€ssigt Ă€r nĂ„gonstans mellan neutral och giftig.

SÄ mycket mÀttat fett innehÄller kokosolja

Kokosolja bestÄr nÀstan uteslutande av mÀttat fett. HÀr Àr en lista över fettkÀllor med den största koncentrationen mÀttat fett per 100 gram.

Är kokosolja nyttigare Ă€n smör?

Ett av argumenten för att kokosolja skulle vara nyttigare Àn annat mÀttat fett Àr att fettet i kokosolja Àr av en sÀrskild typ som skiljer sig frÄn det fett som du hittar i bland annat smör och grÀdde.

Det stÀmmer ocksÄ att den dominerande fettsyran i kokosolja, den sÄ kallade laurinsyran, skiljer sig en del frÄn den sÄ kallade palmitinsyran som finns i smör, palmolja och animaliskt fett. Det finns dock inga bevis för att den skulle vara hÀlsofrÀmjande, snarare tvÀrtom.

Det Àr sÀrskilt kokosoljans effekt pÄ blodomloppet som gör experterna bekymrade.

Varför Àr det inte bra att anvÀnda kokosolja?

. En lÄng rad grundliga undersökningar har dokumenterat en ökning av skadligt kolesterol i blodet hos de försökspersoner som har intagit kokosolja i veckor och till och med mÄnader.

Den negativa effekten pÄ kolesterolvÀrdet Àr i regel en aning lÀgre i studier dÀr testdeltagarna har intagit identiska mÀngder smör, och betydligt lÀgre i studier dÀr försökspersonerna antingen har fÄtt olivolja eller solrosolja.

Det finns sjÀlvklart mÄnga faktorer som spelar in i ett sÄnt hÀr resultat, bland annat studiernas upplÀgg och lÀngd, försöks personernas etnicitet samt Àven kvaliteten pÄ den olja som serverades.

Även i de studier dĂ€r försökspersonerna serverades en kallpressad jungfrukokosolja Ă€r slutsatserna nedslĂ„ende. Som de nya zeelĂ€ndska forskarna bakom en grundlig, sammanfattande artikel om kokosoljans pĂ„verkan pĂ„ blod omloppet sammanfattar:

Hur mycket kokosolja kan man Àta om dagen?

Enligt hÀlsovÄrdsmyndigheter bör vi dra ned pÄ intaget av mÀttat fett till maximalt 10 procent av dagens samlade kaloriintag.

Det motsvarar under 25 gram kokosolja, under förutsÀttning att den vita vÀxtoljan Àr det enda mÀttade fett du Àter under en hel dag.

AnvÀnder du kokosolja för stekning eller i bakverk och samtidigt Àter kött och mejeriprodukter kommer du dÀrför snabbt att överskrida rekommendationerna eftersom nÀstan 90 procent av kokosoljan bestÄr av mÀttat fett.

Kan man steka i kokosolja?

För stekning Àr olivolja eller rapsolja betydligt bÀttre alternativ. BÄda oljorna tÄl uppvÀrmning till medelhöga temperaturer och kan dÀrför anvÀndas för stekning, grillning och bakning. Om du vill kan du ocksÄ vÀlja den delikata (och dyra) avokadooljan, vars rökpunkt Àr Ànnu högre, det vill sÀga den punkt dÀr oljan börjar sota och förÀndrar sin kemiska struktur till det negativa.

Trots att kokosolja ryktas vara mycket vĂ€rmestabil har analyser visat att rökpunkten för kokos olja Ă€r 10–15 procent lĂ€gre Ă€n för bland annat raps- och olivolja – och nĂ€stan 40 procent under avokadoolja.

Du kan sÄ klart steka i kokosolja nÄgon gÄng emellanÄt om du tycker att det tillför din rÀtt nÄgot extra nÀr det gÀller smaken, men nÄgon hÀlsovinst lÀr du inte fÄ av det.

LÀs ocksÄ: Olje-guide: De 9 nyttigaste oljorna till matlagning

Är fĂ€rsk kokos lika onyttigt som kokosolja?

Om du Àlskar kokos Àr det betydligt bÀttre att du Àter fruktköttet som det Àr.

HÀrifrÄn fÄr du inte bara fett utan Àven kostfibrer, proteiner, vitaminer och mineraler som kompenserar för fettets bristande kvaliteter.

FĂ€rsk kokos

FÄRSK KOKOS Kokosnötens fruktkött Ă€r rikt pĂ„ fibrer och fett, men innehĂ„ller ocksĂ„ niacin, ett B-vitamin som bland annat pĂ„verkar stresstĂ„ligheten, samt kalium och jĂ€rn.

© iStock

Myter om kokosolja – vad Ă€r sant och falskt?

Myt 1: Kokosolja Àr nyttigare Àn smör

FALSKT!

Nej, tvÀrtom. Kokosolja innehÄller mer mÀttat fett Àn smör, vilket frÀmjar risken för Äderförkalkning och blodproppar.

Ett nyttigare alternativ till smör Àr att i stÀllet smörja mosad avokado pÄ bröd och steka mat i oliv­ eller rapsolja.

Myt 2: Det Àr bra för blodomloppet att Àta kokosolja

FALSKT!

En lÄng rad undersökningar har visat att kokosolja inte Àr bra för kolesterolvÀrdet. Faktiskt rÄder en nÀstan universal enighet om att oljan i bÀsta fall Àr neutral och i vÀrsta fall skadlig.

Myt 3: MÀttat fett Àr mÀttat fett

FALSKT!

Det kan vara stor skillnad pÄ fettsyrorna. Ett exempel Àr kakaosmör som innehÄller massor av stearinsyra som menas vara ofarligt för blodomloppet medan kokosolja Àr full med kolesterolhöjande laurinsyra.

Myt 4: Det Àr skillnad pÄ kokosolja

SANT!

Liksom med olivolja Àr det en stor skillnad pÄ olika kokosoljors kvaliteter. Den beror bland annat pÄ de förhÄllanden kokospalmen vÀxer under samt Àn viktigare hur oljan utvinns.

Som utgÄngspunkt Àr kallpressad jungfrukokosolja av högsta kvalitet medan palmin Àr i botten.

Myt 5: Kokosolja kan utvinnas av olika delar av kokosnöten

SANT!

Oljan kan framstÀllas av kokosnötens kött, mjölken eller av rester frÄn den. I praktiken brukar oljan dock oftast pressas av kokosnötens vita fruktkött efter att det har torkats.

Myt 6: Frityrstekning i kokosolja bör undvikas

SANT!

Kokosolja Àr i alla fall inte det bÀsta valet för fritering eftersom oljan har en relativt lÄg brÀnnpunkt. Friterar du med hög vÀrme kan det efter hand bildas potentiellt cancerframkallande föreningar.

SÄ hÀr skiljer sig kokosolja frÄn palmin

Kokosolja och palmin kommer bÄda frÄn kokosnöten, men har inte samma kvaliteter.

KOKOSOLJA

  • Kokosolja Ă€r en naturlig produkt som utvinns av fruktköttet frĂ„n kokosnöten och nĂ€stan bara bestĂ„r av mĂ€ttat fett. VĂ€ljer du en kallpressad variant fĂ„r du dock lite vitaminer och antioxidanter. Även för att vara en kallpressad olja sĂ„ kan kvaliteten vara mycket olika beroende pĂ„ hur kokosoljan har producerats.

PALMIN

  • Palmin Ă€r en billig industriprodukt som framstĂ€lls av den restprodukt som blir över vid produktionen av kokosolja. SmakmĂ€ssigt gör det att alla aromĂ€mnen försvinner och nĂ€ringsmĂ€ssigt har palminen heller inte de fĂ„ kvaliteter som en kallpressad jungfrukokosolja trots allt kan skryta med. Det beror pĂ„ att de vitaminer och antioxidanter som finns i kokosoljan försvinner under produktionen.