Den sĂ€gs kunna göra underverk för hud och hĂ„r och har i gröna kretsar utnĂ€mnts till ett mer hĂ€lsosamt alternativ till smör. Men Ă€r oljan frĂ„n det vita kokosköttet verkligen bĂ€ttre Ă€n andra fetter â och Ă€r den överhuvudtaget hĂ€lsosam? Vi tittar nĂ€rmare pĂ„ den hajpade naturprodukten
Makeupborttagare, body lotion, massage olja, hĂ„rinpackning och stekolja â allt i ett. FĂ„ rĂ„varor har pĂ„ senare Ă„r fĂ„tt sĂ„ mycket uppmĂ€rksamhet som kokosoljan, och det tycks inte finnas nĂ„gra grĂ€nser för dess anvĂ€ndningsomrĂ„den. LĂ€r dig mer om den populĂ€ra kokosoljan hĂ€r.
Att olja frĂ„n det vita kokosköttet hittat in i vĂ„ra kök ska bland annat ses i ljuset av tvĂ„ dominerande hĂ€lsotrender: MĂ„nga har fĂ„tt ett mer avslappnat förhĂ„llande till fett och fĂ„tt upp ögonen för att Ă€ta sĂ„ naturligt och vĂ€xtbaserat som möjligt. â Intresset beror dock sannolikt ocksĂ„ pĂ„ att kokosolja i vissa kretsar har prisats som ett undermedel för hĂ€lsan. â De pĂ„stĂ„dda fördelarna med den populĂ€ra vĂ€xtoljan spĂ€nner frĂ„n att oljan kan hjĂ€lpa dig bli av med överflödigt fett till att den Ă€r bra för blodcirkulationen. â Resultatet ses i butikerna dĂ€r mĂ„nga varianter av den vita vĂ€xtoljan delar hylla med andra moderna produkter, som avokadoolja, pesto, tahini och vĂ€xtbaserad majonnĂ€s.
2,5 procent procent av vÀrldens produktion av vÀxtoljor utgörs av kokosolja. En ganska liten andel trots oljans popularitet.
2
Ăr kokosolja nyttigt?
Intressant nog Ă€r det mest sjĂ€lvutnĂ€mnda hĂ€lsoexperter och försĂ€ljare av hĂ€lsokost som lovprisar kokosoljan medan officiella instanser som Livsmedelsverket förhĂ„ller sig betydligt mer skeptiska. â Det har frĂ„n officiellt hĂ„ll inte sagts ett knyst om att oljan skulle vara att föredra för stekning eller att den skulle vara fylld med hĂ€lsofrĂ€mjande fetter â eller andra argument som kan förklara varför kokosoljan har hyllats sĂ„ oreserverat. â TvĂ€rtom har det officiella beskedet frĂ„n Livsmedelsverket varit glasklart. Man har fastslagit att kokosolja Ă€r minst lika onyttigt som smör. Bland annat för att kokosolja huvudsakligen bestĂ„r av mĂ€ttat fett
Kokosolja bestÄr till största delen av mÀttat fett som de flesta av oss Àter för mycket av. I stÀllet bör vi Àta mer omÀttat fett, som rapsolja.
â Livsmedelsverket
3
Vad sÀger experter om kokosolja?
Kritiker kanske pĂ„stĂ„r att experterna pĂ„ Livsmedelsverket har hopplöst förĂ„ldrad kunskap och bara inte har fĂ„tt upp ögonen för att kokosolja Ă€r betydligt nyttigare Ă€n andra kĂ€llor till mĂ€ttat fett som till exempel smör och grĂ€dde. Men hĂ€r Ă€r det viktigt att understryka att den kritiska hĂ„llningen till kokosolja alls inte Ă€r ett svenskt fenomen. â Ăven den amerikanska hjĂ€rtföreningen fastslĂ„r utan reservationer att kokosolja inte Ă€r bra för blodcirkulationen, liksom en lĂ„ng rad forskare frĂ„n vĂ€lrenommerade universitet som bland annat Harvard och Köpenhamns Universitet har sagt att kokosoljan nĂ€ringsmĂ€ssigt Ă€r nĂ„gonstans mellan neutral och giftig.
SÄ mycket mÀttat fett innehÄller kokosolja
Kokosolja bestÄr nÀstan uteslutande av mÀttat fett. HÀr Àr en lista över fettkÀllor med den största koncentrationen mÀttat fett per 100 gram.
4
Ăr kokosolja nyttigare Ă€n smör?
Ett av argumenten för att kokosolja skulle vara nyttigare Àn annat mÀttat fett Àr att fettet i kokosolja Àr av en sÀrskild typ som skiljer sig frÄn det fett som du hittar i bland annat smör och grÀdde.
Det stÀmmer ocksÄ att den dominerande fettsyran i kokosolja, den sÄ kallade laurinsyran, skiljer sig en del frÄn den sÄ kallade palmitinsyran som finns i smör, palmolja och animaliskt fett. Det finns dock inga bevis för att den skulle vara hÀlsofrÀmjande, snarare tvÀrtom.
Det Àr sÀrskilt kokosoljans effekt pÄ blodomloppet som gör experterna bekymrade.
5
Varför Àr det inte bra att anvÀnda kokosolja?
En lÄng rad grundliga undersökningar har dokumenterat en ökning av skadligt kolesterol i blodet hos de försökspersoner som har intagit kokosolja i veckor och till och med mÄnader.
Den negativa effekten pÄ kolesterolvÀrdet Àr i regel en aning lÀgre i studier dÀr testdeltagarna har intagit identiska mÀngder smör, och betydligt lÀgre i studier dÀr försökspersonerna antingen har fÄtt olivolja eller solrosolja.
Det finns sjÀlvklart mÄnga faktorer som spelar in i ett sÄnt hÀr resultat, bland annat studiernas upplÀgg och lÀngd, försöks personernas etnicitet samt Àven kvaliteten pÄ den olja som serverades.
Ăven i de studier dĂ€r försökspersonerna serverades en kallpressad jungfrukokosolja Ă€r slutsatserna nedslĂ„ende. Som de nya zeelĂ€ndska forskarna bakom en grundlig, sammanfattande artikel om kokosoljans pĂ„verkan pĂ„ blod omloppet sammanfattar:
âAvslutningsvis har vi inte hittat nĂ„gra belĂ€gg för att kokosolja ska ses pĂ„ nĂ„got annat sĂ€tt Ă€n andra kĂ€llor till mĂ€ttat fett nĂ€r det gĂ€ller nĂ€ringsmĂ€ssiga rekommendationerâ
6
Hur mycket kokosolja kan man Àta om dagen?
Enligt hÀlsovÄrdsmyndigheter bör vi dra ned pÄ intaget av mÀttat fett till maximalt 10 procent av dagens samlade kaloriintag.
Det motsvarar under 25 gram kokosolja, under förutsÀttning att den vita vÀxtoljan Àr det enda mÀttade fett du Àter under en hel dag.
AnvÀnder du kokosolja för stekning eller i bakverk och samtidigt Àter kött och mejeriprodukter kommer du dÀrför snabbt att överskrida rekommendationerna eftersom nÀstan 90 procent av kokosoljan bestÄr av mÀttat fett.
7
Kan man steka i kokosolja?
För stekning Ă€r olivolja eller rapsolja betydligt bĂ€ttre alternativ. BĂ„da oljorna tĂ„l uppvĂ€rmning till medelhöga temperaturer och kan dĂ€rför anvĂ€ndas för stekning, grillning och bakning. Om du vill kan du ocksĂ„ vĂ€lja den delikata (och dyra) avokadooljan, vars rökpunkt Ă€r Ă€nnu högre, det vill sĂ€ga den punkt dĂ€r oljan börjar sota och förĂ€ndrar sin kemiska struktur till det negativa. â Trots att kokosolja ryktas vara mycket vĂ€rmestabil har analyser visat att rökpunkten för kokos olja Ă€r 10â15 procent lĂ€gre Ă€n för bland annat raps- och olivolja â och nĂ€stan 40 procent under avokadoolja. â Du kan sĂ„ klart steka i kokosolja nĂ„gon gĂ„ng emellanĂ„t om du tycker att det tillför din rĂ€tt nĂ„got extra nĂ€r det gĂ€ller smaken, men nĂ„gon hĂ€lsovinst lĂ€r du inte fĂ„ av det. â LĂ€s ocksĂ„:Olje-guide: De 9 nyttigaste oljorna till matlagning
8
Ăr fĂ€rsk kokos lika onyttigt som kokosolja?
Om du Àlskar kokos Àr det betydligt bÀttre att du Àter fruktköttet som det Àr.
HÀrifrÄn fÄr du inte bara fett utan Àven kostfibrer, proteiner, vitaminer och mineraler som kompenserar för fettets bristande kvaliteter.
FĂRSK KOKOS Kokosnötens fruktkött Ă€r rikt pĂ„ fibrer och fett, men innehĂ„ller ocksĂ„ niacin, ett B-vitamin som bland annat pĂ„verkar stresstĂ„ligheten, samt kalium och jĂ€rn.
Nej, tvÀrtom. Kokosolja innehÄller mer mÀttat fett Àn smör, vilket frÀmjar risken för Äderförkalkning och blodproppar.
Ett nyttigare alternativ till smör Àr att i stÀllet smörja mosad avokado pÄ bröd och steka mat i oliv eller rapsolja.
Myt 2: Det Àr bra för blodomloppet att Àta kokosolja
FALSKT!
En lÄng rad undersökningar har visat att kokosolja inte Àr bra för kolesterolvÀrdet. Faktiskt rÄder en nÀstan universal enighet om att oljan i bÀsta fall Àr neutral och i vÀrsta fall skadlig.
Myt 3: MÀttat fett Àr mÀttat fett
FALSKT!
Det kan vara stor skillnad pÄ fettsyrorna. Ett exempel Àr kakaosmör som innehÄller massor av stearinsyra som menas vara ofarligt för blodomloppet medan kokosolja Àr full med kolesterolhöjande laurinsyra.
Hver anden person Àter mer mÀttat fett Àn Livsmedelsverket rekommenderar. Vid ett förhöjt intag av mÀttat fett (över tio procent av det dagliga energiintaget) ökar risken för att utveckla livsstilssjukdomar som hjÀrt och kÀrlsjukdomar.
Myt 4: Det Àr skillnad pÄ kokosolja
SANT!
Liksom med olivolja Àr det en stor skillnad pÄ olika kokosoljors kvaliteter. Den beror bland annat pÄ de förhÄllanden kokospalmen vÀxer under samt Àn viktigare hur oljan utvinns.
Som utgÄngspunkt Àr kallpressad jungfrukokosolja av högsta kvalitet medan palmin Àr i botten.
Myt 5: Kokosolja kan utvinnas av olika delar av kokosnöten
SANT!
Oljan kan framstÀllas av kokosnötens kött, mjölken eller av rester frÄn den. I praktiken brukar oljan dock oftast pressas av kokosnötens vita fruktkött efter att det har torkats.
Myt 6: Frityrstekning i kokosolja bör undvikas
SANT!
Kokosolja Àr i alla fall inte det bÀsta valet för fritering eftersom oljan har en relativt lÄg brÀnnpunkt. Friterar du med hög vÀrme kan det efter hand bildas potentiellt cancerframkallande föreningar.
10
Hvad er forskellen pÄ kokosolie og palmin?
SÄ hÀr skiljer sig kokosolja frÄn palmin
Kokosolja och palmin kommer bÄda frÄn kokosnöten, men har inte samma kvaliteter.
KOKOSOLJA
Kokosolja Ă€r en naturlig produkt som utvinns av fruktköttet frĂ„n kokosnöten och nĂ€stan bara bestĂ„r av mĂ€ttat fett. VĂ€ljer du en kallpressad variant fĂ„r du dock lite vitaminer och antioxidanter. Ăven för att vara en kallpressad olja sĂ„ kan kvaliteten vara mycket olika beroende pĂ„ hur kokosoljan har producerats.
PALMIN
Palmin Àr en billig industriprodukt som framstÀlls av den restprodukt som blir över vid produktionen av kokosolja. SmakmÀssigt gör det att alla aromÀmnen försvinner och nÀringsmÀssigt har palminen heller inte de fÄ kvaliteter som en kallpressad jungfrukokosolja trots allt kan skryta med. Det beror pÄ att de vitaminer och antioxidanter som finns i kokosoljan försvinner under produktionen.