10 x dansk koldskål

Danskarnas favorit koldskål – eller kallskål – är perfekt på sommardagen, både som dessert och som mellanmål. Här är 10 goda recept på koldskål för dig.

En portion hemgjord koldskål med hallon

ÄLSKAR DU KOLDSKÅL? Hitta din favorit bland våra 10 olika recept. Den här är med hallon och lakrits, men du kan också njuta av varianterna med mango, svartvinbärssirap och mojito.

© wichmann+bendtsen

Hemgjord koldskål med hallon

Det är superenkelt att göra din egen hemlagade koldskål. Förbered bara alla ingredienser, lägg dem i mixern och voila – du har din alldeles egna läckra, fräscha koldskål. I den här versionen med hallon och en läcker lakritstwist.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 äggulor
  • 2 msk rörsocker
  • ½ vaniljstång (fröna)
  • 2 msk citronsaft
  • 2½ dl kärnmjölk
  • 2½ dl standardmjölk 3%
  • 150 g hallon
  • 2 tsk lakritspulver

Topping

  • 2 tsk lakritspulver
  • färska hallon

Så här gör du

  • Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills koldskålen är helt slät.
  • Häll upp i två skålar och toppa med lite lakritspulver och färska hallon.

Det här receptet bygger på vårt grundrecept på koldskål #1 (klassisk koldskål med ägg och kärnmjölk) – med hallon och lakrits. Om du vill ha en koldskål utan ägg eller med andra smaker kan du hitta massor av inspiration i recepten längre ner på sidan.


3 grundrecept – och 9 goda varianter

Här är 3 olika grundrecept på koldskål – med och utan ägg, mjölk och kvarg.

De 3 grundrecepten ligger till grund för de 10 smakerna (hallon-koldskålen ovan och de 9 andra goda smakerna nedan), men du kan naturligtvis välja det grundrecept du föredrar.

Alla smaker är vispade eller mixade. Bäst är att mixa de smaker som innehåller bär, frukt eller örter.

1 Grundrecept 1: Smaken av förr


För 2 personer:

  • 2 äggulor
  • 2 msk rörsocker
  • ½ vaniljstång (fröna)
  • 2 msk citronsaft *
  • 2½ dl kärnmjölk
  • 2½ dl standardmjölk 3%

Förbered alla ingredienser och mixa eller vispa ihop allt.

2 Grundrecept 2: Den proteinrika


För 2 personer:

  • *2 msk rörsocker
  • ½ vaniljstång (fröna)
  • 2 msk citronsaft
  • 2½ dl kärnmjölk
  • 2½ dl kvarg

Förbered alla ingredienser och mixa eller vispa ihop allt.

OBS! För koldskålsvarianten med bärsirap halverar du mängden socker i grundreceptet.

3 Grundrecept 3: Med goda bakterier


För 2 personer:

  • 2 msk rörsocker
  • ½ vaniljstång (fröna)
  • 2 msk citronsaft
  • 2½ dl kärnmjölk
  • 2½ dl Filmjölk eller A-fil 3,5%, 1,5% eller 0,5% fett

Förbered alla ingredienser och mixa eller vispa ihop allt.

OBS! För koldskålsvarianten med örtsirap halverar du mängden socker i grundreceptet.

Recept på hemgjord koldskål – goda smakvarianter


När du gör din egen koldskål kan du enkelt variera smaken – med till exempel jordgubbar, mynta eller mango. Mums!

4 Klassisk kärnmjölkskoldskål med crunch


Klassisk koldskål med crunch

Til 2 personer:

Rosta quinoaflakes och linfrön i smör och honung. Mixa eller vispa alla ingredienser i grundreceptet ordentligt. Häll upp i skålar och strö över crunch.

5 Hemgjord jordgubbskoldskål


Koldskål med jordgubbar och rostat rågbröd

För 2 personer:

Mixa alla ingredienser från grundreceptet med 150 g jordgubbar. Strö över det papperstunna rostade rågbrödet och resten av de färska bären, skurna i mindre bitar.

6 Hemgjord koldskål mojito-style


Hemgjord koldskål recept Mojito-style

För 2 personer:

  • 1 portion grundkoldskål #2
  • Juicen från 2 limefrukter
  • Ett par kvistar färsk mynta

Mixa ingredienserna från grundreceptet med limesaft och de färska myntabladen.

7 Koldskål med citronmeliss och crunch


Hemgjord koldskål recept med citronmeliss och crunch

För 2 personer:

  • 1 portion av grundlkoldskål #2
    • 1 näve citronmeliss*
  • 4 msk quinoaflingor
  • 1 tsk linfrön
  • 1 tsk smör
  • 1 tsk honung

Rosta quinoaflingor och linfrön i smör och honung. Mixa alla ingredienser i grundreceptet med citronmeliss. Häll upp i en skål och strö över crunch.

8 Koldskål med svartvinbärssirap


Hemgjord koldskål recept med svartvinbärssirap

För 2 personer:

  • 1 portion grundkoldskål nr. 2 (bara halv mängd socker)
  • 2 dl svarta vinbär
  • 1 msk socker
  • Lite citronsaft

Mixa eller vispa ingredienserna i grundreceptet och häll upp i skålar. Blanda svarta vinbär med socker och citronsaft. Sila sirapen och ringla den i skålarna.

9 Koldskål med havtorn


Hemgjord koldskål recept med havtorn

För 2 personer:

Vispa eller mixa ingredienserna från grundreceptet med havtornsjuice och servera med frystorkad havtorn.

10 Mango-koldskål


Koldskål med mango

För 2 personer:

Skala mangon och skär loss mangoköttet från kärnan. Mixa ingredienserna från grundreceptet med 150 g mango. Skär resten av mangon i små kuber och strö dem över.

11 Koldskål med örtsirap


Variant med krydderurtesirup

För 2 personer:

  • 1 portion grundkoldskål nr. 3 (bara halva mängden socker)
  • 1 stor näve mynta och citronmeliss
  • 2 msk honung
  • Lite citronsaft
  • Lite frystorkade hallon

Blanda mynta och citronmeliss med honung och citronsaft. Mixa eller vispa sedan ingredienserna från grundreceptet och häll upp i skålar. Vänd ner mynta-citronmelisssirapen och strö över frystorkade hallon.

12 Skogsbär-koldskål


Variant med skogsbär

För 2 personer:

  • 1 portion grundkoldskål nr. 2
  • 1,5 dl äppelmust
  • 1 dl lättmjölk
  • Ca. 170 g blå bär, t ex svarta vinbär, björnbär och blåbär

Mixa ingredienserna från grundreceptet med äppeljuice, mjölk och 150 g bär. Häll upp och servera med de resterande bären.

*Recepten publicerades ursprungligen i I FORM nr 15/2015