Chiamousse med varm äppelcrunch

45 minuter
236 kcal

Sugen på något nyttigt att skämma bort dig med? Prova då den här fantastiska desserten med chiafrön och äppelcrunch.

Glas med chiamousse

Chiamousse med varm äppelcrunch

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Chia-mousse

  • 83 ml mjölk (t ex komjölk, mandelmjölk eller kokosmjölk)
  • 1⅓ msk chiafrön
  • Skal från ½ ekocitron

Äppelcrunch

  • stort äpple
  • ⅓ msk smör/kokosolja
  • ⅓ msk flytande honung/lönnsirap
  • 20 ml solrosfrön
  • 20 ml pumpafrön
  • 20 ml hasselnötter
  • ¼ tsk kanel
  • knivsudd mald ingefära
  • knivsudd havssalt

Till servering

  • 2 tsk nötsmör
  • 4 msk grekisk yoghurt, 10 %, eller kokosyoghurt
  • ¼ äpple, i tunna klyftor
  • Lite honung/lönnsirap

Så gör du chiamousse med varm äppelcrunch

Chiamousse

  • Blanda mjölk, chiafrön och citronskal i en skål och ställ åt sidan i 15–30 minuter.
  • Rör av och till.
  • Tillsätt ev lite honung.

Äppelcrunch

  • Skär äpplet i små tärningar.
  • Smält smör och honung i en panna.
  • Tillsätt äpple, solros- och pumpafrön, hasselnötter och kryddor och låt sjuda i 7–8 minuter.
  • Rör av och till, tills äpplet är mjukt och gyllene och frön och nötter är spröda.

Servering

  • Ta fram 6 dessertglas.
  • Lägg ett par skedar chiamousse i botten av varje glas.
  • Lägg 1 tsk nötsmör ovanpå följt av ett par skedar yoghurt.
  • Toppa med den varma äppelcrunchen mixat med några äppelklyftor och lite honung eller lönnsirap.