Kvinna sitter på huk för att undvika hemorrojder
Skippa tidningen när du går på toaletten, om du vill undvika hemorrojder –

dina toalettbesök ska nämligen optimalt sett vara snabba och enkla.

© iStock

Så här slipper du hemorrojder

De blöder, de kliar, de svider och de är nog inte det första du pratar om med andra. Men minst hälften av alla får någon gång hemorrojder så vi bör prata mer om det. Vi svarar på alla dina frågor här.

28 maj 2020 av Amalie Langballe

Hemorrojder kan vara ganska obehagliga och det är sällan något vi pratar högt om. Men hemorrojder är vanligare än du kanske tror.

Här besvarar vi en rad frågor och ger goda råd om hemorrojder 

Frågor och svar om hæemorrojder

     
    Typer av hemorrojder

    Vad är hemorrojder? 

    Den korta definitionen: En hemorrojd är en utbuktning på en blodådra runt din ändtarm som kan göra ont och komma och gå i perioder. 

    Den längre förklaringen kräver en närmare titt på ändtarmen. Utvändigt och ett par centimeter upp är ändtarmen täckt av vanlig hud, som längre upp blir till slemhinna. Under både huden och slemhinnan finns massa fina blodkärl, och blir de utvidgade så fylls de med blod, och det är hemorrojden. 

    Vid en annan typ av hemorrojder brister ett blodkärl under huden, så det uppstår en blodansamling, som kan ge svåra smärtor. Oavsett om det är en utbuktning eller en blodansamling så delas hemorrojder upp i inre och yttre varianter. 

    Är hemorrojden under huden är det fråga om en utvändig hemorrojd, men om den däremot befinner sig under slemhinnan kallas det en invändig hemorrojd. 

    Utöver att skilja mellan yttre och inre hemorrojder kan du också ha fyra olika grader av hemorrojder, beroende på hur allvarliga de är.

    Hemorrojders fyra grader 

    Hemorrojder grad 1
    Hemorrojden blöder lite, du ser det på pappret, men buktar inte ut (än). Den kan inte ses med blotta ögat. På det här stadiet kan hemorrojden bara upptäckas av läkare som gör en koloskopi. 

    Hemorrojder grad 2
    Hemorrojden blöder och buktar ut när du pressar på, men glider tillbaka när du slappnar av.

    Hemorrojder grad 3
    Hemorrojden blöder och buktar ut permanent. Du kan trycka tillbaka den på plats, men den går inte tillbaka av sig själv. Här kan det bli problem med din intimhygien, vilket kan leda till klåda.

    Hemorrojder grad 4
    Hemorrojden blöder, buktar ut och går inte att få på plats igen.

     

    Hur känns hemorrojder?

    Det vanligaste symptomet på hemorrojder är blod i samband med avföring, och det är ofta också det första symptomet som dyker upp. Det är också vanligt att känna och se små utbuktningar runt ändtarmsöppningen och vissa kan uppleva att de kan trycka hemorrojderna “på plats“ efter toalettbesöket. Samtidigt kan du ha känslan av att du inte har tömt tarmen efter ditt toalettbesök. 

    Det förändrade landskapet i den nedre regionen kan med tiden göra det svårare att hålla sig ren, och det kan leda till klåda. Beroende på vilken grad hemorrojden har kan den både klia, svida och blöda.

     

    Symptom på hemorrojder

    • Blödning och smärtor från ändtarmen kan vara tecken på hemorrojder.
    • Synliga och kännbara utbuktningar från ändtarmsöppningen.
    • Bulor runt ändtarmsöppningen som kommer längre ut efter ett toalettbesök, och som därefter kan tryckas på plats igen är med stor sannolikhet en hemorrojd.
    • Klåda som följd av att det är svårt att hålla hygienen.
     

    Kan hemorrojder försvinna av sig själva? 

    De kommer oftast tillbaka i perioder, så har du en gång fått en hemorrojd är det sannolikt att du då och då får tillbaka den. Hemorrojder betraktas nämligen som ett kroniskt tillstånd, även om du kan bli symptomfri. 

    Det kan till exempel hända genom att de brustna blodkärl som orsakar hemorrojden läker av sig själva. Här riskerar du dock att de blodtömda hemorojrderna efterlämnar hudflikar som inte försvinner. Vid vissa tillfällen är hudflikarna – eller mariskerna som de också kallas – till så mycket besvär att de tas bort med en operation.

     

    Varför får jag hemorrojder?

    De smärtfulla utbuktningarna kan ha många orsaker. Gemensamt för många av dem är att det blir extra press på blodkärlen i ändtarmsregionen. Det kan till exempel ske om du är gravid, förstoppad eller har en tendens att pressa hårt när du bajsar. 

    Men lika ofta är orsaken okänd, för även om vi sällan pratar om dem, så är hemorrojder väldigt vanligt – Minst häften av befolkningen lider någon gång av hemorrojder.

     

    Hur behandlas hemorrojder?

    Behandlingen beror på vilken grad av hemorrojder du har, men de saker du själv kan göra är oftast de mest effektiva – det kan du läsa mer om under "Kan jag själv behandla hemorrojder" 

    Om hemorrojderna beror på förstoppning kan lavemang också vara bra. Det är naturligtvis inte så att läkare inte kan göra något åt hemorrojder. 

    I lindriga fall, vid hemorrojder grad 1, kommer du troligen erbjudas behandling med steroidkräm, som får blodkärlen att dra ihop sig. Är det en hemorrojd där ett kärl brustit under huden och skapat en blodansamling, kan läkaren skära upp den och tömma den på blod.

    Mellanstora hemorrojder – ofta av grad 2 – kan behandlas med något som kallas gummibandsmetoden. Här sätts ett gummiband runt hemorrojden, så att blodtillförseln stryps och efter ett tag ramlar hemorrojden bort att sig själv. Gummibandsmetoden används dock bara till inre hemorrojder.

    Vid svåra fall – hemorrojder av grad 3 och 4 – är operation en möjlighet. Beroende på hemorrojdens storlek och placering kan det vara tala om en större eller mindre operation, där man vid vissa tillfällen bara behöver lokalbedövning och andra gånger kan det krävas full narkos. 

     

    Kan jag förebygga hemorrojder? 

    Vill du undvika hemorrojder ska du se upp med att bli förstoppad. Det gör du genom att dricka ordentligt med vatten, äta fiberrik mat och träna – vissa läkare rekommenderar dessutom naturläkemedlet HUSK. 

    Sedan kan du tänka över dina toalettvanor: Om du har för vana att ta tidningen under armen när du går på toa, är det bättre att låta nyheterna vänta. Processen ska nämligen helst avverkas på cirka en minut, och även om du inte ska pressa ut avföringen – den ska helst glida ut av sig själv – så ska du inte heller distraheras.

    5 saker du kan göra själv för att undvika förstoppning

     
    Så här ska du sitta på toaletten för att undvika hemorrojder

    En pall är ett ytterst effektivt hjälpmedel på toaletten.

     

    Potträning för vuxna

    SÅ HÄR SKA DU SITTA PÅ TOALETTEN FÖR ATT UNDVIKA HEMORROJDER

    Vi är skapade för att sitta på huk när vi bajsar, och den positionen kan vara bra att använda sig av om du har problem med att bajsa. Det ideala är att dina ben bildar en 35-graders vinkel, och inte den 90-graders vinkel som bildas när vi sitter på en vanlig toalett. 35-gradersvinkeln kan uppnås genom att du till exempel använder en pall, som lyfter dina fötter en bit från golvet. 

    • Luta dig lite framåt, så du inte sitter rätt upp och ner. 
    • Andas djupt. 
    • Du ska inte pressa hårt. Du kan känna att avföringen nästan kommer av sig själv.

    SÅ LÄNGE SKA DU SITTA 

    Själva “akten” ska i de bästa av världar ta omkring en minut, och gärna ännu mindre.

    SÅ OFTA SKA DU SITTA 

    En enkel minnesregel är att allt mellan tre gånger om dagen och var tredje dag är normalt. Du vet själv vad som är normalt för dig.

     

    Fungerar hemorrojdkräm?

    Många hemorrojdkrämer som du kan köpa receptfritt har till syfte att rena och lindra – och inte behandla – dina hemorrojder. Det kan vara värt ett försök om du lider av klåda eller är orolig för att du inte kan hålla dig ordentligt ren. 

    För behandling av hemoRrojder finns det en receptbelagd salva som används vid lindriga fall, och det är en salva med steroider. De funkar genom att få dina blodådror runt ändtarmen att dra ihop sig. För många är det en effektiv behandling, men den botar inte och behöver kompletteras med en fiberrik kost, träning och bra toalettvanor.

    TOPP 10: HÄR ÄR DET MEST FIBRER

     

    Beror blod från rumpan alltid på hemorrojder?

    Blod från ändtarmen är ett vanligt symptom på hemorrojder, men det är inte den enda orsaken till blodig avföring. 

    Både färskt blod i avföringen och svartfärgad avföring kan vara symptom på tarmcancer, och därför är det viktigt att gå till läkaren om du upplever något av det. När läkaren diagnostiserar dig kommer hen först känna efter med sitt finger och sedan göra en koloskopi.

    Läs här om hur du förebygger tjocktarmscancer

     

    Kan jag själv behandla hemorrojder?

    För många är den mest effektiva behandlingen – särskilt på lång sikt – en ändring av kostvanor, toalettvanor och livsstil. 

    Vad kan du själv göra för att undvika hemorrojder? 

    • Drick tillräckligt med vätska. 
    • Ät fiberrikt. 
    • Träna – lätt till måttlig motion sätter igång matsmältningen. 
    • Få till en bra toalettteknik, se längre upp i artiklen
    • Undvik långa toalettbesök, skippa toalettläsningen. 
    • Ett jobb med tunga lyft och många timmar på benen ökar risken för hemorrojder. Har du möjlighet att sitta ner eller begränsa de tunga lyften är det bra. 
    • Försiktig, men grundlig rengöring efter toalettbesök. Använt mjukt toalettpapper, köp våtservetter för intimvård, exempelvis baby wipes eller använd några droppar mandelolja på toapappret – det både mjukgör och tvättar rent.


    10 fantastiska fiberkällor

    • Havregryn 

    • Rågbröd

    • Fullkornspasta 

    • Råris 

    • Blomkål 

    • Brysselkål 

    • Vitkål 

    • Broccoli 

    • Morötter 

    • Ärtor

    Därför är fibrer så gynnsamma för vår tarmflora

    Källa: Carl Frederik Nagell, specialistläkare i kirurgisk gastroenterologi och överläkare på Aleris-Hamlet

    Artikeln publicerades i I FORM nr 9/2020

    Nå ditt mål 2020

    Kanske är du intresserad av ...

    Vilken är din favoritfrukt?

    I FORM tipsar