Enkel och nyttig chokladkaka

50 minuter
137 kcal

En lite nyttigare chokladkaka är ett perfekt alternativ till en klassisk bakelse eller godis. Både barn och vuxna kommer att älska den. Särskilt om den är luftig, kladdig – och lite nyttigare. Knyt på dig förklädet, nu blir det chokladkaka!

Tallrik med bitar av chokladkaka och hallon

ENKEL OCH NYTTIG CHOKLADKAKA – helt utan socker och gluten med med massor av god smak!

© wichmann+bendtsen

Drömmer du om den perfekta chokladkakan, du kan servera på födelsedagar, på en regnig dag eller när du får gäster? Den är här! Och så är den dessutom lite nyttigare – och väldigt god. Vi ger dig tips till hur du enkelt får ett perfekt kladdigt resultat varje gång, oavsett om du bakar med ägg, kokos eller mjölk. Och så får du våra favoritrecept på nyttiga chokladkakor. Ringer du, när kakan är klar?

1 RECEPT: Enkel, god och nyttig chokladkaka


Bitar av I FORMs nyttiga och enkla chokladkaka

Världens bästa nyttiga chokladkaka

I vårt recept har vi sötat med dadlar och banan istället för med socker. Vi har också använt mandelmjöl istället för vetemjöl – och chokladkakan är bakad helt utan fett!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bitar

  • ¼ banan
  • ägg
  • 16 g dadlar
  • 16 g mandelmjöl
  • 4 g kakao
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ¼ tsk bakpulver
  • ¼ krm havssalt

Topping:

  • 16 g dadlar
  • ¼ msk kakao
  • ¼ dl vatten
  • Färska bär

Så här bakar du nyttig chokladkaka

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Mixa banan, ägg och dadlar och vänd med de torra ingredienserna. Häll i en ugnsfast form (14 x 24 cm).
  • Baka i 30 min. Låt kakan svalna.
  • Gör toppingen genom att mixa dadlar, kakao och blanda ihop. Bred på den svala kakan och servera med färska bär.

Läs mer om nyttiga kakor.

TIPS! Vill du spara in på kalorierna ytterligare, kan du skippa toppingen. Kakan är riktigt god även utan den.

TIPS! Du får snyggare snitt om du doppar kniven i varmt vatten mellan varje bit du skär.

TIPS! Känn efter om din kaka är färdig genom att sticka ett träspett i mitten. Det får gärna vara lite kladdigt, men inte ren smet i mitten.


2 Kan en chokladkaka verkligen vara nyttig?


Nyttig och nyttig. En chokladkaka blir ju aldrig en broccoli, men den kan göras nyttigare än den klassiska versionen.

Du kan enkelt skära ner på några kalorier utan att kompromissa med smaken (se skillnaden i kaloriinnehållet på en bit traditionell chokladkaka och I FORMs nyttiga chokladkaka här). Och då kan du relativt enkelt trolla med ingredienserna i din kaka, så att den går från att innehålla många tomma kalorier till att erbjuda en mängd hälsosamma, naturliga och näringsrika ingredienser som mättar dig bra, är hälsosammare för ditt hjärta och bättre för din blodsocker. Det bästa av allt? Det smakar minst lika gott.

5 tips som gör din chokladkaka nyttigare

Det finns många variabler du kan justera på om du vill göra din chokladkaka lite nyttigare. Se bara här:

Kakao och mörk choklad – välj det till nyttig chokladkaka
© iStock

När du väljer smaksättare

Använd antingen rent kakaopulver eller en choklad med hög kakaoprocent. Här kommer chokldsmaken fram bättre, sockerinnehållet är ofta lägre och så bjuder den mörka chokladen på fler antioxidanter.

Rapsolja – välj det till nyttig chokladkaka
© iStock

När du väljer fett

Du kan nyta ut smöret helt eller delvis mot en relativt smakneutral rapsolj, fett från nöt- eller mandelmjöl och ev lite extra ägg. Det ger din kaka en nyttigare fettprofil.

övermogna bananer – välj det till nyttig chokladkaka
© iStock

När du väljer sötningsmedel

Du kan använda dadlar och/eller äppelmos istället för socker. Du kan också använda lite agavesirap, och du kan söta med med bananer. Övermogna bananer smakar sötast. Du kan också använda sötningsmedel, t ex stevia, om du vill påverka blodsockret så lite som möjligt.

Mandelmjöl – välj det till nyttig chokladkaka
© iStock

När du väljer fyllning

Havregryn och mandelmjöl kan ersätta det vanliga vetemjölet eller delar av det. Detta kommer att göra att kostfiberhalten ökar avsevärt. Du kan också använda nyttiga saker som kikärter, bönor eller till och med rödbetor, blomkål eller avokado i dina kakor. Just chokladkakor passar faktiskt för den här typen av experiment eftersom de inte tar färg så lätt. Tänk på att utan traditionellt mjöl blir kakan ofta lite tyngre i sig – nästan som en sorts konfekt. Å andra sidan blir den inte torr.

TIPS: Ska din kaka vara glutenfri är mandelmjöl, rismjöl eller bovetemjöl bra alternativ. Späd ev ut med hackade nötter för att ge lite krisp och konsistens.

Färska bär, hallon – välj dem till nyttig chokladkaka
© iStock

När du pyntar

Färska bär är ett bra val om det ska vara nyttigt. Både hallon och björnbär är väldigt gott till chokladkakor. Du kan också välja att ha på valnötter, som passar väldigt bra till choklad, och som trots det höga kaloriinnehållet är nyttiga eftersom de innehåller massor av fibrer, omega-3-fettsyror och antioxidanter.

3 Är det enkelt att bara en nyttig chokladkaka?


Yes – det tar inte många minuter att vispa ihop ingredienserna till chokladkakan. Ingredienserna ska bara blandas eller mixas ihop och så ska allt hällas i en passande form. Sedan gör ugnen resten av jobbet. Hur länge kakan ska gräddas beror på ugnen och formen du använder.

4 Hur bakar jag en kladdig chokladkaka?


De flesta chokladkakorna (nyttiga eller inte) blir bäst efter några timmar i kylskåpet, så att kakan sätter sig och får rätt konsistens.

Du kan undvika att din kaka sjunker ihop på mitten genom att sikta ner mjölet i skålen med de blöta ingredienserna. Se till att alla dina ingredienser har samma temperatur och se till att inte öppna ugnsluckan under tiden trots att det är svårt att vänta när det börjar att dofta ljuvligt i hela huset!

Rödbets-chokladkaka med rödbetsglasyr

Här får du vårt recept på en rödbets-chokladkaka där vi har använt rödbetor, olja och grekisk yoghurt. Den är SÅ god!
45 minuter • 298 kcal

Se receptet här

PS: Kom ihåg att baka en stor sats – en chokladkaka tenderar att försvinna som smör i solsken.

5 Kan man baka en nyttig kladdkaka?


Spröd utanpå. Kladdig i mitten. En kladdkaka smakar fantastiskt, nästan som godis. Det är svårt att misslyckas med en kladdkaka, oavsett om man gör den klassiska versionen eller en lite nyttigare variant, t ex helt utan mjöl (jo det funkar!). Du behöver bara smör, ägg, socker och choklad. MUMS!

Nyttig kanske kladdkakan aldrig blir, men du kan servera massor av färska bär till och köpa en god, mörk choklad med hög kakaoprocent. Då får du i alla fall många antioxidanter med sockret. Själva sockret kan också bytas ut mot sötningsmedel, t ex stevia eller sukrin.

Kladdkaka med jordgubbar

KLADDKAKA – gör den goda kladdkakan lite nyttigare genom att använda en mörk choklad och ät massor av bär till.

© iStock

6 Kan jag baka en chokladkaka utan ägg?


Suget efter en chokladkaka smyger sig på, men så upptäcker du att inte har några ägg hemma.... ÅNEJ! Men lugn, svaret på frågan är: Yes!

Oavsett om du inte har ägg hemma eller får besök av en allergiker kan du baka en kladdig, smarrig (och lite nyttigare) chokladkaka. Du kan nämligen blanda sockret med en surmjölksprodukt som kärnmjölk eller yoghurt istället.

Ska du baka till en vegan så kan du ersätta med t ex kokosmjölk eller havredryck med lite citronsaft. Eftersom ägg ger kakan textur, behöver du hålla lite extra koll på baktiden. Alla ugnar är olika, så stick en grillpinne i mitten och kolla om det är smet på den när den kommer upp. Kom ihåg att en chokladkaka alltid kan få vara lite kladdig i mitten (om du frågar oss).

TIPS: Står det vaniljstång i ditt recept och du inte har det hemma kan du alltid ersätta det med osötat vaniljpulver.

7 Hur bakar jag en vegansk chokladkaka?


Som nämnts ovan kan du enkelt ersätta mjölk med en växtbaserad dryck, t ex havremjölk eller mandelmjölk. Om du lägger lite citrusjuice i en växtdryck kan du också undvika ägg. Men ge kakan tid att stelna ordentligt. Man kan byta ut smör mot vegetabiliskt smör – eller helt enkelt mot en smakneutral rapsolja. Var också uppmärksam på om din choklad eller ditt kakaopulver är vegansk.

Exakta mått är alltid viktigt när du bakar, men när du bakar veganskt är det ännu viktigare. Om du väger alla ingredienser noggrant skulle vi gå så långt som att säga att det är extremt enkelt att göra en läcker och god vegansk chokladkaka

TIPS: Du kan göra vegansk frosting av veganskt smör, florsocker, kakao och vatten.

Vegansk brownie med jordnöts-topping
© wichmann+bendtsen

Världens bästa veganska brownie

Om du aldrig har bakat en vegansk kaka förut, så låt den här goda brownien varit din första. Den är superenkel att baka!
40 minuter • 313 kcal

Se receptet här

8 Hur gör jag banan-chokladkaka?


Chokladkaka med banan. Ja, det är supergott. Om du älskar banankaka – vem gör inte det? Och älskar chokladkaka – vem gör inte det? Då kommer du definitivt att älska bananchokladkaka. Bananerna hjälper till att göra kakan extra saftig och så söt att man knappt kan tro att den också kan vara (lite) nyttig samtidigt. Använd gärna övermogna bananer som du blandar ihop med dadlar och ägg innan du blandar med de torra ingredienserna och choklad/kakao

9 Kan jag göra nyttig kokostopping?


Du kan enkelt göra en kokostopping utan en massa smält smör och florsocker. Det är faktiskt superlätt. Man tar bara mörk choklad som man smälter och blandar med kokosmjöl. Blandningsförhållandet är ca. ½ dl kokos till 50-70 g choklad. Bred ut blandningen på din chokladkaka och låt svalna för att stelna. Strö ev lite extra kokos precis innan du ställer kakan för att svalna. En kaka med kokostopping blir extra god om den får stå i kylen över natten.

TIPS: Du kan blanda ner lite starkt kaffe i kokosblandningen.

TIPS: Vill du ha en mer drömkakaaktig look kan du blanda kokosmjöl med mjuka dadlar och florsocker istället för choklad. Bred ut det på kakan när det är cirka 10 minuter kvar av gräddningstiden.

10 Hur mycket chokladkaka ska jag baka?


Ofta passar kakrecepten till en springform på cirka 20 cm eller en kvadratisk form på 18 x 18 cm. Det räcker till cirka 10 personer.

Har du många kaksugna gästar kan du baka en hel långpanna (ugnsstorlek) och då behöver du gångra receptet med 3,5. Då räcker kakan till cirka 25-30 personer. Men allt är ju relativt och beror på om du serverar kaka till glupska vuxna eller på ett barnkalas.

Vill du hellre baka buffins så häller du bara smeten i muffinsformarna, men var noga med baktiden som ska vara mycket kortare då.

Du kan t ex testa våra otroligt goda chokladmuffins med blomkål här.

Chokladmuffins blomkål i smeten och toppad med citruskräm och björnbär
© wichmann+bendtsen

Chokladmuffins med blomkål och citruskräm

“Sa de blomkål?” Ja, det gjorde vi! Innan du fnyser och går vidare så ge receptet en chans, för det ÄR faktiskt möjligt att baka chokladmuffins med blomkål som inte bara är nyttiga utan också smakar riktigt, riktigt gott!
30 minuter • 259 kcal

Se receptet här

11 Hur förvarar jag chokladkaka?


Övertäckt i kylskåpet kan en chokladkaka hålla sig relativt länge – minst 4-5 dagar

God baklust!