Drömmer du om den perfekta chokladkakan, du kan servera på födelsedagar, på en regnig dag eller när du får gäster? Den är här! Och så är den dessutom lite nyttigare – och väldigt god. Vi ger dig tips till hur du enkelt får ett perfekt kladdigt resultat varje gång, oavsett om du bakar med ägg, kokos eller mjölk. Och så får du våra favoritrecept på nyttiga chokladkakor. Ringer du, när kakan är klar?
Nyttig och nyttig. En chokladkaka blir ju aldrig en broccoli, men den kan göras nyttigare än den klassiska versionen.
Du kan enkelt skära ner på några kalorier utan att kompromissa med smaken (se skillnaden i kaloriinnehållet på en bit traditionell chokladkaka och I FORMs nyttiga chokladkaka här). Och då kan du relativt enkelt trolla med ingredienserna i din kaka, så att den går från att innehålla många tomma kalorier till att erbjuda en mängd hälsosamma, naturliga och näringsrika ingredienser som mättar dig bra, är hälsosammare för ditt hjärta och bättre för din blodsocker. Det bästa av allt? Det smakar minst lika gott.
Yes – det tar inte många minuter att vispa ihop ingredienserna till chokladkakan. Ingredienserna ska bara blandas eller mixas ihop och så ska allt hällas i en passande form. Sedan gör ugnen resten av jobbet. Hur länge kakan ska gräddas beror på ugnen och formen du använder.
De flesta chokladkakorna (nyttiga eller inte) blir bäst efter några timmar i kylskåpet, så att kakan sätter sig och får rätt konsistens.
Du kan undvika att din kaka sjunker ihop på mitten genom att sikta ner mjölet i skålen med de blöta ingredienserna. Se till att alla dina ingredienser har samma temperatur och se till att inte öppna ugnsluckan under tiden trots att det är svårt att vänta när det börjar att dofta ljuvligt i hela huset!
Spröd utanpå. Kladdig i mitten. En kladdkaka smakar fantastiskt, nästan som godis. Det är svårt att misslyckas med en kladdkaka, oavsett om man gör den klassiska versionen eller en lite nyttigare variant, t ex helt utan mjöl (jo det funkar!). Du behöver bara smör, ägg, socker och choklad. MUMS!
Nyttig kanske kladdkakan aldrig blir, men du kan servera massor av färska bär till och köpa en god, mörk choklad med hög kakaoprocent. Då får du i alla fall många antioxidanter med sockret. Själva sockret kan också bytas ut mot sötningsmedel, t ex stevia eller sukrin.
Suget efter en chokladkaka smyger sig på, men så upptäcker du att inte har några ägg hemma.... ÅNEJ! Men lugn, svaret på frågan är: Yes!
Oavsett om du inte har ägg hemma eller får besök av en allergiker kan du baka en kladdig, smarrig (och lite nyttigare) chokladkaka. Du kan nämligen blanda sockret med en surmjölksprodukt som kärnmjölk eller yoghurt istället.
Ska du baka till en vegan så kan du ersätta med t ex kokosmjölk eller havredryck med lite citronsaft. Eftersom ägg ger kakan textur, behöver du hålla lite extra koll på baktiden. Alla ugnar är olika, så stick en grillpinne i mitten och kolla om det är smet på den när den kommer upp. Kom ihåg att en chokladkaka alltid kan få vara lite kladdig i mitten (om du frågar oss).
TIPS: Står det vaniljstång i ditt recept och du inte har det hemma kan du alltid ersätta det med osötat vaniljpulver.
Som nämnts ovan kan du enkelt ersätta mjölk med en växtbaserad dryck, t ex havremjölk eller mandelmjölk. Om du lägger lite citrusjuice i en växtdryck kan du också undvika ägg. Men ge kakan tid att stelna ordentligt. Man kan byta ut smör mot vegetabiliskt smör – eller helt enkelt mot en smakneutral rapsolja. Var också uppmärksam på om din choklad eller ditt kakaopulver är vegansk.
Exakta mått är alltid viktigt när du bakar, men när du bakar veganskt är det ännu viktigare. Om du väger alla ingredienser noggrant skulle vi gå så långt som att säga att det är extremt enkelt att göra en läcker och god vegansk chokladkaka
TIPS: Du kan göra vegansk frosting av veganskt smör, florsocker, kakao och vatten.
Chokladkaka med banan. Ja, det är supergott. Om du älskar banankaka – vem gör inte det? Och älskar chokladkaka – vem gör inte det? Då kommer du definitivt att älska bananchokladkaka. Bananerna hjälper till att göra kakan extra saftig och så söt att man knappt kan tro att den också kan vara (lite) nyttig samtidigt. Använd gärna övermogna bananer som du blandar ihop med dadlar och ägg innan du blandar med de torra ingredienserna och choklad/kakao
Du kan enkelt göra en kokostopping utan en massa smält smör och florsocker. Det är faktiskt superlätt. Man tar bara mörk choklad som man smälter och blandar med kokosmjöl. Blandningsförhållandet är ca. ½ dl kokos till 50-70 g choklad. Bred ut blandningen på din chokladkaka och låt svalna för att stelna. Strö ev lite extra kokos precis innan du ställer kakan för att svalna. En kaka med kokostopping blir extra god om den får stå i kylen över natten.
TIPS: Du kan blanda ner lite starkt kaffe i kokosblandningen.
TIPS: Vill du ha en mer drömkakaaktig look kan du blanda kokosmjöl med mjuka dadlar och florsocker istället för choklad. Bred ut det på kakan när det är cirka 10 minuter kvar av gräddningstiden.
Ofta passar kakrecepten till en springform på cirka 20 cm eller en kvadratisk form på 18 x 18 cm. Det räcker till cirka 10 personer.
Har du många kaksugna gästar kan du baka en hel långpanna (ugnsstorlek) och då behöver du gångra receptet med 3,5. Då räcker kakan till cirka 25-30 personer. Men allt är ju relativt och beror på om du serverar kaka till glupska vuxna eller på ett barnkalas.
Vill du hellre baka buffins så häller du bara smeten i muffinsformarna, men var noga med baktiden som ska vara mycket kortare då.
Du kan t ex testa våra otroligt goda chokladmuffins med blomkål här.
Övertäckt i kylskåpet kan en chokladkaka hålla sig relativt länge – minst 4-5 dagar