Äppelkaka i ny tolkning

55 minuter

En supergod och annorlunda variant av den traditionella äppelkakan.

Äppelkaka i ny tolkning

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 25 g hackade mandlar
  • 25 g grovvalsade havregryn
  • 25 g flytande honung
  • 1 äggulor
  • 1 dl lättmjölk
  • 1 tsk majsstärkelse
  • Kornen från ½ vaniljstång
  • 1 msk socker
  • 1 stora matäpplen
  • Saft och skal av ½ citron
  • 1 msk socker
  • 1 syrliga äpplen

Så gör du

  • Lägg mandlar, havregryn och honung i en kastrull och koka ihop det på svag värme tills det bildar en mjuk karamell.
  • Blanda äggulorna med lättmjölk, majsstärkelse, socker, vaniljkorn och -stång i en kastrull.
  • Värm tills det tjocknar och bildar en vaniljsås.
  • Skala äpplena och skär dem i bitar.
  • Koka dem med citronsaft och -skal och lite socker.
  • Kyl moset och blanda det med små bitar av syrliga äpplen i bitar.
  • Lägg upp moset med mandelkaramell och häll på krämsås.

Många börjar dagen med havregrynsgröt – och av en god anledning! Havregryn är nämligen fulla av nyttiga saker.