Nyttiga recept Kakor Äppelkaka ... Äppelkaka i ny tolkning 55 minuter En supergod och annorlunda variant av den traditionella äppelkakan. Av Helle Brønnum Carlsen 11 september 2012 Äppelkaka i ny tolkning Ingredienser Så här gör du Fakta Lägg till i favoriter Ta bort från favoriter Undvik att skärmen släcks Ingredienser 2 personer 25 g hackade mandlar 25 g grovvalsade havregryn 25 g flytande honung 1 äggulor 1 dl lättmjölk 1 tsk majsstärkelse Kornen från ½ vaniljstång 1 msk socker 1 stora matäpplen Saft och skal av ½ citron 1 msk socker 1 syrliga äpplen Så gör du Lägg mandlar, havregryn och honung i en kastrull och koka ihop det på svag värme tills det bildar en mjuk karamell. Blanda äggulorna med lättmjölk, majsstärkelse, socker, vaniljkorn och -stång i en kastrull. Värm tills det tjocknar och bildar en vaniljsås. Skala äpplena och skär dem i bitar. Koka dem med citronsaft och -skal och lite socker. Kyl moset och blanda det med små bitar av syrliga äpplen i bitar. Lägg upp moset med mandelkaramell och häll på krämsås. Många börjar dagen med havregrynsgröt – och av en god anledning! Havregryn är nämligen fulla av nyttiga saker.