Läs också

Äppelfröjd

Äppelkaka i ny tolkning

En supergod och annorlunda variant av den traditionella äppelkakan.

12 september 2012 av Helle Brønnum Carlsen

Äppelkaka i ny tolkning

4 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 10 minuter

Tillagningstid: 45 minuter

Tid totalt: 55 minuter

INGREDIENSER

50 g hackade mandlar

50 g grovvalsade havregryn

50 g flytande honung

2 äggulor

2 dl lättmjölk

2 tsk majsstärkelse

Kornen från ½ vaniljstång

2 msk socker

2 stora matäpplen

Saft och skal av ½ citron

2 msk socker

2 syrliga äpplen

Så gör du

  • Lägg mandlar, havregryn och honung i en kastrull och koka ihop det på svag värme tills det bildar en mjuk karamell.

  • Blanda äggulorna med lättmjölk, majsstärkelse, socker, vaniljkorn och -stång i en kastrull.

  • Värm tills det tjocknar och bildar en vaniljsås.

  • Skala äpplena och skär dem i bitar.

  • Koka dem med citronsaft och -skal och lite socker.

  • Kyl moset och blanda det med små bitar av syrliga äpplen i bitar.

  • Lägg upp moset med mandelkaramell och häll på krämsås.

Många börjar dagen med havregrynsgröt – och av en god anledning! Havregryn är nämligen fulla av nyttiga saker. 


Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar