Varm äppelcrumble med björnbär

40 minuter
336 kcal

En härlig höstdessert med nyttiga ingredienser som havre och mandel - och lite mindre socker. Tillsätt glass, vispgrädde eller lättare alternativ som yoghurt och kvarg.

Paj

PAJ – kan förvaras i kylskåp i 2-3 dagar, men är godast och krispigast samma dag som den gräddas.

© wichmann+bendtsen

Varm äppelcrumble med björnbär

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 133 g björnbär
  • ½ äpplen
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • ⅓ tsk kanel

Crumble:

  • 10 g mandlar
  • 41 g finvalsade havregryn
  • ¼ tsk kanel
  • ¼ tsk vaniljpulver
  • 1 msk honung
  • 1 msk kokosolja eller mjukt smör

Servering:

  • 2 dl vaniljkvarg eller yoghurt

Så här gör du

  • Värm ugnen till 180 grader.
  • Fördela björnbär, tärnat äpple, vanilj och kanel i en ugnsfast form och rör ihop allt.
  • Hacka mandlarna grovt och rör ihop med alla andra ingredienser till crumblen. Fördela ovanpå fruktblandningen.
  • Baka i 35 min, till toppen är spröd och gyllene. Servera crumblen med vaniljkvarg.

TIPS Om du vill ha en snabb dessert på serveringsdagen kan du göra smuldegen och skära upp frukten dagen innan. Förvara separat i en fryspåse eller behållare med lock.
TIPS Både muskotnöt och kardemumma skulle också vara bra kryddor för den här desserten.
TIPS Mandeln ger en fin krispighet till degen, men du kan enkelt göra den utan – använd bara extra havregryn
TIPS Björnbär kan ersättas med hallon. I allmänhet kan du anpassa receptet efter säsongens frukter och bär. Jordgubbar och rabarber är t ex en klassisk kombination på försommaren.
TIPS Om det är mycket juice i frukten eller bären kan det vara bra att blanda 1–2 msk majsstärkelse eller potatismjöl med frukten innan du lägger den i rätten.