Enkel, hemgjord vaniljglass

4 timmar
215 kcal

Gör din egen vaniljglass med bara 4 ingredienser – och utan glassmaskin. Den passar perfekt till tårta, pannkaka, frukt eller bär.

Vaniljglass

VANILJGLASS med perfekt konsistens och smak.

© wichmann+bendtsen

Enkel, hemgjord vaniljglass

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 Personer

  • ½ vaniljstång
  • 2½ dl mjölk
  • 35 g socker
  • 3 äggulor

Så gör du

  • Dela vaniljstången och lägg den i en liten kastrull tillsammans med mjölk och 40 g socker. Värm tills sockret har lösts upp. Låt inte mjölken koka.
  • Ta bort kastrullen från värmen.
  • Vispa äggulor och det sista sockret luftigt i en skål.
  • Vispa i den varma mjölken i äggulorna, lite i taget.
  • Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under konstant omrörning, tills konsistensen blir krämig. Det får inte koka.
  • Häll glassblandningen i en form och ställ i kylen.
  • När glassen svalnat, så ställ in formen i frysen. Rör i glassen med cirka 10 minuters mellanrum för att undvika iskristaller.

TIPS Om du vill ha något knaprigt kan du tillsätta Daim eller Toblerone i glassblandningen.

TIPS Du kan använda en sockertermometer för att se till att mjölken inte överstiger 80 grader, för då kommer glassen att koagulera.

TIPS Ta ut glassen ur frysen ca 15 minuter innan den ska ätas så att den inte blir hård.