Så förhindrar du att ägget spricker i kokande vatten

Säg adjö till spruckna ägg som blir en irriterande upplevelse när det är dags att äta. Det här tricket är superenkelt och fungerar varje gång.

Hårskokt ägg i kastrull, ett har spruckit

ETT HÅRDKOKT, sprucket ägg får en lustig utväxt, medan ett sprucket löskokt ägg blir helt vattnigt.

© iStock

Man kan säga mycket bra saker om ägg, och det gör vi gärna.

De är utsökta på frukostbordet, bra på en enkel rågbrödsmacka eller i en omelett – och de är också supernyttiga.

Å andra sidan kan de vara lite knepiga att hantera i kastrullen.

Läs också: Få en hälsosam och god middag med I FORMs menyer

De tenderar att spricka när de landar det kokande vattnet, och dina löskokta ägg kommer att sluta som en vattnig historia.

Förbered ägget för värmen

Anledningen till att det går fel är den lilla luftbubblan som gömmer sig inuti ägget.

Om du tar ditt ägg direkt från kylskåpet och lägger det i en kastrull med skållhett vatten kommer luften inuti att expandera och det kan få skalet att spricka.

Läs också: BERÄKNA: Så mycket protein behöver du per dag

Tricket är att göra övergången till kokande vatten mindre våldsam.

Det gör du enkelt genom att skapa en liten mellanstation för ägget i form av en skål med ljummet vatten och låta det stå där i några minuter innan du lägger det i kastrullen.

Så får du perfekta, hela ägg.