Ramen-soppa med kyckling, risnudlar, ägg och grönsaker

30 minuter
490 kcal

Enkelt, nyttigt och jättegott. Vi förstår varför japansk nudelsoppa är så populär. Prova vårt favoritrecept på hemlagad ramen med kyckling, grönsaker och nudlar.

En skål FODMAP-Ramensoppa med ett halvt ägg på toppen.

FODMAP-SOPPA – Ramen är både nyttigt och gott – och dessutom är den superenkel att laga.

© Betina Hastoft

Ramensoppa med kyckling, nudlar, ägg och grönsaker

Krispiga grönsaker, mjuka risnudlar och en underbar smak av ingefära, soja, lime och ostronsås. Du kan lika gärna lägga till det här ramenreceptet till dina favoriträtter direkt. Det kan också avnjutas av dem som följer FODMAP-dieten.

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 l kycklingbuljong utan lök och vitlök
  • ½ dl soja
  • 2 msk oystersauce
  • 1 skiva färsk, skalad ingefära
  • 1 msk limesaft
  • 250 g kycklingfilé
  • 100 g paprika, röd eller gul
  • 80 g risnudlar
  • 1 ägg
  • 125 g morot
  • 150 g edamamebönor, frysta
  • 75 g gröna bönor, gärna fina haricot verts
  • 1 näve böngroddar
  • 2 tsk sesamfrön

Så gör du

  • Koka upp buljong, soja, ostronsås, ingefära och limejuice. Låt sjuda i 5 min på svag värme.
  • Skär kycklingen i bitar och lägg dem i soppan. Koka i ytterligare 5 min.
  • Koka ägget i ca 8 min. Skala och skär i hälften.
  • Skär paprikan i remsor. Gör strimlor av moroten med en spiralizer eller potatisskalare, eller skär moroten i tändstickstunna stavar. Lägg båda i soppan tillsammans med edamame och gröna bönor. Låt soppan sjuda i 2 minuter.
  • Lägg risnudlarna i en stor skål eller kastrull, häll kokande vatten över dem och låt dem ligga i några minuter. Risnudlar behöver inte kokas som de flesta andra nudlar.
  • Fördela nudlarna i två stora djupa tallrikar och häll kyckling- och grönsakssoppan över dem. Tillsätt böngroddar och lägg ett halvt ägg ovanpå varje portion. Strö över sesamfrön och servera omedelbart.

TIPS! Om du följer FODMAP-dieten ska du välja en buljong som inte innehåller lök eller vitlök.

TIPS! Du kan använda alla sorters nudlar i ramen. Om du följer låg FODMAP-dieten måste det dock vara risnudlar.


Även om du inte har varit i Japan har du säkert stött på den inbjudande nudelsoppan ramen, ofta med färgglada grönsaker och ett halvt ägg på toppen.

Ramen finns på många små, eleganta matställen, men om du inte har något runt hörnet är det superenkelt att göra den hemma i ditt eget kök.

Massor av olika smaker

Ramen finns i otaliga smaker, så det är upp till dig att bestämma vad du vill hälla i din soppskål. Om det är första gången du gör ramen föreslår vi att du följer vårt enkla och läckra recept, baserat på kycklingbuljong och fyllt med risnudlar, kyckling och krispiga grönsaker.

Soppan är en underbar och värmande vardagsmat för både stora och små. Om du har kräsna barn – eller vuxna – i familjen kan du servera en del av fyllningen i små skålar vid sidan om. På så sätt kan alla blanda sin egen favoritversion av ramen och det blir inget krångel vid middagsbordet.

Du kan använda samma trick med små skålar för smaker som vitlök, ingefära, kimchi och koriander. Så gör man i Japan också, och det är ganska smart eftersom alla kan anpassa soppan efter sina smaklökar. Njut av den!

Läs också: Älskar du soppa? Få fler recept här

1 Vad är ramen?


De flesta av oss förknippar ordet "ramen" med en japansk nudelsoppa. Men ramen är faktiskt namnet på den speciella typ av nudlar som ursprungligen användes i soppan.

Ramen-nudlar är gjorda av vetemjöl, vatten, salt och alkaliskt vatten, kansui, som ger nudlarna deras karakteristiska gula färg och smak.

Själva soppan är en rik buljong smaksatt med miso, sojasås eller salt och fylld med nudlar, kött och finhackade grönsaker. Ofta serveras ramen-soppan med ett halvt ägg på toppen.

Läs också: Älskar du nudlar? Prova våra hemlagade cup noodles

2 Var kommer ramen ifrån?


Japan – säger nog de flesta – men ramen tros faktiskt ha sitt ursprung i Kina. Idag är ramen en av de mest populära maträtterna i Japan och du kan köpa skålar med soppan överallt i små gatukök och restauranger.

Läs också: Prova ett lunch inspirerad av Asien

3 Är ramen nyttigt?


Ja, ramen är i grunden en hälsosam maträtt. Det finns många grönsaker i soppan, och köttet är vanligtvis magert och i begränsade mängder.

Om du väljer fullkornsnudlar får du i dig lite extra kostfiber.

4 Vad kan jag lägga i min ramen?


Soppan består vanligtvis av en buljong, nudlar, en proteinkälla, grönsaker, en smaksättare och en topping.

Läs också: Det är här det mesta proteinet finns

Vilka specifika ingredienser du väljer till din ramen är helt upp till dig, men du kan få lite inspiration från dessa förslag.

Skål med ramen-soppa med kyckling, nudlar, ägg och grönsaker

KLASSISK RAMEN med nudlar, kyckling och ägg på toppen. Grönsakerna som valts är gröna bönor, spenat, silverbeta, vitlök och ingefära.

© wichmann+bendtsen

Buljong till ramen

Vilken buljong du ska använda beror på vilken fyllning du vill använda i soppan.

Om du använder kyckling, välj kycklingbuljong, välj köttbuljong för nötkött och fiskbuljong för en ramen med fisk eller skaldjur.

Om du gör en vegetarisk version av ramen, använd en vegetabilisk buljong.

Om du har tid är det bäst att göra din egen buljong. Du kan också välja att köpa fryst kyckling- eller nötköttssoppa. Sila eventuellt soppgrönsakerna så att du får en klar soppa.

Det kan vara stor skillnad på kvaliteten på färdiga buljonger. Ofta finns det färre smakförstärkare i produkter som kategoriseras som buljong.

Nudlar till ramen

Om du vill göra soppan på traditionellt sätt, välj ramenudlar. Men du kan använda vilka nudlar som helst. För det nyttigaste alternativet, välj nudlar med fullkorn.

Läs mer i rutan om nudlar längre ner i artikeln.

Proteinkällor till ramen

Välj fisk, räkor eller magert kött som kyckling och kalkon, alternativt fläsk och nötkött utan fett.

Ankbröst är också populärt som fyllning. Om du vill spara på kalorierna så skär bort fettet.

Om du är vegetarian eller vegan kan du använda soja som fyllning. Omogna sojabönor – vanligtvis kända som edamamebönor – är också en bra proteinkälla.

Läs också: 8 vegetariska proteinkällor

Grönsaker till ramen

  • Finhackad kål
  • Morötter i tunna stavar
  • Edamame-bönor – bra proteinkälla för vegetarianer och veganer
  • Böngroddar
  • Pak choy i strimlor
  • Stekta champinjoner
  • Broccoli i små buketter
  • Salladslök i tunna ringar
  • Paprika i tärningar eller tunna strimlor
  • Kimchi (fermenterad kål, ofta kryddig)

Toppingar till ramen

  • Ägghalvor
  • Rostade sesamfrön
  • Färsk koriander
  • Hackade jordnötter

Smaksättare till ramen

5 Ramen – för vegetarianer, veganer och allergiker


Är du vegetarian?

Använd grönsaksbuljong till soppan. Använd soja som fyllning och kanske ett extra halvt ägg på toppen. Edamamebönor är också en bra proteinkälla.

Läs också: Myter och fakta om soja

Är du vegan?

Följ samma råd som för vegetarianen – men utan ägg på toppen.

Läs också: Så lagar du vegansk mat - för dig själv och andra

Tål du inte gluten?

Välj en glutenfri buljong och använd glasnudlar eller risnudlar i din soppa.

Följer du low FODMAP-dieten?

Undvik att tillsätta lök, vitlök, svamp och nudlar gjorda på vetemjöl i din soppa. Välj risnudlar i stället. I FORMs recept på ramensoppa med kyckling, risnudlar, ägg och grönsaker kan ätas av alla som äter FODMAP-kost.

Läs också: Lugn mage med FODMAP-diet

6 Hur äter man ramen?


Grafisk bild av ramen, ätpinnar och sked

ÄTPINNAR OCH EN ASIATISK SOPPSKED – så är du redo att äta en skål med ramen.

© iStock

Det är helt upp till dig, men vanligtvis serveras ramen i en skål och du äter soppan med en uppsättning ätpinnar och en asiatisk soppsked.

Det är inte rekommenderat att bara använda en vanlig matsked eftersom det är svårt att få upp de släta nudlarna. Japanerna använder ätpinnar för att fånga upp nudlarna och fyllningen och äter sedan buljongen med soppskeden – eller dricker den direkt ur skålen.

I Japan serveras ramen ofta med små skålar vid sidan om med saker som riven ingefära, rostad vitlök, färsk koriander och skivad salladslök. På samma sätt kan du också servera extra toppings i små skålar.

7 Vilka nudlar ska jag använda till ramen?


Inga nudlar – ingen ramen!

Nudlar är ett måste i japansk soppa, men om du tror att nudlar bara är nudlar, tänk om. Det finns många olika sorter.

Det de har gemensamt är att de flesta är ganska tunna och koktiden är kort, vanligtvis 2-3 minuter.

Nudlar – mellan två ätpinnar

TUNNA, TJOCKA ELLER MED ÄGG? Vilken typ av nudlar du använder i din ramen är upp till dig.

© iStock

7 nudlar till ramen

  • Ramen-nudlar: Om du vill göra äkta ramen behöver du ramen-nudlar. De är gjorda av vetemjöl, vatten och salt – och så det speciella alkaliska vattnet, kansui, som ger nudlarna en speciell gul färg och smak.
  • Äggnudlar: är också lite gula i färgen. Det är inte förvånande att det finns ägg i dessa nudlar. Ofta är äggnudlar något tjockare än de flesta andra nudlar.
  • Glasnudlar: Genomskinliga, mycket tunna och gjorda av mungbönor. Glasnudlar behöver inte kokas, det är bara att hälla kokande vatten över dem och låta dem dra en stund.
  • Risnudlar: är också genomskinliga, men görs av rismjöl och vatten. De innehåller därför inte gluten. Precis som med glasnudlar behöver risnudlar inte kokas, utan bara dra en kort stund.
  • Fullkornsnudlar: I stället för vanligt vetemjöl används fullkornsmjöl. Här får du därför i dig lite mer kostfiber. Udonnudlar:** De tjockaste nudlarna – lite som spagetti. Liksom de flesta andra nudlar är uddonnudlar också gjorda av vetemjöl, vatten och salt. Köps främst torkade, men finns även färska.
  • Sobanudlar: Har en brunaktig färg eftersom de helt eller delvis är gjorda av bovetemjöl. Har en längre tillagningstid.

8 Hur man kokar perfekta ägg för ramen


Ett perfekt ägg – eller två – ovanpå din ramen ser inbjudande ut. Dessutom är det ett smart sätt att lägga till lite extra protein i en soppa som ofta inte innehåller så mycket kött.

Vem som helst kan koka ett ägg – eller? Om inte, så hjälper vi dig här.

Ägg, halva och kokta

Perfekt kokta ägg

Koktid: Cirka 8 min.

  • Häll vatten i en liten kastrull och låt det koka upp.
  • Lägg försiktigt ner ägget i vattnet med en sked. Koka ägget i 8 minuter och häll kallt vatten över det för att låta det svalna något.
  • Knacka lätt på ägget på bänkskivan och rulla det fram och tillbaka för att lossa skalet. Nu är det lätt att ta bort äggskalet.
  • Dela ägget på längden och lägg ägghalvorna ovanpå din ramensoppa.

OBS! Om du ska dela flera ägg, torka av kniven efter varje snitt.

9 Kan man frysa ramen?


Grafik med frysikon

Du kan frysa in själva buljongen och eventuell köttfyllning till din ramen, men nudlar är inte lämpliga att frysa in. Det är dock superenkelt att tillsätta nudlar i soppan efter upptining och precis före servering. Du behöver inte heller frysa in toppingen och äggen.

Grönsakerna i soppan tål vanligtvis frysning, men de förlorar sin krispighet, så optimalt sett bör de också bara tillsättas efter upptining.

Läs också: Hur länge kan mat förvaras i frysen?

10 6 recept på asiatiska rätter


Älskar du asiatisk mat också? 😍

Här kommer ett gäng recept på andra nyttiga och goda rätter med asiatisk smak.

Två glas nudelsoppa med edamamebönor
© wichmann+bendtsen

Nudlar med miso, kyckling och grönsaker

Nudlar på det hälsosamma sättet. Fyll burkarna med kyckling och grönsaker, tillsätt några skedar miso, häll kokande vatten över – och ät!

Receptet hittar du här

Bao med kyckling och grönsaker
© wichmann+bendtsen

Bao med kyckling, grönsaker och jordnötssmör

(Nästan) som att vara i Vietnam. Mjuk bao med kyckling, jordnötssmör och krispiga grönsaker. Mums.

Receptet hittar du här

Japansk poke bowl med edamamebönor och lax
© wichmann+bendtsen

Japansk bowl med lax, avokado och edamamebönor

Om du inte har tid att fixa den picklade kålen är den här vackra skålen lika god med råa kålstrimlor. En framtida favorit, tror vi.

Receptet hittar du här

Asiatisk kålsallad med kyckling och jordnötter
© wichmann+bendtsen

Asiatisk kålsallad med kyckling, edamamebönor och jordnötssmörsdressing

Veckans vackraste sallad. Mango, röd paprika, morötter, edamamebönor och lila kål skapar en explosion av färg på tallriken.

Receptet hittar du här

Asiatiska köttbullar med stekta nudlar och spenat
© Skovdal Nordic

Asiatiska köttbullar med stekta nudlar och spenat

Trött på köttbullar och potatis? Prova våra köttbullar med soja, chili och citrongräs – och servera med stekta nudlar.

Receptet hittar du här

Nudelsallad med tofu
© wichmann+bendtsen

Vietnamesisk nudelsallad med tofu och hoisinsås

Ta en köttfri dag och njut istället av denna krispiga sallad med nudlar, stekt tofu, massor av grönt och en kryddig chilisojadipp.

Receptet hittar du här