Ramen-soppa med kyckling, risnudlar, ägg och grönsaker
Enkelt, nyttigt och jättegott. Vi förstår varför japansk nudelsoppa är så populär. Prova vårt favoritrecept på hemlagad ramen med kyckling, grönsaker och nudlar.
Enkelt, nyttigt och jättegott. Vi förstår varför japansk nudelsoppa är så populär. Prova vårt favoritrecept på hemlagad ramen med kyckling, grönsaker och nudlar.
Krispiga grönsaker, mjuka risnudlar och en underbar smak av ingefära, soja, lime och ostronsås. Du kan lika gärna lägga till det här ramenreceptet till dina favoriträtter direkt. Det kan också avnjutas av dem som följer FODMAP-dieten.
TIPS! Om du följer FODMAP-dieten ska du välja en buljong som inte innehåller lök eller vitlök.
TIPS! Du kan använda alla sorters nudlar i ramen. Om du följer låg FODMAP-dieten måste det dock vara risnudlar.
Även om du inte har varit i Japan har du säkert stött på den inbjudande nudelsoppan ramen, ofta med färgglada grönsaker och ett halvt ägg på toppen.
Ramen finns på många små, eleganta matställen, men om du inte har något runt hörnet är det superenkelt att göra den hemma i ditt eget kök.
Ramen finns i otaliga smaker, så det är upp till dig att bestämma vad du vill hälla i din soppskål. Om det är första gången du gör ramen föreslår vi att du följer vårt enkla och läckra recept, baserat på kycklingbuljong och fyllt med risnudlar, kyckling och krispiga grönsaker.
Soppan är en underbar och värmande vardagsmat för både stora och små. Om du har kräsna barn – eller vuxna – i familjen kan du servera en del av fyllningen i små skålar vid sidan om. På så sätt kan alla blanda sin egen favoritversion av ramen och det blir inget krångel vid middagsbordet.
Du kan använda samma trick med små skålar för smaker som vitlök, ingefära, kimchi och koriander. Så gör man i Japan också, och det är ganska smart eftersom alla kan anpassa soppan efter sina smaklökar. Njut av den!
Läs också: Älskar du soppa? Få fler recept här
De flesta av oss förknippar ordet "ramen" med en japansk nudelsoppa. Men ramen är faktiskt namnet på den speciella typ av nudlar som ursprungligen användes i soppan.
Ramen-nudlar är gjorda av vetemjöl, vatten, salt och alkaliskt vatten, kansui, som ger nudlarna deras karakteristiska gula färg och smak.
Själva soppan är en rik buljong smaksatt med miso, sojasås eller salt och fylld med nudlar, kött och finhackade grönsaker. Ofta serveras ramen-soppan med ett halvt ägg på toppen.
Läs också: Älskar du nudlar? Prova våra hemlagade cup noodles
Japan – säger nog de flesta – men ramen tros faktiskt ha sitt ursprung i Kina. Idag är ramen en av de mest populära maträtterna i Japan och du kan köpa skålar med soppan överallt i små gatukök och restauranger.
Läs också: Prova ett lunch inspirerad av Asien
Ja, ramen är i grunden en hälsosam maträtt. Det finns många grönsaker i soppan, och köttet är vanligtvis magert och i begränsade mängder.
Om du väljer fullkornsnudlar får du i dig lite extra kostfiber.
Soppan består vanligtvis av en buljong, nudlar, en proteinkälla, grönsaker, en smaksättare och en topping.
Läs också: Det är här det mesta proteinet finns
Vilka specifika ingredienser du väljer till din ramen är helt upp till dig, men du kan få lite inspiration från dessa förslag.
Använd grönsaksbuljong till soppan. Använd soja som fyllning och kanske ett extra halvt ägg på toppen. Edamamebönor är också en bra proteinkälla.
Läs också: Myter och fakta om soja
Följ samma råd som för vegetarianen – men utan ägg på toppen.
Läs också: Så lagar du vegansk mat - för dig själv och andra
Välj en glutenfri buljong och använd glasnudlar eller risnudlar i din soppa.
Undvik att tillsätta lök, vitlök, svamp och nudlar gjorda på vetemjöl i din soppa. Välj risnudlar i stället. I FORMs recept på ramensoppa med kyckling, risnudlar, ägg och grönsaker kan ätas av alla som äter FODMAP-kost.
Läs också: Lugn mage med FODMAP-diet
Inga nudlar – ingen ramen!
Nudlar är ett måste i japansk soppa, men om du tror att nudlar bara är nudlar, tänk om. Det finns många olika sorter.
Det de har gemensamt är att de flesta är ganska tunna och koktiden är kort, vanligtvis 2-3 minuter.
Ett perfekt ägg – eller två – ovanpå din ramen ser inbjudande ut. Dessutom är det ett smart sätt att lägga till lite extra protein i en soppa som ofta inte innehåller så mycket kött.
Vem som helst kan koka ett ägg – eller? Om inte, så hjälper vi dig här.
Älskar du asiatisk mat också? 😍
Här kommer ett gäng recept på andra nyttiga och goda rätter med asiatisk smak.