Vad är baljväxter egentligen?
De är fulla av fiber och protein och är superbra för både oss och klimatet. Vi vill lyfta fram bönor, linser och kikärter, som vi helst borde äta varje dag.
De är fulla av fiber och protein och är superbra för både oss och klimatet. Vi vill lyfta fram bönor, linser och kikärter, som vi helst borde äta varje dag.
Ärtan, pärtan, piff, paff, puff ... Hur ofta äter du baljväxter?
Om du svarar "varje dag" kan du polera din gloria. Då följer du nämligen de officiella kostrekommendationerna. Våra grannländer har officiella rekommendationer på 100 gram om dagen. De nordiska näringsrekommendationerna, som Livsmedelsverket utgår från, anger att baljväxter bör vara en betydande del av kostmönstret men anger inte någon mängdrekommendation.
Men du äter förmodligen inte så mycket som du borde. Svenskar äter i genomsnitt endast cirka 4 gram tillagade baljväxter per dag, vilket är en mycket låg mängd. Forskare och myndigheter rekommenderar en betydligt högre konsumtion.
Det finns flera goda skäl att lägga mer baljväxter på tallriken. Vi presenterar dem nedan.
Det finns framförallt två goda skäl att äta mer baljväxter. Det ena är din hälsa. Det andra är klimatet.
Om det inte räcker kan du också ha ett tredje, fjärde och femte skäl. Baljväxter är billig mat. De håller dig mätt länge.
Och de är superenkla att använda i matlagningen. Åtminstone om du använder baljväxter på burk eller tetra.
Baljväxter är fulla av nyttiga näringsämnen, och en av de hälsosamma faktorerna är faktiskt vad baljväxter inte är. Nämligen kött. Förklaring följer.
En av de hälsosamma ämnena som finns i bönor, linser och kikärter är det livsviktiga och mättande protein.
Du får också mycket protein från kött, men eftersom kött – särskilt rött och bearbetat kött – kan öka risken för vissa typer av cancer, rekommenderas det att vi minskar vår köttkonsumtion.
Här kan de gröna proteinerna från baljväxter vara ett bra alternativ.
Läs också: Topp 20 – här får du mest protein
Baljväxter har också ett skyhögt innehåll av kostfiber.
Kostfiber fyller magen, håller dig mätt längre och stärker dina tarmbakterier, som tros spela en viktig roll för ditt immunförsvar och din allmänna hälsa.
Läs också: Topp 10 – här får du mest kostfiber
Förutom protein och kostfiber innehåller bönor, linser och kikärter också en rad vitaminer och viktiga mineraler såsom järn, zink och magnesium.
Enligt Hjärt- och lungfonden, skulle över 5 000 dödsfall på grund av hjärtinfarkt och stroke kunna undvikas varje år om vi svenskar följde Livsmedelsverkets kostråd – med fokus på att äta mer grönsaker, frukt, bönor och fullkorn samt hälsosamma fetterminskar baljväxter.
Det kan bero på baljväxternas hälsosamma näringssammansättning och att de vanligtvis ingår i en redan hälsosam kost, där de ersätter mindre hälsosamma livsmedel.
Läs också: Dessa vitaminer och mineraler är särskilt viktiga
Baljväxter är hälsosammare än vissa typer av kött. Detta gäller särskilt processat kött och kött från fyrbenta djur.
Dessa typer av kött ökar risken för vissa typer av cancer, enligt Cancerfonden.
Däremot finns det inga hälsorisker förknippade med att äta baljväxter.
För både din hälsa och klimatets skull, följ de officiella kostråden som anger att du bör äta högst 350 g kött per vecka.
Av hälsoskäl rekommenderas att du begränsar ditt intag av kött från fyrbenta djur, särskilt bearbetat kött som grillkorv, bacon och pepperoni, samt charkuterier som salami, skinka etc.
Ät bönor, ärter och linser ofta – gärna varje dag.
Svenskt och miljömärkt är bra miljöval.
Våra grannländer har en rekommendation om 100 gram baljväxter om dagen, och det är en bra riktlinje. 100 gram motsvarar knappt en halv burk.
En viktig punkt att notera är att de 100 grammen är i blötlagd och kokt form och inte i torkad form. Detta är viktigt, eftersom det är en ganska stor skillnad. Torra baljväxter absorberar mycket vatten under tillagningen och väger därför mer.
Det är stor skillnad mellan att använda torkade baljväxter och att köpa dem i burkar eller tetror. Torkade baljväxter är helt klart det billigaste alternativet, men de är också lite svårare och mer tidskrävande att tillaga.
Edamamebönor köps vanligtvis frysta och kräver endast en mycket kort tillagningstid.
Om du är nybörjare eller bara behöver ny inspiration för att använda baljväxter kan du hitta hjälp nedan.
Hitta specifika recept i vår stora samling av recept med baljväxter:
Växter har generellt sett ett mindre klimatavtryck än animaliska produkter. Detta gäller även baljväxter.
Till exempel har kikärtor ett klimatavtryck på 1,15 kg CO2 per kg, medan motsvarande siffra för köttfärs är 48,04. Det finns flera orsaker till detta.
| LIVSMEDEL: | Kg CO2e per kg: |
|---|---|
| Kikärtor, konserverade | 1,15 kg |
| Kidneybönor, konserverade | 1,17 kg |
| Svarta bönor, konserverade | 1,17 kg |
| Lax, atlantisk, odlad | 2,09 kg |
| Rödspätta | 2,81 kg |
| Gröna linser, torkade | 3,08 kg |
| Röda linser, torkade | 3,08 kg |
| Jordnötter, rostade | 3,47 kg |
| Kikärter, torkade | 3,60 kg |
| Fläsk, köttbullar | 3,61 kg |
| Tonfisk i vatten, konserverad | 4,03 kg |
| Kyckling, bröst, kött och skinn | 5,20 kg |
| Nötkött, malet, 10–15 % | 48,04 kg |
KÄLLA: Concito