Oliver - de hälsosamma godsakerna som skämmer bort dina blodkärl

Oliver är både älskade och hatade för sin beska smak, men hälsofördelarna är odiskutabla. De är fullproppade med enkelomättat fett, som är bra för kolesterolvärdet. Ät dem som snacks, på pizza eller i tapenade och sallader.

En liten skål med oliver

OLIVER - är supernyttiga att äta som de är. Men var inte rädd för att använda oliver i din matlagning också. Här hittar du massor av inspiration.

Om du drömmer om sommar och sol kan en skål med oliver förflytta dig till ett trottoarkafé i södra Europa. Åtminstone i ditt huvud. Medan du mumsar kan du glädja dig åt att du gör något bra för dig själv. De ovala godsakerna är fulla av nyttiga ämnen.

Oliver finns i många varianter: stora och små, gröna och svarta, i olja och saltlake, med och utan kärnor. Smaker och smaker är olika, så prova dig fram.

Om du inte är ett olivfan kan du trösta dig med att du kan få samma hälsosamma fördelar genom att vara generös med olivolja.

LÄS OCKSÅ: Olivolja - det bästa valet för ditt hjärta

1 Är oliver nyttiga?


Ja, oliver är nyttiga, särskilt eftersom de är rika på nyttiga fetter i form av enkelomättade fettsyror.

De små stenfrukterna ger dig också en fin dos vitamin E och andra antioxidanter, som tros ha en antiinflammatorisk effekt på din kropp.

ENKELOMÄTTAT FETT per 100 g:
Gröna oliver, marinerade, konserverade: 8,2 g
Svarta oliver,* i saltlake, utan stenar: 10,2 g
Källa: DTU*

Olivolja i en hjärtformad skål och några oliver vid sidan av.

OLIVOLJA – Din blodcirkulation jublar varje gång du droppar olivolja över din sallad. De gröna dropparna innehåller nämligen massor av hälsosamma fettsyror som gynnar ditt kolesterolvärde, din blodcirkulation och ditt hjärta.

2 Vad är oliver bra för?


Det är framför allt din kolesterolnivå, som gynnas av de många enkelomättade fettsyrorna.

Låga kolesterolnivåer leder till en lägre risk för åderförkalkning, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. En amerikansk studie från 2022 visar att ett ökat intag av olivolja är förknippat med en lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar samt flera andra sjukdomar.

3 Vad är skillnaden mellan gröna och svarta oliver?


De gröna är omogna och ganska fasta i konsistensen, medan de svarta är mogna och mjukare.

De börjar alla med att vara gröna, sedan blir de vanligtvis rödaktiga och sedan mörka. Färgen på mogna frukter kan variera från brunt till lila och svarta nyanser.

Både omogna och mogna oliver används till både olja och ätbara oliver.

Kontrollera om de helsvarta innehåller färgämnen

svarta oliver
© iStock

Om du köper billiga oliver som är jämnt svarta, är det förmodligen gröna oliver som har färgats svarta på konstgjord väg.

Kontrollera om färgämnet E579 eller ferroglukonat finns på förpackningen.

4 16 goda och nyttiga recept med oliver


Oliver helt enkelt

Oliver är goda som de är, precis som de är när du köper dem. Ät dem som ett hälsosamt mellanmål eller med lite nötter till ett glas vin. Du kan också servera fyllda oliver med mandlar, vitlök eller röd paprika.

Om du vill kan du uppgradera dem lite genom att antingen marinera dem i några dagar i en god olja med lite örter eller förvandla dem till en utsökt olivtapenade.

Här får du ett enkelt recept på olivtapenade:

Små munsbitar av baguette med olivtapenad

Olivtapenade

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g goda, svarta oliver
  • ½ dl Extra virgin olivolja
  • 1 msk kapris
  • 1 msk mandlar (kan utelämnas)
  • fett vitlök
  • Lite citronsaft
  • Ev lite salt

Så gör du olivtapenade

  • Ta bort kärnorna.
  • Mixa dem med olivolja, kapris, mandel och vitlök. Anpassa mixningstiden beroende på om du vill ha en grov eller finhackad tapenade.
  • Smaka av med lite citronsaft och salt.
  • Använd olivtapenaden på samma sätt som pesto; till tapas, på små bitar rostat bröd, till grönsaksstavar och grissini eller till fisk och kött.

TIPS Tillsätt några semitorkade tomater till din olivtapenade. De tillför god smak och syra.


Oliver i mat

Här får du inspiration och nyttiga recept på pizza, sallad, pasta, bröd och andra goda rätter.

3 recept på pizza med oliver

Oliver är perfekta att toppa en pizza med. Använd dem hela, halverade eller skivade.

Minipizzor med oliver, svamp, paprika och chorizokorv

Lättlagade minipizzor med chorizo, svamp och paprika

Dessa små pizzor med svamp, paprika och chorizo är perfekta till lunch, middag och lunchlådan - och de smakar fantastiskt!

Hitta receptet här

Nyttig pizza med lufttorkad skinka och tapenad

Pizza med lufttorkad skinka, tomat och olivtapenade

Gör din egen pizza och undvik att använda mycket olja och salt. Vi har gjort en klassiker med lufttorkad skinka, olivtapenade och basilika.

Här hittar du receptet

Grön zucchinipizza med pesto och grillade kronärtskockor
© wichmann+bendtsen

Grön zucchinipizza med pesto och grillade kronärtskockor

Du har säkert redan provat en pizza med blomkålsbotten, men vad sägs om en pizza med zucchinibotten? Här får du det goda receptet på en grön zucchinipizza med pesto.

Här hittar du receptet

3 recept på sallad med oliver

I söder är man mästare på att använda de små stenfrukterna i sallader. Den mest kända är förmodligen den franska Salade Nicoise med tonfisk, kokta ägg och gröna bönor. Men du kommer aldrig att tröttna på en klassisk tomatsallad med fetaost och rödlök.

Salade Nicoise med bönor

Salade Nicoise med färsk tonfisk

Den franska sommarsalladen, salade nicoise, är perfekt för varma sommarkvällar och tar mindre än 30 minuter att göra.

Här hittar du receptet

Spaghetti carbonara med tomatsallad
© wichmann+bendtsen

Tomatsallad till spaghetti carbonara

Prova I FORMs goda och enkla spaghetti carbonara med tomatsallad till en enkel, familjevänlig - och hälsosam - kvällsmåltid. Voila!

Du hittar receptet här

Medelhavsinspirerad sallad med lax
© wichmann+bendtsen

Medelhavssallad med varmrökt lax, tomater och fetaost

Missa inte denna enkla, vackra och goda sallad med varmrökt lax. Den är mättande och smakar sol och sommar - året runt.

Här hittar du receptet

2 recept på pastarätter med oliver

Vem älskar inte en god pastarätt? Det gör i alla fall vi här på redaktionen. Pastarätter med tomater är en särskilt bra kombination, eftersom tomaternas sötsyrliga smak passar perfekt ihop med de lite beska oliverna.

Fetaostpasta
© Betina Hastoft

TikTok pasta med ugnsbakad fetaost, spenat och tomater

Genialisk maträtt känd från det sociala mediet TikTok. Lätt att göra, smakar förtrollande och ser bra ut. Här är en lite nyttigare variant. Smaken är precis lika god!

Här hittar du receptet

Pasta med tonfisk, kapris och oliver
© wichmann+bendtsen

Pasta med tonfisk, kapris och oliver

Vill du göra middagen extra snabb? Prova denna pastarätt med tonfisk, kapris och oliver. Den tar bara 25 minuter att laga.

Här hittar du receptet

Recept på hembakat bröd med oliver

Om du gillar att baka bröd har du kanske provat att hälla oliver i degbunken. Det fungerar riktigt bra i ett foccaciabröd som till exempel serveras till en italiensk middag. Du kan också tillsätta soltorkade tomater eller göra små "pestofickor".

Bröd med soltorkade tomater

Bröd med oliver och soltorkade tomater

Om du har gott om tid, prova detta läckra kalla bröd med läckra bakade "överraskningar".
Här hittar du receptet

6 recept på olika rätter med oliver

Det är perfekt att använda frukten i rätter som är inspirerade av Sydeuropa.

Bra exempel är grekisk köttfärslimpa, paella, tortilla och tzatziki, men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Här hjälper vi dig på vägen.

farsbiff-med-sallad
© wichmann+bendtsen

Grekiska nötfärsbiffar med tzatziki och fetaostsallad

Man kan nästan höra ljudet av skotertrafik och sjungande cikador.

Ta en tur till det grekiska köket med detta underbara recept på nötfärsbiffar som du kan ha klar på 30 minuter.

Här hittar du receptet

Grekisk sallad med bakad potatis och quinoa
© wichmann+bendtsen

Bakad potatis med grekisk sallad

Ja, det tar lite tid, men det här receptet är värt att vänta på.

Det är gott både varmt och kallt.

Här hittar du receptet

Paella med kyckling, chorizo och korngryn

Åk söderut för en kväll med denna spanska klassiker med en nordisk twist. Du kan förbereda den på bara 30 minuter.

Här hittar du receptet

Grekisk burgare med lammfilé, grillade grönsaker och tapenade

Söta paprikor, kryddig olivtapenade och lammfärs, man kan nästan känna doften av Medelhavet.

Här hittar du receptet

Tortillabröd med paprika och oliver
© wichmann+bendtsen

Tortilla med paprika och oliver

Låt dig inspireras av det spanska köket och gör en utsökt tortilla på bara 15 minuter. Du är välkommen.

Här hittar du receptet

Ttatziki med oliver

Om du gillar grekisk sallad och tzatziki kommer du att älska den här dippen! Den innehåller det bästa av båda de grekiska delikatesserna i en och samma tugga.

Här hittar du receptet

5 Hur många kalorier innehåller oliver?


De populära godsakerna innehåller mycket fett och därför mycket kalorier. Antalet kan variera kraftigt beroende på sort och marinad, till exempel.

KALORIER, pr 100 g:
Gröna oliver, marinerade, konserverade: 134 kcal
Svarta oliver, i saltlag, utan kärna: 171 kcal
Källa: DTU

6 Hur många oliver kan man äta per dag?


Naturligtvis bestämmer du själv hur mycket du äter, men även om de är nyttiga innehåller de också mycket kalorier.

För 100 kcal kan du äta cirka 11-15 oliver i saltlake 100 kcal motsvarar cirka 10 vingummin eller en medelstor banan.

7 Kan man äta oliver från trädet?


Nej, det är en dålig idé. Färska oliver är mycket beska och de flesta sorter måste jäsas innan de kan ätas.

Fermenteringen kan antingen ske via den så kallade grekiska metoden, där de får ligga i en saltlake med mjölksyrabakterier i upp till ett år, eller en snabbare metod där fermenteringen startar i en kaustisk sodalösning och sedan fortsätter i en saltlake.

Olivkvist med svarta oliver

OLIVER - kan se frestande ut när de hänger där på olivträdet. Men att ta en smakbit är definitivt inte att rekommendera.

© iStock

8 Är oliver en frukt eller en grönsak?


Oliver är små frukter - eller snarare små stenfrukter som växer på olivträd. Deras största fördel är att de innehåller en fet olja. De används både hela som snacks och i matlagning, samt för framställning av olivolja.

Det finns många olika sorter, så de kan variera i storlek och form.

9 Hur länge håller oliver?


Om du köper oliver i burkar eller konservburkar kan de hålla sig länge, vanligtvis 1 år i ett köksskåp, men kontrollera förpackningen.

När de har öppnats ska de kylas och om de är i konservburk häller du över dem i en glas- eller plastburk. De håller sig i ungefär en vecka i kylen.

10 Kan man frysa oliver?


Det kan du, men konsistensen efter upptining kommer förmodligen att försämras något. Efter en tur i frysen är de därför mer lämpliga i bröd eller tapenade än i en färsk sallad.

Grafik med frysikon

Så här fryser du oliver:

  • Skölj bort olja och saltlake.
  • Dutta dem torra t ex med hushållspapper.
  • Lägg i en fryssäker behållare med lock, skriv datum på behållaren och frys in.

Förvara dina oliver i frysen i max 6 månader.

11 Hur kärnar man ur oliver?


Det enklaste sättet är naturligtvis att köpa dem utan kärnor, men annars finns det ett par sätt att kärna ur dem.

Så här kärnar du ur:

  • Använd fingrarna Om du ska mixa oliverna, t ex till en tapenade, kan du pressa ut kärnorna med fingrarna. Det är ganska enkelt, men eftersom de blir lite krossade fungerar den här metoden bara om du ska mixa dem.
  • Köp en olivkärnare Det finns faktiskt ett litet handverktyg för detta jobb, en olivkärnare, som lätt får ut kärnorna utan att krossa frukten.