Oliver - de hälsosamma godsakerna som skämmer bort dina blodkärl
Oliver är både älskade och hatade för sin beska smak, men hälsofördelarna är odiskutabla. De är fullproppade med enkelomättat fett, som är bra för kolesterolvärdet. Ät dem som snacks, på pizza eller i tapenade och sallader.
OLIVER - är supernyttiga att äta som de är. Men var inte rädd för att använda oliver i din matlagning också. Här hittar du massor av inspiration.
Om du drömmer om sommar och sol kan en skål med oliver förflytta dig till ett trottoarkafé i södra Europa. Åtminstone i ditt huvud. Medan du mumsar kan du glädja dig åt att du gör något bra för dig själv. De ovala godsakerna är fulla av nyttiga ämnen.
Oliver finns i många varianter: stora och små, gröna och svarta, i olja och saltlake, med och utan kärnor. Smaker och smaker är olika, så prova dig fram.
Om du inte är ett olivfan kan du trösta dig med att du kan få samma hälsosamma fördelar genom att vara generös med olivolja.
Ja, oliver är nyttiga, särskilt eftersom de är rika på nyttiga fetter i form av enkelomättade fettsyror.
De små stenfrukterna ger dig också en fin dos vitamin E och andra antioxidanter, som tros ha en antiinflammatorisk effekt på din kropp.
ENKELOMÄTTAT FETT per 100 g: Gröna oliver, marinerade, konserverade: 8,2 g Svarta oliver,* i saltlake, utan stenar: 10,2 g Källa: DTU*
OLIVOLJA – Din blodcirkulation jublar varje gång du droppar olivolja över din sallad. De gröna dropparna innehåller nämligen massor av hälsosamma fettsyror som gynnar ditt kolesterolvärde, din blodcirkulation och ditt hjärta.
2
Vad är oliver bra för?
Det är framför allt din kolesterolnivå, som gynnas av de många enkelomättade fettsyrorna.
Låga kolesterolnivåer leder till en lägre risk för åderförkalkning, högt blodtryck och hjärt- och kärlsjukdomar. En amerikansk studie från 2022 visar att ett ökat intag av olivolja är förknippat med en lägre risk att dö i hjärt- och kärlsjukdomar samt flera andra sjukdomar.
3
Vad är skillnaden mellan gröna och svarta oliver?
De gröna är omogna och ganska fasta i konsistensen, medan de svarta är mogna och mjukare.
De börjar alla med att vara gröna, sedan blir de vanligtvis rödaktiga och sedan mörka. Färgen på mogna frukter kan variera från brunt till lila och svarta nyanser.
Både omogna och mogna oliver används till både olja och ätbara oliver.
Om du köper billiga oliver som är jämnt svarta, är det förmodligen gröna oliver som har färgats svarta på konstgjord väg.
Kontrollera om färgämnet E579 eller ferroglukonat finns på förpackningen.
4
16 goda och nyttiga recept med oliver
Oliver helt enkelt
Oliver är goda som de är, precis som de är när du köper dem. Ät dem som ett hälsosamt mellanmål eller med lite nötter till ett glas vin. Du kan också servera fyllda oliver med mandlar, vitlök eller röd paprika.
Om du vill kan du uppgradera dem lite genom att antingen marinera dem i några dagar i en god olja med lite örter eller förvandla dem till en utsökt olivtapenade.
Grön zucchinipizza med pesto och grillade kronärtskockor
Du har säkert redan provat en pizza med blomkålsbotten, men vad sägs om en pizza med zucchinibotten? Här får du det goda receptet på en grön zucchinipizza med pesto.
I söder är man mästare på att använda de små stenfrukterna i sallader. Den mest kända är förmodligen den franska Salade Nicoise med tonfisk, kokta ägg och gröna bönor. Men du kommer aldrig att tröttna på en klassisk tomatsallad med fetaost och rödlök.
Salade Nicoise med färsk tonfisk
Den franska sommarsalladen, salade nicoise, är perfekt för varma sommarkvällar och tar mindre än 30 minuter att göra.
Vem älskar inte en god pastarätt? Det gör i alla fall vi här på redaktionen. Pastarätter med tomater är en särskilt bra kombination, eftersom tomaternas sötsyrliga smak passar perfekt ihop med de lite beska oliverna.
TikTok pasta med ugnsbakad fetaost, spenat och tomater
Genialisk maträtt känd från det sociala mediet TikTok. Lätt att göra, smakar förtrollande och ser bra ut. Här är en lite nyttigare variant. Smaken är precis lika god!
Om du gillar att baka bröd har du kanske provat att hälla oliver i degbunken. Det fungerar riktigt bra i ett foccaciabröd som till exempel serveras till en italiensk middag. Du kan också tillsätta soltorkade tomater eller göra små "pestofickor".
Bröd med oliver och soltorkade tomater
Om du har gott om tid, prova detta läckra kalla bröd med läckra bakade "överraskningar". Här hittar du receptet
6 recept på olika rätter med oliver
Det är perfekt att använda frukten i rätter som är inspirerade av Sydeuropa.
Bra exempel är grekisk köttfärslimpa, paella, tortilla och tzatziki, men egentligen är det bara fantasin som sätter gränser. Här hjälper vi dig på vägen.
Om du gillar grekisk sallad och tzatziki kommer du att älska den här dippen! Den innehåller det bästa av båda de grekiska delikatesserna i en och samma tugga.
De populära godsakerna innehåller mycket fett och därför mycket kalorier. Antalet kan variera kraftigt beroende på sort och marinad, till exempel.
KALORIER, pr 100 g: Gröna oliver, marinerade, konserverade: 134 kcal Svarta oliver, i saltlag, utan kärna: 171 kcal Källa: DTU
6
Hur många oliver kan man äta per dag?
Naturligtvis bestämmer du själv hur mycket du äter, men även om de är nyttiga innehåller de också mycket kalorier.
För 100 kcal kan du äta cirka 11-15 oliver i saltlake 100 kcal motsvarar cirka 10 vingummin eller en medelstor banan.
7
Kan man äta oliver från trädet?
Nej, det är en dålig idé. Färska oliver är mycket beska och de flesta sorter måste jäsas innan de kan ätas.
Fermenteringen kan antingen ske via den så kallade grekiska metoden, där de får ligga i en saltlake med mjölksyrabakterier i upp till ett år, eller en snabbare metod där fermenteringen startar i en kaustisk sodalösning och sedan fortsätter i en saltlake.
OLIVER - kan se frestande ut när de hänger där på olivträdet. Men att ta en smakbit är definitivt inte att rekommendera.
Oliver är små frukter - eller snarare små stenfrukter som växer på olivträd. Deras största fördel är att de innehåller en fet olja. De används både hela som snacks och i matlagning, samt för framställning av olivolja.
Det finns många olika sorter, så de kan variera i storlek och form.
9
Hur länge håller oliver?
Om du köper oliver i burkar eller konservburkar kan de hålla sig länge, vanligtvis 1 år i ett köksskåp, men kontrollera förpackningen.
När de har öppnats ska de kylas och om de är i konservburk häller du över dem i en glas- eller plastburk. De håller sig i ungefär en vecka i kylen.
10
Kan man frysa oliver?
Det kan du, men konsistensen efter upptining kommer förmodligen att försämras något. Efter en tur i frysen är de därför mer lämpliga i bröd eller tapenade än i en färsk sallad.
Så här fryser du oliver:
Skölj bort olja och saltlake.
Dutta dem torra t ex med hushållspapper.
Lägg i en fryssäker behållare med lock, skriv datum på behållaren och frys in.
Förvara dina oliver i frysen i max 6 månader.
11
Hur kärnar man ur oliver?
Det enklaste sättet är naturligtvis att köpa dem utan kärnor, men annars finns det ett par sätt att kärna ur dem.
Så här kärnar du ur:
Använd fingrarna Om du ska mixa oliverna, t ex till en tapenade, kan du pressa ut kärnorna med fingrarna. Det är ganska enkelt, men eftersom de blir lite krossade fungerar den här metoden bara om du ska mixa dem.
Köp en olivkärnare Det finns faktiskt ett litet handverktyg för detta jobb, en olivkärnare, som lätt får ut kärnorna utan att krossa frukten.