Kosttillskott – nödvändigt eller överflödigt?

Många svenska kvinnor äter kosttillskott. Men har vi egentligen behov av att äta diverse piller och kapslar, eller kan vi nöja oss med en välbalanserad, nyttig kost? Här guidar vi dig genom de mest populära kosttillskotten, så du kan ta reda på vilka kosttillskott som faktiskt är värda att lägga pengar på.

piller och kapslar i glasburkar

PULVER, KAPSLAR, DROPPAR – kosttillskott kommer i många olika former.

Djungeln av kosttillskott

Har du också stått framför apotekets hylla med kost­tillskott och haft en känsla av att vara över­väldigad av alla piller, pulver, droppar och kapslar? Du är inte ensam! Alla dessa val kan göra vem som helst galen. Detsamma kan de många löftena. Kan du ens lita på alla de fina orden där etiketterna lovar dig allt från glänsande hår till mer energi och en oumbärlig boost av hälsan och humöret? Är det hokus pokus eller vanligt sunt förnuft när många av oss väljer att ta lite extra vitaminer, en fiskoljekapsel eller något annat – bara för att vara på den säkra sidan? Det kan vara nästan omöjligt att vara säker på vad som är rätt.

Om du närstuderar hur många typer av produkter som går under kategorin ”kosttillskott” kan det ta dig hela dagen att bli klar. EU beskriver kosttillskott som”koncentrerade källor till näringsämnen eller andra ämnen med näringsmässig eller fysiologisk effekt”. Den definitionen är extremt bred och det betyder att kosttillskott omfattar allt från vitaminer och mineraler till bakterier, växtämnen och essentiella fettsyror.

Läs också: Hur använder jag spirulina?

Bör du ta dem?

Har du verkligen nytta av att äta kost­tillskott? Enligt Livsmedelsverket är det inte troligt. Det officiella rådet som lämnas av Livs­medelsverket är att i stort sett ingen vuxen svensk har behov av att äta tillskott utom gravida, äldre, de som av olika anledningar inte får så mycket sol eller de som äter väldigt lite. Det officiella rådet är att du hellre ska (och för övrigt kan) täcka kroppens behov av näringsämnen bara genom att äta vanlig mat.

Här rekommenderar myndigheterna kosttillskott

  • Om du har mörk hud eller bara får för lite sol rekommenderas du att ta D-vitamin.

  • Är du över 70 år eller har ökad risk för benskörhet bör du ta både D-vitamin och kalcium.

  • Gravida rekommenderas tillskott med folsyra, kalcium, D-vitamin och järn.

  • Äter du inga mjölkprodukter rekommenderas kalciumtillskott.

Populära piller

Trots att myndigheterna berättar för oss att de är onödiga är tillskott mycket populära. Sju av tio kvinnor äter kosttillskott. En tendens som vår stora hälsoundersökning bland er läsare kan bekräfta. Det gör oss till Europas största konsumenter av fiskolja, vitaminer och mineraler.

Vi kastar oss ofta över tillskotten eftersom vi förväntar oss att de kan ge oss positiva effekter som vi inte får från vår vanliga mat. Vi räknar med att pillren ska stärka vårt försvar mot olika åkommor, som ledgångsreumatism, artros, hjärt- och kärlsjukdomar eller bara en helt vanlig förkylning. För många av tillskotten är det dock svårt att påvisa någon effekt. Ett kosttillskott är inget läkemedel och därför ställs inte samma krav på att effekterna ska dokumenteras. Ändå kan kosttillskott ha både effekter och biverkningar. Växtbaserade läkemedel och natur- läkemedel ska dock godkännas av Läkemedelsverket innan de får säljas. Det är viktigt att vara medveten om vilka effekter som din dagliga portion piller har – särskilt om du också äter medicin eller om du till exempel ska få narkos i samband med en operation. Därför ger vi dig här en saklig genomgång av de kosttillskott som många av oss har liggande hemma i köket så att du kan välja det som är rätt för just dig.

Vi hjälper dig både med att ta reda på vad du ska titta efter i din jakt på mer energi och bättre hälsa samt lära dig hur mycket du ska ta, när du ska ta det och hur du ska ta det. På så vis slipper du lägga pengar och energi på något som är utan effekt eller i värsta fall kan skada dig. Och det är enormt stor skillnad på hur mycket de olika kosttillskotten rent faktiskt gör för din hälsa och ditt välbefinnande.

De populäraste kosttillskotten

Så många kvinnor tar dem:

Läs mer om de olika kosttillskotten här nedan.