Så når du ditt mål med 30 växter i veckan

Få tarmdoktorns bästa tips för att införliva 30 olika växter i din kost. Dina tarmbakterier kommer att jubla.

Ät 30 olika växter i veckan! Om den här utmaningen låter skrämmande, då är den här artikeln för dig.

Det är lättare än du tror, säger Alice Højer, specialist i mag- och tarmsjukdomar. Hon granskar regelbundet sin egen kost genom att räkna, och alla sina bästa råd för att nå målet ger hon i den här artikeln.

Läs också: Räkna till 30 – och stärk dina tarmbakterier

”30 olika växter kan låta mycket, men det är viktigt att understryka att det inte är så svårt. Det är inte bara frukt och grönt som räknas, utan även till exempel nötter, fullkorn och baljväxter”, säger Alice Højer och tillägger att en del väljer att även räkna med kaffe, te, örter och kryddor.

Mag-tarm-läkarens 9 bästa råd

1 Köp påsar med rotfruktsmix


Leta efter påsar med rotfruktsmix i din livsmedelsbutik. Du kommer vanligtvis att gå hem med morot, rödbeta, jordärtskocka, persiljerot och palsternacka – och voila, 5 olika växter på en gång.

3 snabba med rotfrukter

  • Baka dem i ugnen med lite olja och timjan
  • Gör ett rotfruktsmos
  • Skär dem i tärningar för att lägga i en soppa
kyckling med ugnsbakade rotfrukter

FÅR DET LOV ATT VARA Ugnsrostade rotfrukter ikväll? Här med grillad kyckling, sallad och dragondipp. Få receptet här.

© wichamann+bendtsen

2 Nötmix är toppen


Många av oss använder ofta en näve mandlar som ett nyttigt mellanmål.

Nästa gång du går och handlar, välj en påse nötmix istället. Du får vanligtvis mandlar, hasselnötter, cashewnötter och valnötter på en och samma gång. Ganska smart!

Nötter är också goda i wokrätter och som topping på sallader, gröt och kvarg.

Läs också: Vilka nötter är nyttigast?

Wokrätt med cashewnötter och grönsaker

SNABB OCH GOD WOK med en rejäl näve cashewnötter och 6 olika sorters grönsaker samt råris. Få receptet här.

© wichmann+bendtsen

3 Fyll frysen


Frysta grönsaker är bra att ha i lager, eftersom du snabbt kan lägga till några rejäla nävar grönt i din mat.

Välj påsar med grönsaksblandningar så att du enkelt kan räkna fler växter.

Du kan ånga grönsakerna i några minuter i en kastrull, men du kan också lägga till dem i din soppa, wok, pastasås, gryta, grönsakspaj eller vad du nu har på menyn.

Läs också: Hur länge kan maten hålla sig i frysen?

Poke-bowl med tigerräkor

EDAMAMEBÖNOR ÄR GENIALA att förvara i frysen. Häll kokande vatten över dem, låt dem stå i 5 minuter och de är klara. Till exempel i en läcker poke bowl som den här. Få receptet här.

© wichmann+bendtsen

4 Tänk i flera färger


Ett enkelt knep är att köpa samma frukt eller grönsak i olika färger. Varje färg räknas eftersom varje färg förser dig och din tarm med olika hälsosamma växtföreningar, till exempel polyfenoler.

Frukt och grönsaker som alla räknas:

  • Gul, grön och röd paprika= 3 st
  • Vit och röd kål = 2 st
  • Gröna och röda äpplen = 2 st
  • Orange, lila och vita morötter = 3 st
  • Röda och gröna vindruvor = 2 st
Fyllda-paprikor

DET GÖR DET LITE LÄTTARE Att lyckas när du får räkna röd paprika och grön paprika som två växter. I den här versionen får du dessutom 7 andra växter. Receptet hittar du här.

© wichmann+bendtsen

5 Ät "Professorns gröna gröt”


Du kanske har hört talas om ”Professorns gröna gröt”?

Om inte, så är den värd att kolla upp om du är intresserad av tarmbakterier. Den gröna gröten har tagits fram av en av världens ledande forskare inom tarmbakterier, Oluf Borbye Pedersen, som har ätit den till frukost i över 35 år.

Gröten består av 10–12 olika frukter, grönsaker, örter och nötter och är därför utmärkt för dig som räknar växter.

Ett annat enkelt sätt att få i sig en mängd olika frukter och grönsaker är att mixa en hemlagad smoothie eller grönsakssoppa.

6 Var nyfiken på frukt och grönt-avdelningen


De flesta av oss är vanemänniskor och köper det vi brukar köpa. Försök att öva på att välja något som du normalt inte lägger i din korg.

Leta till exempel efter:

  • Pak choi
  • Polkabetor
  • Gulbetor
  • Kålrabbi
  • Palmkål
  • Romanesco
  • Kantareller
  • Havtorn
  • Grapefrukt

NÄR ÅT DU PALMKÅL SENAST? Du kan servera den ikväll - tillsammans med en mängd andra växter och kryddor – i denna goda indiska version av köttbullar i currysås. Få receptet här.

© wichmann+bendtsen

7 Få upp ögonen för frön och kärnor


Frön och kärnor räknas också in i ditt växtantal.

Du kan göra en blandning av linfrön, chiafrön, sesamfrön, solrosfrön och pumpafrön. Du kan sedan blanda det i dina havregryn och lägga till det i din bröddeg eller strö det över din sallad, skyr eller gröt.

Quinoa är också ett frö och du kan använda det som ett alternativ till ris och pasta eller som fyllning i sallader.

QUINOA ÄR GENIALT för att få in mer mättnad i en sallad. Här i en härlig sallad med persikor, blåbär, fetaost och pinjenötter. Få receptet här.

© wichmann+bendtsen

8 Använd fler växtoljor


Använd både en bra kallpressad olivolja och rapsolja i din mat.

Ett enda dropp på salladen är förmodligen inte tillräckligt för att räknas, men om du använder oljor för att både steka i och droppa över dina sallader och ugnsbakade grönsaker under hela veckan kan du räkna två växter.

Läs också: Guide – de 9 nyttigaste oljorna

9 Minska på fabrikstillverkad mat


Om du är van att äta mycket ultraprocessad mat, t ex chips, godis och snabbmat, rekommenderar specialistläkaren Alice Højer att du försöker dra ner på mängden och helst inte köper dessa produkter alls.

"Så fort du börjar fylla magen med helfabrikat ersätter du en del av den näring du behöver med något felaktigt. Och då finns det inte tillräckligt med utrymme för allt det nyttiga”, säger hon.

Läs också: Så hälsosam är hemlagad mat

Lammköttbullar med sallad

ÖRTER GÖR GOTT för de allra flesta rätter. Här har vi till exempel tillsatt rikligt med persilja och mynta i både lammköttbullarna och salladen med korngryn och fetaost. Få receptet här.

© wichmann+bendtsen

Var generös med färska örter

Både örter och torkade kryddor innehåller kostfiber och botaniska ämnen som är bra för tarmen.

De flesta av oss använder dock båda typerna av smaktillsatser i ganska små mängder. Om du vill räkna dem ska du använda dem rikligt flera gånger under veckan.

Läs också: Så känner du igen ramslök

KÄLLA: Alice Højer, mag- och tarmspecialist