Gyllene surkål på spetskål

Sauerkraut kan användas till en oändlig massa saker. Testa till exempel att äta det med ett stekt ägg till frukost, eller till en bit kött till middagen.

23 oktober 2015 av Luise Vindahl

Gyllene surkål

2 stora glas

2 spetskål (spara några av de yttersta bladen till ”lock”)
800 g morötter (6 mellanstora morötter)
1½ msk riven ingefära
1½ msk pressad vitlök
1 msk riven färsk gurkmeja (om möjligt)
3 msk mald gurkmeja
1 msk kummin
1 msk fänkålsfrön
2 msk havssalt

Frossa i gurkmeja, det är supernyttigt!

Så gör du sauerkraut

  • Tvätta kålen och skrubba morötterna, skär sedan kålen mycket fint och riv morötterna.
  • Lägg alla ingredienserna i en stor skål. Använd händerna – eller använd eventuellt. gummihandskar – för att blanda och knåda tills allting blir mjukt och saftigt. Det ska komma ut mycket saft och gör det inte det, tillsätt mer salt.
  • Lägg sedan allt i 2 stora steriliserade glasburkar och förpacka allting väldigt tätt, så det inte blir en massa luft emellan.
  • Fyll nästan ändå upp till kanten. Det är också viktigt att grönsakerna är helt dränkta i vätskan!
  • Vik ett kålblad och lägg det överst i glasburken, för att förhindra oxidation. Stäng igen med ett lufttätt lock.
  • I jäsningsprocessen kommer grönsakerna expandera och saften kan komma att rinna över. Sätt därför glasburkarna i en platsbalja eller liknande.
  • Låt det jäsa i rumstemperatur i 2–4 veckor.
  • När det är klart ska det ha en fin struktur och en frisk, kryddig och syrlig doft. Avlägsna kålbladet och förvara sedan glasburkarna i kylskåpet. Du kan också dela upp allt i mindre glasburkar.


Fermenterad mat är supernyttigt, då det både stärker ditt immunförsvar och hjälper dig ner i vikt. Se här hur du kommer igång med att fermentera din mat.

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar