Kombuchate är populärt men är det även nyttigt?

15 minuter

Kombucha är fermenterat te, som kan hjälpa din matsmältning och ditt immunförsvar. Du kan enkelt göra det fermenterade teet själv. Kolla bara här!

Kombucha, te, fermenterat.

KOMBUCHA Kombuchate är fermenterat te, som är jäst och därför innehåller massor av probiotiska bakterier samt känns lätt kolsyrat.

© iStock

Det fermenterade teet, kombucha, är känt för att både hjälpa ditt immunförsvar och din matsmältning. Men vad är kombucha, är kombucha nyttigt och hur gör man det fermenterande teet? Få svar på dina frågor om kombucha – och få receptet för att göra egen kombucha hemma.

Kombucha – fakta och recept

Vad är kombucha?

Kombucha er jäst te, som er gjort av te, socker och en kombuchasvamp, även kallad SCOBY.

Jäst te låter kanske inte så gott, men det är det – och dessutom är det nyttigt. Det jästa – eller fermenterade, som det också heter – teet kallas kombuchate och har rötter sedan 2000 år tillbaka i Kina, där drycken närmast varit känd som livselixir.

Det goda ryktet följde med när kombuchate poppade upp i hälsokretsar för några år sedan: Drycken fick rykte om sig att kunna bota och förebygga i stort sett allt från cancer till njursvikt. Ryktena var så ihållande, speciellt i USA, där drycken varit populär i många år, att amerikanska experter har sett sig tvingade att slå fast att det inte finns några vetenskapliga belägg för alla de sunda effekterna.

Vad är kombucha bra för?

Kombuchateet innehåller liksom andra fermenterade produkter probiotika, som är mjölksyraproducerande bakterier, som kan främja de goda bakterierna i tarmarna. Dessutom har den låg sockerhalt och hög halt av bra aminosyror.

LÄS OCKSÅ: Vad är kamomillte bra för?

Drik med kombucha

DRINK | Krydda ditt fermenterade te med olika smaker, bär eller liknande för att få nya spännande smakupplevelser.

© iStock

Är det nyttigt att dricka kombucha?

Det finns inga vetenskapliga bevis för att dricka kombucha kan ha en läkande effekt.

Ändå kan de ökända goda och hälsosamma fördelarna vara orsaken till att kombuchateet har fått sitt medicinska rykte genom två årtusenden. En sund tarmflora, menar forskarna, kan bland annat bidra till att hålla vikten och stärka immunforsvaret. Drycken är också låg i socker, vilket gör den till ett hälsosamt mellanmål istället för alternativ som läsk och juice.

Du kan köpa färdigt kombucha te, men du kan också göra det själv, där du odlar den bakteriekultur som ger den probiotiska effekten och den bubbliga smaken.

Vad är en kombuchasvamp (SCOBY)?

En kombuchasvamp, ofta kallalt SCOBY, är en svamp som består av olika bakterier och jäst.

SCOBY är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Det är alltså en koloni av goda bakterier och jästkulturer, som i symbios med socker och te skapar en viss typ av fermentering.

En kombuchasvamp (SCOBY) har konsistens som en manet och har en nästan oändlig livstid om det förvaras i en glasburk med lock och vätska från en tidigare bryggning. För varje gång du brygger en ny omgång kombucha, förökar SCOBY sig.

En kombuchasvamp - SCOBY

SCOBY Vid första anblick ser en kombuchasvamp lite märklig ut, men det ska inte avskräcka dig från att använda den. Kanske kommer du börja älska din SCOBY till slut.

© iStock

Var kan jag köpa en kombuchasvamp (SCOBY)?

Du kan köpa en kombuchasvamp (SCOBY) på nätet. Dessutom finns det Facebookgrupper som är inriktade på fermentering. Här kan man ofta köpa en kombuchasvamp (SCOBY) eller få en gratis av någon annan som gör kombucha hemma.

Kombuchate och SCOBY

KOMBUCHA Det finns nästan inga gränser för vilken smak du kan ge ditt kombuchate. Testa med saft, ingefära, citron, vanilj eller bär.

Gör eget kombuchate

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

 • 30 g gröna eller svarta teblad
 • 1 l kokande vatten
 • 150 g ekologiskt rörsocker
 • 1 l kallt vatten
 • Kombucha startkit: 1 dl kombuchate och SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeas)
 • Ev färsk ingefära, blåbär, citron, havtorn, vaniljestång

Dessutom:

 • En glasskål, ostduk eller liknande, patentflaskor, god hygien och tålamod.

Så fermenterar du teet

1. Bryggning: Laga te av tebladen och det kokande vattnet i en ren glasskål. Sila bort tebladen. Lös upp sockret i teet och tillsätt det kalla vattnet. Tillsätt Kombucha-startkitet och SCOBY (kan t ex köpas på nätet). Lägg ostduken över skålen. Blandningen ska nu stå i rumstemperatur – förhållandevis mörkt, men inte tillslutet – i ca 10 dage.

2. Bryggning: Ta upp SCOBY och häll 1 dl kombucha över – spara bägge delarna till nästa gång du ska göra kombucha. Häll teet på patentflaskor och lägg i skivor av ingefära, vaniljstänger, bär eller citronskal – beroende på smak. Stäng flaskorna och låt dem stå i rumstemperatur i en vecka, men kom ihåg att öppna flaskorna en gång per dygn, så att du släpper ut kolsyran.

Det färdiga kombuchateet kan hålla sig i kylskåpet i 2–3 veckor.

Kefir har fått en comeback. Men vad är kefir egentligen bra för? Få svaret här


Hur dricker man kombucha?

Kombucha är ett läskande och gott te som ska avnjutas kallt. Kombucha har en aning kolsyra och kan ha en syrlig smak som beror av jäsningsprocessen.

I jämförelse med annan dryck, som till exempel läsk, är kombucha nyttigare, eftersom drycken innehåller prebiotika, som kan främja de goda bakterierna i tarmen och därmed stärka kroppens celler. Dessutom innehåller kombucha mindre socker.

Precis som alltid när du provar något nytt bör du testa dig fram gradvis med kombucha. Börja med att dricka lite kombucha åt gången och se hur din kropp och dina tarmar reagerar på drycken.

Är det farligt att dricka kombucha?

Det är i regel helt ofarligt att dricka kombucha. Fördelen med den fermenterade drycken är nämligen att den bryggs av kokande vatten, så risken för oänskade bakterier minskas. Du kan dock med fördel vidta några säkerhetsåtgärder, så att du minskar risken för att dricka dåligt te:

Checklista:

 • Skölj din glasburk innan du häller något i den.
 • Tvätta händerna och diska utrustningen ordentligt innan du börjar.
 • Följ ett trovärdigt recept.
 • Gör en startkultur, så att fermenteringen går snabbare och håll koll på din kombucha regelbundet.
 • Om slutprodukten smakar, luktar eller ser märklig ut så lita på dina sinnen och häll ut den. Om ytan ser ut att ha päls eller om du tydligt kan se mögel på toppen så ska du också slänga teet.