Kombucha, te, fermenterat.
Kombucha

Kombuchate är fermenterat te, som är jäst och därför innehåller massor av probiotiska bakterier samt känns lätt kolsyrat.

© iStock

Kombuchate är populärt men är det även nyttigt?

Det trendigaste teet du kan dricka just nu är kombucha, och det finns det hälsosamma skäl till. Du kan även göra det fermenterade teet själv. Se här!

3 februari 2020 av Birgitte Muldbjerg och Marie Lyng Wium

Det fermenterade teet, kombucha, är känt för att både hjälpa ditt immunförsvar och din matsmältning. Men vad är kombucha, är kombucha nyttigt och hur gör man det fermenterande teet? Få svar på dina frågor om kombucha – och få receptet för att göra egen kombucha hemma. 

Kombucha – fakta och recept

 

Vad är kombucha?

Kombucha er jäst te, som er gjort av te, socker och en kombuchasvamp, även kallad SCOBY.

Jäst te låter kanske inte så gott, men det är det – och dessutom är det nyttigt. Det jästa – eller fermenterade, som det också heter – teet kallas kombuchate och har rötter sedan 2000 år tillbaka i Kina, där drycken närmast varit känd som livselixir. 

Det goda ryktet följde med när kombuchate poppade upp i hälsokretsar för några år sedan: Drycken fick rykte om sig att kunna bota och förebygga i stort sett allt från cancer till njursvikt. Ryktena var så ihållande, speciellt i USA, där drycken varit populär i många år, att amerikanska experter har sett sig tvingade att slå fast att det inte finns några vetenskapliga belägg för alla de sunda effekterna. 

 

Vad är kombucha bra för?

Kombucha har probiotisk effekt

Kombuchateet innehåller liksom andra fermenterade produkter probiotika, som är mjölksyraproducerande bakterier, som kan främja de goda bakterierna i tarmarna, och kanske är anledningen till att kombuchateet har fått sitt medicinska rykte genom två årtusenden. En sund tarmflora, menar forskarna, kan bland annat bidra till att hålla vikten och stärka immunforsvaret.

Du kan köpa färdigt kombucha e, men du kan också göra det själv, där du odlar den bakteriekultur som ger den probiotiska effekten och den bubbliga smaken.

 

Vad är en kombuchasvamp (SCOBY)?

En kombuchasvamp, ofta kallalt SCOBY, är en svamp som består av olika bakterier och jäst. 

SCOBY är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Det är alltså en koloni av goda bakterier och jästkulturer, som i symbios med socker och te skapar en viss typ av fermentering. 

En kombuchasvamp (SCOBY) har konsistens som en manet och har en nästan oändlig livstid om det förvaras i en glasburk med lock och vätska från en tidigare bryggning. För varje gång du brygger en ny omgång kombucha, förökar SCOBY sig. 

En kombuchasvamp - SCOBY
SCOBY

Vid första anblick ser en kombuchasvamp lite märklig ut, men det ska inte avskräcka dig från att använda den. Kanske kommer du börja älska din SCOBY till slut. 

© iStock
 

Var kan jag köpa en kombuchasvamp (SCOBY)?

Du kan köpa en kombuchasvamp (SCOBY) på nätet. Dessutom finns det Facebookgrupper som är inriktade på fermentering. Här kan man ofta köpa en kombuchasvamp (SCOBY) eller få en gratis av någon annan som gör kombucha hemma.  

Kombuchate och SCOBY
Kombucha

Det finns nästan inga gränser för vilken smak du kan ge ditt kombuchate. Testa med saft, ingefära, citron, vanilj eller bär.

 

Gör eget kombuchate

2 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 15 minuter

Tid totalt: 15 minuter - Dragningstid: ca 10 dage

INGREDIENSER

30 g gröna eller svarta teblad

1 l kokande vatten

150 g ekologiskt rörsocker

1 l kallt vatten

Kombucha startkit: 1 dl kombuchate och SCOBY (Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeas)

Ev färsk ingefära, blåbär, citron, havtorn, vaniljestång

Dessutom:

En glasskål, ostduk eller liknande, patentflaskor, god hygien och tålamod.

Kombucha recept
© iStock
 

Hur dricker man kombucha?

Kombucha är ett läskande och gott te som ska avnjutas kallt. Kombucha har en aning kolsyra och kan ha en syrlig smak som beror av jäsningsprocessen.

I jämförelse med annan dryck, som till exempel läsk, är kombucha nyttigare, eftersom drycken innehåller prebiotika, som kan främja de goda bakterierna i tarmen och därmed stärka kroppens celler. Dessutom innehåller kombucha mindre socker.

Precis som alltid när du provar något nytt bör du testa dig fram gradvis med kombucha. Börja med att dricka lite kombucha åt gången och se hur din kropp och dina tarmar reagerar på drycken.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar