Kombuchate är populärt men är det även nyttigt?
Kombucha är fermenterat te, som kan hjälpa din matsmältning och ditt immunförsvar. Du kan enkelt göra det fermenterade teet själv. Kolla bara här!
Kombucha är fermenterat te, som kan hjälpa din matsmältning och ditt immunförsvar. Du kan enkelt göra det fermenterade teet själv. Kolla bara här!
Det fermenterade teet, kombucha, är känt för att både hjälpa ditt immunförsvar och din matsmältning. Men vad är kombucha, är kombucha nyttigt och hur gör man det fermenterande teet? Få svar på dina frågor om kombucha – och få receptet för att göra egen kombucha hemma.
Kombucha er jäst te, som er gjort av te, socker och en kombuchasvamp, även kallad SCOBY.
Jäst te låter kanske inte så gott, men det är det – och dessutom är det nyttigt. Det jästa – eller fermenterade, som det också heter – teet kallas kombuchate och har rötter sedan 2000 år tillbaka i Kina, där drycken närmast varit känd som livselixir.
Det goda ryktet följde med när kombuchate poppade upp i hälsokretsar för några år sedan: Drycken fick rykte om sig att kunna bota och förebygga i stort sett allt från cancer till njursvikt. Ryktena var så ihållande, speciellt i USA, där drycken varit populär i många år, att amerikanska experter har sett sig tvingade att slå fast att det inte finns några vetenskapliga belägg för alla de sunda effekterna.
Kombuchateet innehåller liksom andra fermenterade produkter probiotika, som är mjölksyraproducerande bakterier, som kan främja de goda bakterierna i tarmarna. Dessutom har den låg sockerhalt och hög halt av bra aminosyror.
LÄS OCKSÅ: Vad är kamomillte bra för?
Det finns inga vetenskapliga bevis för att dricka kombucha kan ha en läkande effekt.
Ändå kan de ökända goda och hälsosamma fördelarna vara orsaken till att kombuchateet har fått sitt medicinska rykte genom två årtusenden. En sund tarmflora, menar forskarna, kan bland annat bidra till att hålla vikten och stärka immunforsvaret. Drycken är också låg i socker, vilket gör den till ett hälsosamt mellanmål istället för alternativ som läsk och juice.
Du kan köpa färdigt kombucha te, men du kan också göra det själv, där du odlar den bakteriekultur som ger den probiotiska effekten och den bubbliga smaken.
En kombuchasvamp, ofta kallalt SCOBY, är en svamp som består av olika bakterier och jäst.
SCOBY är en förkortning för Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Det är alltså en koloni av goda bakterier och jästkulturer, som i symbios med socker och te skapar en viss typ av fermentering.
En kombuchasvamp (SCOBY) har konsistens som en manet och har en nästan oändlig livstid om det förvaras i en glasburk med lock och vätska från en tidigare bryggning. För varje gång du brygger en ny omgång kombucha, förökar SCOBY sig.
Du kan köpa en kombuchasvamp (SCOBY) på nätet. Dessutom finns det Facebookgrupper som är inriktade på fermentering. Här kan man ofta köpa en kombuchasvamp (SCOBY) eller få en gratis av någon annan som gör kombucha hemma.
Kombucha är ett läskande och gott te som ska avnjutas kallt. Kombucha har en aning kolsyra och kan ha en syrlig smak som beror av jäsningsprocessen.
I jämförelse med annan dryck, som till exempel läsk, är kombucha nyttigare, eftersom drycken innehåller prebiotika, som kan främja de goda bakterierna i tarmen och därmed stärka kroppens celler. Dessutom innehåller kombucha mindre socker.
Precis som alltid när du provar något nytt bör du testa dig fram gradvis med kombucha. Börja med att dricka lite kombucha åt gången och se hur din kropp och dina tarmar reagerar på drycken.
Det är i regel helt ofarligt att dricka kombucha. Fördelen med den fermenterade drycken är nämligen att den bryggs av kokande vatten, så risken för oänskade bakterier minskas. Du kan dock med fördel vidta några säkerhetsåtgärder, så att du minskar risken för att dricka dåligt te:
Checklista: