Barbecuekycklinglår i ugn med ugnsbakade rotfrukter, sallad och dipp

1 timme
581 gram

Barbecuekyckinglår i ugn med ugnsbakade rotfrukter, sallad och dipp - ett säkert kort för hela familjen.

BARBECUEKYCKLINGLÅR Köttet på låret är oftast mer mört än bröstbiten. Kycklinglår är därför perfekta till morgondagens matlåda.

© wichmann+bendtsen

Barbecuekycklinglår i ugn med ugnsbakade rotfrukter, sallad och dipp

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 400 g kyckling, lår och klubba

Marinad:

  • 2 msk ketchup
  • 2 msk soja
  • ½ tsk vitlökspulver
  • 1 tsk paprika
  • Svartpeppar, nymalen

Ugnsbakade rotfrukter:

  • rödlök
  • 150 g morötter
  • 150 g palsternacka
  • 150 g rödbetor
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Dragondipp:

  • 1 dl grekisk yoghurt 2%
  • 1½ msk färsk dragon
  • ½ tsk dijonsenap
  • ½ citron, saften
  • ½ tsk akaciahonung
  • Svartpeppar, nymalen

Sallad:

  • 50 g gröna bönor
  • ½ romansallad
  • 5 körsbärstomater
  • ½ röd paprika
  • 1½ msk kapris

Så gör du

  • Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd ner kycklinglåren i den. Ställ i kylskåpet minst 1 timme.
  • Värm ugnen till 180 g varmluft.
  • Skär rödlök och rotfrukter i önskade storlekar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, och droppa på olja, salta och peppra.
  • Lägg kycklingen på en annan plåt med bakplåtspapper.
  • Baka rotfrukter och kyckling i ugnen i 35-40 min. Vänd gärna rotfrukterna ett par gånger under tiden.
  • Blanda ingredienserna till dippen och ställ i kylen. Smaka av med extra citronsaft eller honung precis innan servering.
  • Koka bönor 2 min och skölj i kallt vatten. Skär sallad, tomater och paprika i önskade storlekar och vänd med kapris och bönor.
  • Servera kycklinglår och rotfrukter med sallad och dipp.

TIPS! Låren blir (också) goda om du bara masserar dem med salt och kryddor, eftersom det kan göra det lättare att få krispigt skinn än om du använder en blöt marinad.