Prepping: 12 nyttiga livsmedel för ditt nödlager

I händelse av en kris, här är dietistens rekommendationer för mat som inte behöver tillagas och som håller dig så frisk som möjligt.

Kvinna tittar på mat för att förbereda sig i händelse av krig eller kris.

HAR DU ETT FÖRRÅD redo om du plötsligt inte kan köpa mat? Om inte, så finns hjälpen här.

© iStock

Vi lever i en osäker tid, så det är bra att ha mat i lager som kan förvaras utanför kylen och frysen om strömmen skulle gå.

Det handlar om att få i sig så många kalorier som möjligt med så lite mat som möjligt. Och de utvalda ingredienserna ska helst passa ihop med varandra.

Det här är förmodligen ett lite annorlunda tankesätt än det du brukar ha i bakhuvudet, så dietisten Stine Junge Albrechtsen hjälper dig att välja från matbutikens hyllor.

Psst! Om du har tillgång till en grill eller trangia rekommenderar dietisten dessa livsmedel.

1. Havregryn

Rika på kostfiber och bra mineraler för att hålla dig mätt och välnärd.

Din pålitliga frukostvän kan enkelt konsumeras med växtdryck eller mjölk med lång hållbarhet istället för färsk mjölk. Toppa med mandel, nötter eller äppelmos. Om du låter den ligga i blöt i vatten i 30 minuter får du en krämig overnight oats.

Läs också: Grötplättar – så gör du enkelt goda plättar av grötrester

En skål med havregryn i ditt nödlager.

GÖR GRYN TILL GRÖT genom att hälla över havren med vatten eller växtmjölk. Du behöver ingen spis eller mjölk från kylskåpet.

© iStock

2. Knäckebröd

Magen jublar när den får fibrer. Och det är precis vad knäckebröd har att erbjuda, särskilt om du väljer en fullkornssort.

Läs också: Varför fullkorn är så nyttigt för oss?

[Knäckebröd](https://iform.se/nyttiga-recept/nyttiga-snacks/hembakat-knackebrod) kan ätas som mellanmål eller toppas med makrill som en fullvärdig måltid. Om du har sylt eller nutella finns det något sött till efterrätt.

3. Makrill i tomatsås

Fet fisk är fullproppad med omega-3-fettsyror, som smörjer lederna och stärker hjärtat och hjärnan. Du får också i dig D-vitamin, som hjälper kroppen att ta upp kalcium till skelettet och stärker immunförsvaret.

Ät på knäckebröd, eller var kreativ och blanda med kikärtor eller majs.

Läs också: Bönor – så använder du dem

4. Kikärter

Det höga innehållet av protein är kikärternas superkraft, eftersom kroppen behöver det för att bygga upp celler – och det gäller för övrigt även andra baljväxter. Kostfibern ger också bra mättnadskänsla.

Du kan äta kikärter direkt från burken, blanda dem i en sallad eller mosa och tillsätta lite olja till en tjock hummus. Det är nyttigt hur som helst!

Läs också: Goda kikärter – få våra bästa tips och recept

5. Jordnötssmör

Jordnötssmör är lite av en vitaminbomb, men det viktigaste är nog ändå det hälsosamma fettet som vi känner igen från olivolja. Det är också rikt på protein, kostfiber och antioxidanter.

Använd den ovanpå havregryn eller bred jordnötssmöret på knäckebröd.

Läs också: Jordnötter – nyttigare än du tror

6. Burkmajs

Frukt och grönsaker förstörs snabbt, så se till att du har hållbara ersättningar till hands. Majs är en bra kandidat med sina matsmältningsfrämjande kostfibrer och många B-vitaminer.

De är enkla att blanda med t ex makrill och kikärter, men om de ska ätas av barn så kan du servera dem som de är.

7. Osötat äppelmos

När du inte kan få tag på färsk frukt i affären kan äppelmos, eller andra typer av fruktpuréer, vara ett bra alternativ. Välj en osötad sort så att den näringsmässigt liknar det färska äpplet. Då får du i dig C-vitamin, kostfiber och kalium.

Kan användas som toppinghavregrynsgröt, som snack eller med krossade kex och hackade nötter som gammal hederlig äppelkaka – men utan vispgrädde.

8. Krossade tomater

Tomater är både superenkel mat och en av de bästa källorna till den kraftiga antioxidanten lykopen. Det är en antioxidant som stärker ditt immunförsvar. Utöver lykopen bidrar krossade tomater med både E- och C-vitamin.

Tomater på burk håller länge och du kan använda den saftiga konserven till att även koka pasta och ris i, så du slipper slösa på ditt sparade vatten.

9. Havredryck

Här är drycken som inte behöver kylförvaras förrän den har öppnats. Den innehåller bra mineraler och är smakneutral.

Du kan därför använda havredryck för att göra maten mer flytande, till exempel blandad med mosade kikärtor. Passar även utmärkt till havregryn eller på äppelmos, hälls i kaffe eller blandas i en kopp oboy eller kakao.

10. Inlagd gurka

Få de hälsosamma egenskaperna hos grönsaker, såsom få kalorier, hög fiberhalt och vitaminer. Inläggning är ett skonsamt sätt att konservera för att behålla så mycket näring som möjligt.

Den syra som bildas kan även krydda andra livsmedel och ge dig mer smak på buffén. Den krispiga, knapriga känslan är också uppfriskande.

11. Mandlar

Fibrer – check. Hälsosamma fetter – check. Vitamin E – check. Antioxidanter – check.

Det finns massor av nyttigheter i dessa älskade nötter, som kan användas på en mängd olika sätt i ett nödkök. Använd dem som topping på sallader eller havregrynsgröt, eller unna dig en näve som ett nyttigt mellanmål.

12. Tonfisk på burk

Även om tonfisk inte är en fet fisk har den ändå en hel del hälsosamma saker att erbjuda: Den är lätt, proteinrik och innehåller många vitaminer och mineraler. Ät den bara inte varje dag på grund av dess potentiella kvicksilverinnehåll. Det är ofta de mindre tonfiskarterna som konserveras, och i de små fiskarna är mängden kvicksilver ofta lägre. Därför har Livsmedelsverket bedömt att konserverad tonfisk går bra att äta.

Tonfisk passar utmärkt att mixa med de andra varorna i lagret och kan också ätas som vanligt pålägg.

Läs också: Hur man gör en god lunch utan kött

KÄLLA: Stine Junge Albrechtsen, dietist