Tomater
Tomater

Det finns enbart fördelar med att äta tomater - ät dem både kalla och varma.

Tomater gynnar immunförsvaret

Tomater är både superenkel mat och en av de bästa källorna till den kraftiga antioxidanten lykopen, som ger tomaten den röda färgen.

15 april 2010 av I FORM

Lykopen hör till de färgsprakande karotenerna och framhävs i många studier som mumma för ditt immunförsvar. Tomater skyddar dig också mot både blodpropp och vissa cancerformer. Som en liten bonus håller den saftiga grönsaken också huden ung. Det finns alltså enbart fördelar med att äta tomater - ät dem för variationens skull både kalla och varma.

SUNDA FAKTA

  • Tomatens höga innehåll av antioxidanten lykopen gäller också flådda tomater och puré. Effekten ökar med 25-40 procent, om tomaten är varm eftersom lykopenet då blir enklare att uppta.
  • Lykopen är fettlösligt. För att utnyttja ämnena bättre ska du därför äta lite fett till tomaterna.
  • Med ett kaloriinnehållpå 20 kcal per 100 gram kan du äta 10 kilo dagligen utan att spränga kaloribudgeten!
  • Förutom lykopen innehåller tomater E-vitamin, betakaroten och C-vitamin, som också stärker immunförsvaret.
  • Det finns över 2 500 olika varianter och många färger, t ex vit, gul, rosa, lila, brun och svart.
  • Tomater håller sig upp till 14 dagar och tappar nästan inget näringsvärde.
  • Kina är världens största tomatproducent. Det produceras cirka 30 kilo tomater per invånare.
  • Visste du att tomatens stjälk och blad kan vara giftiga och orsaka kräkningar?

Här är ett annat (ätbart) knep för ett starkare immunförsvar. 

Vilka tomater är nyttigast?

Råa tomater, soltorkade tomater eller ugnsbakade tomater?

Soltorkade tomater är rika på vitamin A och C och har mest av antioxidanten lykopen som skyddar din hud och ditt immunförsvar, och som kan förebygga bland annat cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Innehållet av lykopen ökar när tomater värms upp. Soltorkade tomater har dock många kalorier. 

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar