Prepping: 5 måsten för dig med grill eller trangia

Konserver och andra förnödenheter blir mer aptitliga om de kan tillagas. Här är dietistens råd för långtidshållbar mat som du enkelt kan förvandla till varma rätter.

Kvinna som tillagar mat på en grill utomhus. Hon har preppat.

DET ÄR GULD VÄRT Att kunna värma upp mat – även i krissituationer. Få dietistens råd om vad du enkelt kan göra.

© iStock

Myndigheterna rekommenderar att du har mat i lager i händelse av kris. Maten ska kunna hålla sig länge, även om elförsörjningen drar ur kontakten till både frys och kyl.

Dietisten Stine Junge Albrechtsen har skapat denna lista över hälsosamma livsmedel för ditt basförråd som kan ätas direkt från förpackningen.

Om du däremot drömmer om att äta varm mat behöver du en gasolgrill eller ett trangia stormkök. Det ger dig många fler alternativ för att tillaga varierad mat i en krissituation.

Här är en lista på fem måsten i det ”varma köket” och dietistens tillagningstips.

1. Fullkornspasta

Man kan knappast säga ”enkel mat” utan att tänka på pasta! Det är ett baslivsmedel som förutom fibrer ger bra mättnad.

Med pasta hemma kan du snabbt göra pasta pomodoro (med tomatsås) eller pasta al tonno (med tonfisk) om du har en full konservhylla. Och de allra flesta gillar det.

Läs också: Få inspiration till pastarätter här

2. Burktomater

Även om tomater är inlåsta i en plåtburk innehåller de fiber och vitaminer. Viktigast är ämnet lykopen, som är en antioxidant som skyddar mot solens skadliga strålar.

De kan användas i soppor, grytor – t ex med bönor eller tofu – och pastarätter, t ex med tonfisk. Kort sagt, de är värda sin vikt i guld.

3. Tofu

När tillgången på färskt kött sinar behöver du ett bra proteinersättning till hands. Här är tofu din vän – och ett nyttigare val än till exempel korv på burk.

Läs också: Hur mycket protein behöver man?

Använd den i grytor eller stek den direkt i pannan. Ge tofu extra smak genom att lägga den i en kryddig marinad. Kan också ätas rå i sallader.

Få fler idéer om hur du kan använda tofu här.

4. Svamp på burk

Svampar är små vitaminbomber som innehåller få kalorier och är rika på smak. Det sistnämnda – smak – är något som lätt kan bli en bristvara i ett nödlager.

Därför är det skönt att kunna steka svamp i en stekpanna eller piffa upp en gryta eller pastarätt med den goda umamismaken.

5. Kokosmjölk

Även om kokosmjölk innehåller både vitaminer och protein i små mängder, är detta inte dess främsta kvalitet i nödförvaring. Snarare erbjuder dess krämiga konsistens och söta smak bra alternativ.

Med några kryddor och konserverade grönsaker till hands kan den lätt förvandlas till thairätter, grytor eller soppor.

KÄLLA: Stine Junge Albrechtsen, dietist