Den stora ostguiden

Här hittar du en omfattande översikt över alla de bästa ostarna – från näringsinnehåll och smak till goda recept som du enkelt kan prova hemma.

Olika ostar på en bricka

OST ÄR RIK PÅ KALCIUM, PROTEIN OCH VITAMIN B12. Och det smakar helt underbart.

© iStock

Ost är och förblir supergott.

Det räcker med en liten bit av denna gula delikatess för att lyfta en rätt. En klick riven ost på grönsaker eller lite fetaost i en sallad kan göra hela skillnaden.

Oavsett om du föredrar krämig keso, intensiv parmesan eller klassisk hårdost hittar du din favorit i vår guide.

Här får du en omfattande guide till vad din favoritost faktiskt innehåller – från kalorier och protein till kalcium och fett.

Du hittar också massor av inspiration om hur du kan använda din favoritost i nyttiga och goda rätter.

TIPS: Keso är perfekt för dig som vill ha en mild ost som ger mycket protein – utan för många kalorier.

Du kan äta den på bröd, men den passar också utmärkt i tunnbröd, bullar, pajer och en mängd andra rätter.

Läs mer om hur du kan använda keso här

TIPS: Du kan lätt äta både kanten och den krämiga mitten. Den mjuka, vita skorpan ger faktiskt extra smak åt osten.

OBS: Om du är gravid, läs produktetiketten noggrant innan du äter brie. Brie och andra mjuka ostar är ofta opastöriserade och kan i sällsynta fall innehålla bakterien listeria, som kan vara särskilt skadlig för fostret.

Det finns dock mjuka ostar som är pastöriserade (värmebehandlade) – dessa är säkra att äta när du är gravid.

Läs också: Bra kostråd när du är gravid

TIPS: Färskost är inte bara gott på bröd, kex och som dipp till grönsaksstavar – du kan också använda det i olika rätter, till exempel såser och pajer, för att ge din maträtt en krämig twist.

Visste du att så många som 9 av 10 i Sverige äter hårdost (93%)? Präst är den ost vi äter mest i Sverige.

Visste du att du enkelt kan frysa in parmesanost?

Parmesan och andra hårda ostar, såsom cheddar och emmental, är lämpliga att frysa in eftersom de behåller sin smak och konsistens när de fryses.

Du kan också frysa mjuka ostar som keso, färskost och fetaost, men deras konsistens blir mer vattnig och grynig när de tinas.

TIPS: Burrata smakar utsökt i all sin krämiga enkelhet.

Prova att toppa din tomatsallad med en generös klick av denna milda ost med flytande mitten.

Om du inte kan få tag på burrata kan du använda mozzarella istället.

Läs också: Därför är fet ost inte onyttigt

Visste du att feta är ett skyddat produktnamn? Endast ost som produceras i vissa regioner i Grekland får kallas feta. Den "fetaost" som produceras här kallas istället salladsost.

Det är stor skillnad i smak mellan äkta fetaost och fetaostliknande ostar. Äkta fetaost tillverkas av fårmjölk eller en blandning av får- och getmjölk, medan salladsost till exempel tillverkas av komjölk.

Visste du att blåmögelostar mognar med mögel och har en stark och något skarp smak?

TIPS: Den passar särskilt bra på en ostbricka, i sallader, dressingar eller smält i såser och på pizza.

Cheddar smälter mycket bra och passar utmärkt på toast och pizza eller till gratinerade rätter. Den är också god på varma rätter, t ex soppa eller bakade potatisar.

TIPS: Cheddar smälter bäst om du river den först.

Mozzarella passar perfekt i en mängd olika rätter. Dess milda och lätta smak passar utmärkt på pizza, i lasagne, sallader, smörgåsar och som fyllning i varma rätter.

TIPS: Färsk mozzarella innehåller mycket vätska. Det är därför en bra idé att skiva mozzarellan och låta den rinna av på hushållspapper innan du lägger den på pizza eller andra rätter.

Den bruna, söta vassleosten är som mest populär i jämtland och hälsingland. Den är också väldigt populär i Norge, där den ursprungligen kommer ifrån.

Norrmännen äter vassleost på bröd och frallor, men också på varma våfflor.