Pasta carbonara i en enkel och nyttig(are) version

30 minuter
521 kcal

Carbonara - den krämiga rätten med pasta, bacon, ägg och ost är en vardagsfavorit för många. Den är utsökt men också ganska tung, så här är vårt favoritrecept på en lättare och hälsosammare version.

En tallrik pasta carbonara i en nyttig version

PASTA CARBONARA är en klassiker. Här är en version av carbonara med fullkornsspagetti, kalkonbacon och salladslök.

© wichmann+bendtsen

Nyttig pasta carbonara med kalkonbacon

Letar du efter en lättare version av den klassiska carbonaran som du kan servera som en hälsosam och enkel middag? Prova vårt recept med fullkornsspagetti, kalkonbacon, matlagningsgrädde, lök och salladslök. Det är väldigt gott – och vi är okej med att det inte är en riktig carbonara. Smaklig måltid!

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 150 g fullkornsspagetti
  • 100 g kalkonbacon
  • 1½ dl matlagningsgrädde, 8 %
  • 1 ägg
  • 20 g parmesan
  • ½ tsk havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • 2 schalottenlök
  • 1 tsk extra virgin olivolja
  • 4 salladslökar

Så här gör du

  • Koka pastan al dente. Spara lite av kokvattnet.
  • Skär baconet i strimlor och stek i en stekpanna. Lägg åt sidan.
  • Vispa samman grädde, ägg, riven parmesan, salt och peppar.
  • Finhacka schalottenlöken och fräs den i olja.
  • Vrid ner värmen helt och tillsätt gräddblandningen. Häll av vattnet från spagettin och vänd ner pastan i såsen.
  • Hacka salladslöken och vänd ner den och knaperstekt bacon i rätten.
  • Lägg upp pastan i skålar. Servera med en sallad.

TIPS: Om du vill ha rätten ännu mindre fet kan du späda ut grädden med kokvattnet från pastan.


Om du äter hälsosamt står pasta carbonara förmodligen inte på menyn särskilt ofta i ditt kök. Det finns mycket att säga om den populära pastarätten, men hälsosam – det är den inte. Långt ifrån, faktiskt.

Rätten innehåller noll grönsaker, men en hel del stärkelse, mättat fett och kalorier. Det klassiska receptet har fem ingredienser: vit pasta, guanciale (kryddad, saltad och lufttorkad fläskkind), pecorino, ägg och svartpeppar. Och det är allt!

Men i takt med att rätten har blivit allt populärare runt om i världen har fler ingredienser smugit sig in i rätten. Inte bara grädde, som är tillräckligt för att få de som älskar den ursprungliga carbonaran att tappa hakan, utan även lök och svamp, till exempel. Att guanciale i de flesta recept ersätts av bacon och pecorino av parmesan ses inte heller på med blida ögon.

"Det smakar säkert också gott, det har bara ingenting med carbonara att göra" är ett vanligt argument.

Kanske ska inbitna fans bara sluta läsa här. För med vår lite nyttigare variant av carbonarareceptet ovan tar vi definitivt några steg bort från originalet. Och nedan hittar du ännu fler tips på hur du kan göra din carbonara nyttigare (och mindre lik den "riktiga" carbonaran). Men du får också några bra förslag på vad du kan servera till din carbonara, hur du kokar pastan perfekt och tricks om vad du kan göra för att förhindra att din carbonara går fel.

Tips och tricks för pasta carbonara:

1 Kan man laga pasta carbonara utan grädde?


Faktum är att originalversionen av rätten är helt gräddfri. Om du har hittat ett recept med grädde kan du enkelt ersätta grädden med lite av kokvattnet från pastan och eventuellt några extra ägg. Om du är laktosintolerant och därför inte tål mejeriprodukter kan du också göra rätten med laktosfri grädde.

2 Kan jag göra pasta carbonara utan ägg?


Det är lite knepigt eftersom ägg är en så stor del av såsen. Om du inte gillar ägg eller är vegan kan du naturligtvis hoppa över äggblandningen och eventuellt osten och istället vända pastan i sojagrädde och jästflingor/bjäst.

3 Kan man laga en vegetarisk pasta carbonara?


Ja, det kan du, även om vissa skulle hävda att det inte är carbonara längre. Men det behöver du inte oroa dig för.

Om du är vegetarian eller bara vill ha en köttfri dag är svamp ett utmärkt substitut för bacon. Svamp kan dock inte konkurrera med den distinkta smaken av bacon, så ge rätten lite extra svartpeppar. Finhackad persilja eller färsk timjan är ett utmärkt komplement till en grön carbonara.

olika svampar du kan använda till pasta carbonara
© iStock

Svamp innehåller umami, särskilt om du steker dem tills de blir gyllene.

4 Hur många kalorier är det i en portion pasta carbonara?


Svaret beror på vilka ingredienser som valts och portionsstorleken.

521 kcal – så många kalorier innehåller en portion av I FORMs hälsosamma version av pasta carbonara

Om du använder ett recept med bacon, grädde och stora mängder pasta bör du förvänta dig att en portion innehåller mer än 800 kcal. Äter du I FORMs version sparar du 300 kcal per portion.

5 Hur gör man pasta carbonara nyttigare?


Det finns flera knappar att vrida på när man vill göra en nyttigare pasta carbonara. Här är några att välja mellan.

Så här gör du carbonara nyttigare

Spara in på pasta till pasta carbonara
© iStock

Spara in på pastan

Om du räknar kalorier kan du ersätta hälften av spagettin med strimlad zucchini eller morot.

Använd fullkornspasta till pasta carbonara
© iStock

Välj fullkornspasta

Det är inte svårare att laga fullkornsspagetti än den vita, så varför inte välja den grova varianten? Du får i dig mer kostfibrer och därmed mer mättnadskänsla.
Läs mer om fullkorn

Kostfibrer:

  • Vit pasta, rå: 3,2 g per 100 g
  • Fullkornspasta, rå: 9,6 g per 100 g

Byt ut baconet

Oavsett om du använder guanciale (kryddad, saltad och lufttorkad griskind), pancetta (italienskt, orökt bacon) eller vanligt rökt bacon innehåller köttet mycket fett. Det ger smak, men också många kalorier och fettet är av den ohälsosamma mättade sorten.

Ett nyttigare val skulle vara kalkonbacon. Ett annat bra val är lufttorkad skinka, t ex parmaskinka. Denna typ av skinka är extremt fettsnål, men eftersom den är både salt och rökt har den mycket smak. Därför behöver du bara små mängder. Rosta den på en torr stekpanna – eller i ugnen om den ändå är på.

Tillsätt grönsaker till din carbonara

Grönsaker hör inte till en klassisk carbonara, men vi tycker ändå att du ska försöka smyga ner några i pannan. Du får i dig mer vitaminer, mineraler och kostfibrer. Prova några av dessa som passar bra till rätten:

Skippa vispgrädden

Du kan välja att göra som italienarna gör: gör rätten utan grädde och använd en del av kokvattnet till ägg i stället. Detta sparar många kalorier. Istället för vispgrädde kan du också använda matlagningsgrädde.

  • 1 dl vispgrädde: 360 kcal
  • 1 dl matlagningsgrädde: 111 kcal

Servera carbonara med en grön topping

Färska örter har en tredubbel inverkan på dina rätter. De tillför vitaminer och antioxidanter, de ger massor av smak och de gör din mat mycket mer tilltalande att titta på.

3 goda örter till carbonara

  • Basilika
  • Persilja
  • Timjan

Servera en sallad till din pasta carbonara

En stor skål med sallad är ett utmärkt sätt att få i sig grönsaker och dessutom spara in på pastan. Du kan servera salladen vid sidan om eller göra som italienarna: äta salladen först och sedan gå vidare till carbonaran.

Läckra sallader och andra tillbehör till pasta carbonara

Tomatsallad med jordgubbar och vattenmelon
© wichmann+bendtsen

Tomatsallad med jordgubbar och vattenmelon

Servera en härlig tomatsallad med jordgubbar och vattenmelon till lunch eller middag – perfekt till varma sommarkvällar.

Här hittar du receptet

Rödkålssallad med apelsin och valnötter
© Thomas Dahl

Rödkålssallad med apelsin och valnötter

Vår rödkålssallad med apelsin och valnätter smakar himmelskt, är lätt att laga och mättar länge. Det beror på att vi har fyllt den med grova grönsaker. Smaklig måltid!

Här hittar du receptet

Skål med sallad på melon, jordgubbar, ruccola och parmesan
© wichmann+bendtsen

Melonsallad med jordgubbar, ruccola och parmesan

Vacker och god sallad med melon, jordgubbar, ruccola och parmesan – en sallad som pryder sin plats på bordet och samtidigt smakar fantastiskt.

Här hittar du receptet

sötpotatis-bruschetta
© wichmann+bendtsen

Bruschetta av sötpotatis med tomat och parmesan

Det godaste receptet på kalorisnål bruschetta med tomat – gjord av sötpotatis som är bakad i ugnen och toppad med parmesanost.

Här hittar du receptet

Baguetter, recept
© wichmann+bendtsen

Enkla hembakade baguetter med grovt mjöl

Recept på enkla baguetter med god spröd skorpa. Perfekta till soppor, mackor och sallad.

Här hittar du receptet

6 Hur kokar man pasta?


  • Använd mycket vatten. Använd en stor kastrull och cirka 1 liter vatten till 100 gram rå pasta. Med mycket vatten kan du förhindra att pastan klibbar ihop.
  • Häll i pastan först när vattnet kokar. Rör om lite i början så att pastan inte fastnar i botten av kastrullen.
  • Full fräs. Pastan ska koka, så att pastan hela tiden rör sig i vattnet och inte klibbar ihop. Så var försiktig så att du inte sänker värmen för mycket.
  • Tillsätt salt. Salt ger god smak till din pasta, men tillsätt det i kastrullen först när vattnet kokar. Särskilt när det gäller Carbonara är det bra att vara lite försiktig med saltet, eftersom både bacon och parmesan är mycket salta.
  • Koka pastan al dente. Du kan kolla tillverkarens rekommenderade koktid på förpackningen. Men håll gärna ett öga på pastan under tillagningen och smaka på den. Pastan ska vara "al dente" - dvs ha lite tuggmotstånd.
  • Häll bort vattnet. Låt sedan pastan rinna av i ett durkslag en stund innan du häller pastan i den sås eller äggblandning som du ska servera den med.
Koka pasta för t ex carbonara

HUR KOKAR MAN PASTA? – Du behöver mycket vatten och en hög värme under kastrullen när du kokar pasta.

© iStock

7 Vilka köksredskap behöver du för pasta carbonara?


Bra köksredskap till din carbonara:

  • En stor kastrull med lock att koka pastan i
  • En stor stekpanna att steka bacon i
  • En visp för att vispa ihop äggen med
  • En stor skål att vända runt äggblandningen i
  • Ett rivjärn att riva parmesan eller pecorino på
  • En pepparkvarn – för nymalen peppar är ett måste!
Köksredskap för att göra pasta carbonara
© iStock
Ingredienser till pasta carbonara

PASTA CARBONARA – Som alltid är det en bra idé att ta fram alla ingredienser innan du börjar laga mat.

© iStock

3 x nödhjälp till din carbonara

Varför blir min pasta klistrig?

Du har förmodligen inte tillräcklig värme på plattan. Kanske har du inte heller använt tillräckligt med vatten. Pasta ska kokas i rikligt med vatten. Det håller pastan i rörelse och förhindrar att den klibbar ihop.

Varför blir äggblandningen grynig?

Svaret är förmodligen att äggen har kokats för länge. Om detta händer stelnar de, precis som när du gör äggröra. Du ska vända den blöta och kokta spagettin i äggblandningen så snart du har hällt av vattnet, och det är viktigt att äggblandningen inte blir för varm. Sänk värmen eller ta bort kastrullen från hällen innan du vänder pastan ordentligt och snabbt i äggblandningen. Värmen från pastan räcker för att kräma såsen. Vissa föredrar att ha äggblandningen klar i en stor skål och sedan hälla den blöta kokta pastan i den.

Hjälp! Min carbonara blir för torr?

Det är snabbt fixat. Om rätten inte verkar tillräckligt krämig, tillsätt lite pastavatten i pannan och rör om ordentligt.

8 Hur lång tid håller pasta carbonara i kylskåpet?


2–3 dagar. Förutsatt att du har använt ingredienser som inte är utgångna och att rätten inte har stått för länge på bordet innan den kyls ned.

I FORM 03/2024