Om du äter hälsosamt står pasta carbonara förmodligen inte på menyn särskilt ofta i ditt kök. Det finns mycket att säga om den populära pastarätten, men hälsosam – det är den inte. Långt ifrån, faktiskt.
Rätten innehåller noll grönsaker, men en hel del stärkelse, mättat fett och kalorier. Det klassiska receptet har fem ingredienser: vit pasta, guanciale (kryddad, saltad och lufttorkad fläskkind), pecorino, ägg och svartpeppar. Och det är allt!
Men i takt med att rätten har blivit allt populärare runt om i världen har fler ingredienser smugit sig in i rätten. Inte bara grädde, som är tillräckligt för att få de som älskar den ursprungliga carbonaran att tappa hakan, utan även lök och svamp, till exempel. Att guanciale i de flesta recept ersätts av bacon och pecorino av parmesan ses inte heller på med blida ögon.
"Det smakar säkert också gott, det har bara ingenting med carbonara att göra" är ett vanligt argument.
Kanske ska inbitna fans bara sluta läsa här. För med vår lite nyttigare variant av carbonarareceptet ovan tar vi definitivt några steg bort från originalet. Och nedan hittar du ännu fler tips på hur du kan göra din carbonara nyttigare (och mindre lik den "riktiga" carbonaran). Men du får också några bra förslag på vad du kan servera till din carbonara, hur du kokar pastan perfekt och tricks om vad du kan göra för att förhindra att din carbonara går fel.
Tips och tricks för pasta carbonara:
Faktum är att originalversionen av rätten är helt gräddfri. Om du har hittat ett recept med grädde kan du enkelt ersätta grädden med lite av kokvattnet från pastan och eventuellt några extra ägg. Om du är laktosintolerant och därför inte tål mejeriprodukter kan du också göra rätten med laktosfri grädde.
Det är lite knepigt eftersom ägg är en så stor del av såsen. Om du inte gillar ägg eller är vegan kan du naturligtvis hoppa över äggblandningen och eventuellt osten och istället vända pastan i sojagrädde och jästflingor/bjäst.
Ja, det kan du, även om vissa skulle hävda att det inte är carbonara längre. Men det behöver du inte oroa dig för.
Om du är vegetarian eller bara vill ha en köttfri dag är svamp ett utmärkt substitut för bacon. Svamp kan dock inte konkurrera med den distinkta smaken av bacon, så ge rätten lite extra svartpeppar. Finhackad persilja eller färsk timjan är ett utmärkt komplement till en grön carbonara.
Svaret beror på vilka ingredienser som valts och portionsstorleken.
Om du använder ett recept med bacon, grädde och stora mängder pasta bör du förvänta dig att en portion innehåller mer än 800 kcal. Äter du I FORMs version sparar du 300 kcal per portion.
Det finns flera knappar att vrida på när man vill göra en nyttigare pasta carbonara. Här är några att välja mellan.
Bra köksredskap till din carbonara:
- En stor kastrull med lock att koka pastan i
- En stor stekpanna att steka bacon i
- En visp för att vispa ihop äggen med
- En stor skål att vända runt äggblandningen i
- Ett rivjärn att riva parmesan eller pecorino på
- En pepparkvarn – för nymalen peppar är ett måste!
2–3 dagar. Förutsatt att du har använt ingredienser som inte är utgångna och att rätten inte har stått för länge på bordet innan den kyls ned.