FODMAP-bröd med solros- och pumpafrön

2 timmar
168 kcal

Det kan vara svårt att skippa brödet när du går på FODMAT-dieten – men det behöver du inte heller. Testa vårt goda recept med majs-, ris-, och quinoamjöl och baka 1 stort bröd eller 15 små muffins.

Ett par skivor FODMAP-bröd tillsammans med lite ost och bär.

FODMAP-BRÖD – Vanligtvis är bröd uteslutet på FODMAP-dieten, men det här glutenfria brödet tål du.

© Betina Hastoft

FODMAP-bröd med solros- och pumpafrön

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 bröd / 15 skivor

  • 50 g jäst
  • 10 dl vatten
  • 2 ägg
  • 2 msk extra virgin olivolja
  • 2 tsk lönnsirap
  • 2 tsk havssalt
  • 1 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpafrön
  • 200 g risflingor
  • 350 g majsmjöl
  • 200 g rismjöl
  • 350 g quinoamjöl

Så gör du

  • Rör ut jästen i ljummet vatten och tillsätt ägg, olja, sirap, salt och frön. Rör i flingorna och alla olika mjöltyper lite i taget. Rör ihop degen ordentligt, den ska vara lite klistrig.
  • Låt degen vila i cirka 45 min.
  • Håll degen i en smord brödform på cirka 2 liter eller i muffinsformar. Låt degen vila i ytterligare 30 min.
  • Baka brödet vid 180 grader varmluft i cirka 35 min. Bakar du i muffinsformar ska de gräddas i 20 min.
  • Ät brödet ljummet och nybakat med t ex ost och bär till.

OBS! Går du på FODMAP-dieten, ska du äta max 60 g hallon eller 40 g blåbär per måltid.