Pasta med burrata och ugnsbakade tomater

God och krämig vardagsrätt med pasta, burrata och ugnsbakade tomater. Den smakar fantastiskt och är otroligt mättande.

pasta-burrata-tomat

MUMS! – Pinjenötter ger en extra krispig touch till denna rätt. Prova att variera smaken med pistagenötter.

© wichmann+bendtsen

Pasta med burrata och ugnsbakade tomater

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Pasta och pastasås:

  • 200 g fullkornspasta
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ gul lök
  • 1 fett vitlöksklyftor, pressade eller finhackade
  • ½ burk krossade tomater
  • ½ tsk akaciahonung eller rörsocker
  • msk chiliflakes – kan utelämnas
  • ¼ tsk torkad timjan
  • ¼ tsk torkad oregano
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Ugnsbakade tomater:

  • 250 g körsbärstomater
  • 1½ fett vitlöksklyftor
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Topping:

  • 2 msk pinjenötter
  • Färsk basilika
  • ½ burrata (150 g)
  • Svartpeppar, nymalen

Så gör du:

  • Förvärm ugnen till 180 grader. Dela tomaterna i halvor och lägg dem i en ugnsfast form tillsammans med vitlök, olivolja, salt och peppar. Baka i 20-25 minuter tills tomaterna är mjuka.
  • Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  • Finhacka löken och krossa vitlöken till såsen. Fräs båda i olivolja i en stekpanna tills löken är klar. Tillsätt övriga ingredienser till såsen och låt sjuda medan pastan kokar färdigt. Låt pastan rinna av och blanda pastan med såsen.
  • Servera med de ugnsbakade tomaterna, burrata, rostade pinjenötter, färsk basilika och nymald peppar.

TIPS

  • Givetvis kan rätten också serveras med färska tomater i stället för ugnsbakade, men ugnsbakningen gör smaken mer intensiv.
  • Köp gärna körsbärstomater i olika färger för att få det att se ännu festligare ut.