Blir man tjock av kolhydrater?

Inget mer ris, pasta, bröd och definitivt ingen mer tårta! Det är vad många dieter säger. Men ska man inte äta kolhydrater alls om man vill gå ner i vikt?

Olika typer av kolhydrater

KOLHYDRATER – är många olika saker, och vissa typer är bättre än andra.

© iStock

Att peka ut kolhydrater som boven i dramat är meningslöst om målet är att gå ner i vikt. Om du äter ett överskott av kalorier kommer du att gå upp i vikt, oavsett vad de består av.

Grovt sett spelar det ingen roll om du äter för många morötter, röda biffar eller godisbitar om du når en så kallad positiv energibalans, det vill säga om du får i dig mer energi än vad kroppen förbränner.

Då kommer maten att förvandlas till extra vikt och kolhydrater är inte värre än något annat.

Läs också: Gå ner i vikt hälsosamt och säkert med en I FORM-kostplan

Matematiskt sett har de utskällda kolhydraterna faktiskt den lägsta energitätheten per gram jämfört med t ex alkohol eller fett. Kolhydrater ger 4 kalorier per gram (liksom protein), medan alkohol ger 7 kalorier och fett ger 9 kalorier.

Läs också: Quiz: Har du koll på kolhydrater?

Så var inte rädd för att äta kolhydrater. Det är en bra idé att välja de grova grönsakerna som kål, lökväxter och rotfrukter. De innehåller mycket fibrer och är därför de mest mättande.

En anledning till att många tror att kolhydrater gör att man går upp i vikt är att de binder vatten.

Varje gång du äter 1 gram kolhydrater binds 3 gram vätska. Det betyder inte att du ökar din kroppsvikt, men om du väger dig kan det se ut som om du har gått upp i vikt när du inte har det.

Det fungerar också omvänt – om du tar bort kolhydraterna från din kost kan det se ut som om du har gått ner i vikt snabbt, även om det bara är vätska du har förlorat. Den kommer tillbaka när du äter kolhydrater igen, men det är bara vätska och inte din verkliga kroppsvikt.

Förutom kolhydrater är det också klokt att äta proteinrika livsmedel om du vill hålla dig mätt längre för att hålla blodsockret stabilt och undvika småätande.

KÄLLA: Stine Junge Albrechtsen, klinisk dietist