Många ostar
© iStock

Därför är fet ost inte osunt

Brie, gorgonzola, parmesanost och gouda. Feta ostar har länge setts som osunda. Men nu finns det mycket som tyder på att du lugnt kan njuta av att äta fet ost.

29 juni 2018 av Redaktionen

Är fet ost sunt eller osunt?

Jag har alltid trott att fett från ostar var ohälsosamt mättat fett, men nu är det tydligen nya bud. Varför – och kan jag äta hur mycket jag vill?

SVAR: Fett från ost är mättat fett, men efter att länge ha haft en stämpel på sig som ett dåligt alternativ har forskarna kommit fram till att mättat fett inte bara är just mättat fett. I det avseendet är också fördömandet av fett från ostar på väg att avta eftersom många studier avvisar att det finns ett samband mellan ost och en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

Visste du att du faktiskt kan äta dig till ett sunt hjärta? Här är ditt hjärtas favoritmatvaror.

Man vet ännu inte varför osten är ofarlig när den är rik på mättat fett, men forskarna misstänker att det kan vara en interaktion mellan de specifika fettsyror osten innehåller samt de olika bakterierna i osten som gör att den blir hälsosam.

Även de höga nivåerna av kalcium kan spela in då ett antal studier visar att kalcium i tarmen kan förhindra att fettet absorberas. På så sätt försvinner en del av ostens fett direkt igenom systemet och ut i andra änden.

Men trots att kalciumet har en fettbindande effekt, är det värt att hålla i minnet att osten fortfarande har en hög fetthalt. Samtidigt som de mättande proteinerna gynnar en eventuell viktminskning, kan det påverka vikten om du inte tänker dig lite för när du hugger in.

Spara kalorier på mager ost (kcal per 100 gram)

Ost – spara på kalorierna

Nå ditt mål 2018!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar