Bakad potatis med bacon

70 minuter
484 kcal

Minns du 80-talets bakpotatis med bacon och creme fraiche? Den är tillbaka – i en nyttigare version, som hela familjen kommer att älska.

Bakad potatis med baconfyllning

BAKAD POTATIS MED BACONFYLLNING Använd stora potatisar med bra bakegenskaper, t ex Asterix, King Edward eller Amandine.

© wichmann+bendtsen

Halva bakade potatisar med baconfyllning och broccolisallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 2 bakpotatisar
  • ½ stor broccoli
  • ½ msk extra virgin olivolja
  • ½ dl kvarg eller grekisk yoghurt
  • ½ dl mjölk
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk lökpulver
  • ½ knippa gräslök
  • 25 g riven cheddarost
  • ½ liten rödlök
  • 150 g kalkonbacon
  • 15 g torkade tranbär
  • ¾ dl kvarg eller grekisk yoghurt
  • ¾ msk balsamico
  • ¾ msk akaciahonung eller lönnsirap

Så gör du

  • Värm ugnen till 200 grader.
  • Halvera potatisen och baka i cirka 45 min.
  • Skär broccolin i små bitar och koka snabbt.
  • Gröpa ur potatisen försiktigt, utan att skalet går sönder.
  • Mosa potatisinnehållet med en gaffel och tillsätt olja, kvarg, mjölk, kryddor och 4 msk finklippt gräslök och hälften av osten. Rör runt ordentligt.
  • Vänd 1⁄4 av broccolibuketterna i potatisblandningen. Fyll de urgröpta potatishalvorna med potatis-broccoli-bland- ningen. Toppa med resten av osten och baka ytterligare 15 min.
  • Stek kalkonbaconet sprött och skär i önskade storlekar.
  • Skär rödlök och lägg i en skål tillsammans med resten av broccolin, hälften av bacon och tranbär. Vispa ihop kvarg, balsamico, honung, salt och peppar och vänd ner i broccolisalladen. Låt vila i kylen till servering.
  • Toppa potatisen med resten av baconet och gräslök och servera med sallad.

TIPS Smörj ev på lite olja på potatisskalet innan du bakar potatisen. Det gör skalet härligt sprött.