Listeria – så undviker du smitta

Listeria överförs via livsmedel och kan vara allvarligt för äldre, svaga och gravida, medan friska människor sällan märker av det. Läs mer om hur du undviker att bli smittad här.

laboratorietekniker undersöker listeriabakterier i plexiglas

LISTERIABAKTERIER FINNS ÖVERALLT – och det är därför omöjligt att undvika dem. Det måste dock finnas en stor mängd för att de ska orsaka en infektion.

© iStock

De flesta bakterier dör i kylan – men inte listeria. Den kan smyga sig in i din mat, trivas i kylskåpet och överleva i månader, även på rengjorda ytor.

Listeria är ofarligt för de flesta människor, men för gravida, äldre och personer med försvagat immunförsvar kan en listeriainfektion vara livshotande. Dessa utsatta grupper riskerar att utveckla meningit, blodförgiftning och organsvikt, medan gravida kvinnor kan överföra infektionen till sitt ofödda barn.

Som tur är kan du skydda dig mot en listeriainfektion med några enkla försiktighetsåtgärder.

Så här undviker du att smittas av den livsmedelsburna bakterien – och vilka livsmedel du ska undvika helt om du är i riskzonen.

1 Vad är listeria?


Listeria är en bakterie som finns på många, många ställen. Det finns flera olika arter av listeria, men de allra flesta är ofarliga.

Den art som de flesta pratar om och som den här artikeln handlar om är arten listeria monocytogenes. Det är en så kallad sjukdomsframkallande bakterie som kan orsaka sjukdom hos människor.

listeria-bakterie i 3D - Listeria är intracellulär och mycket tålig

TUFF OCH SVÅR ATT SPÅRA: Under rätt temperatur- och tidsförhållanden kan Listeria-bakterierna snabbt växa i mängd.

© iStock

När det gäller listeria kallas sjukdomen listerios eller bara listeriainfektion och den överförs nästan alltid genom den mat vi äter.

Bakterien Listeria monocytogenes är en tuffing som kan överleva under ganska extrema förhållanden – och det är därför den finns över hela världen och i våra närmiljöer.

Bakterien lever till exempel naturligt i jord, på växter, i avloppsvatten och i tarmarna hos djur och människor.

Så här tålig är bakterien

Listeria överlever nedfrysning

En tur till frysboxen? Inget problem!

Den här tåliga och anpassningsbara bakterien är psykrotolerant. Det betyder att den tål kyla bra och därför, till skillnad från många andra bakterier, lätt kan överleva att frysas.

Listeria kan föröka sig i ditt kylskåp

Så snart temperaturen stiger över 0 grader kan listeria inte bara överleva, den kan också föröka sig.

Bakterien trivs bäst vid 30–37 grader, men kan även trivas i ditt kylskåp. Håll temperaturen på max 5 grader för att se till att eventuella bakterier utvecklas så långsamt som möjligt.

En studie visade att listeria fanns i nästan 5 procent av alla kylskåp i våra hem.

Den trivs utan syre

Listeriabakterier trivs i både syrefattiga och syrerika miljöer (de är fakultativt anaeroba).

Det innebär t ex att listeria kan utvecklas i vakuumförpackade charkuterier där andra bakterier kvävs.

Bakterien kan överleva uttorkning

Listeriabakterier trivs också bra med både torkning och höga saltkoncentrationer på 10-12 procent.

Det är dessa metoder vi använder när vi vill att maten ska hålla längre.

Listeria gömmer sig i våra celler

Listeria är intracellulär, vilket innebär att när den infekteras tar den sig in i våra celler och gömmer sig där.

Detta gör det svårt för immunförsvaret att identifiera och bekämpa Listeria.

Läs också: TEST - hur väl tar du hand om du ditt immunförsvar

2 Hur snabbt blir man sjuk?


Inkubationstiden är vanligtvis mellan 2 och 3 veckor från det att du smittas till dess att du får symtom.

Men det kan ta allt från 1 till 70 dagar innan du utvecklar listerios.

3 Vad händer om man får listeria?


Beroende på utgångsläget kan symtomen variera från lindriga influensaliknande till extremt livshotande.

  • För friska och pigga människor är listeriainfektionen vanligtvis begränsad till magen och tarmarna och symtomen är ganska milda. Detta är en icke-invasiv form av listerios. För friska vuxna utan riskfaktorer krävs det en mycket hög bakterienivå för att utveckla invasiv listerios – och det händer bara mycket sällan.

  • För gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar kan en listeriainfektion gå från ett eventuellt lokalt problem i magen och tarmarna till att bli invasiv och sprida sig till blodet, hjärnan och andra organ. Eller infektera ett potentiellt foster eller en nyfödd.

Man skiljer mellan en invasiv form och en icke-invasiv form.

4 Listeria – symptom på infektion


Här kan du se vilka symptom du ska hålla utkik efter. Både när det gäller den milda icke-invasiva listeriosen – och när det gäller den invasiva och livshotande listeriosen.

Icke-invasiv och invasiv listerios – vad är skillnaden?

Icke-invasiv listerios (mild)

Om du får en icke-invasiv listeriainfektion kommer dina listeriasymtom att likna en mild influensa och det är inte farligt. Vissa människor kommer inte ens att inse att de är infekterade med listeria.

Typiska symtom på listeriainfektion

Läs också: Är det skillnad på matförgiftning och listerios?

Invasiv listerios (allvarlig)

För äldre, sköra personer eller personer med underliggande sjukdomar kan dock infektionen utvecklas och spridas till andra organ.

Detta gäller t ex cancerpatienter, personer som genomgått organtransplantation och patienter med bindvävssjukdomar eller diabetes. Personer med alkoholism och nyfödda löper också risk.

Tillståndet är mycket allvarligt och kan leda till hjärnhinneinflammation, blodförgiftning och organsvikt. Ungefär en av fyra personer som diagnostiseras med invasiv listerios dör.

Symptomen på invasiv listerios är:

5 Är det farligt att vara gravid och bli smittad av listeria?


Ja, gravida kvinnor är särskilt utsatta för risk eftersom infektionen kan överföras till fostret, även om den gravida kvinnan inte upplever några listeriasymtom.

En listeriainfektion hos fostret kan leda till ökad risk för missfall, fosterdöd, tillväxthämning och för tidig födsel. Risken är störst om infektionen inträffar tidigt under graviditeten, men är i allmänhet liten. Enligt Statens Serum Institut finns det 1-3 fall per år där listeria överförs från en gravid kvinna till hennes foster.

Barnet kan också smittas under förlossningen. I så fall kan infektionen leda till allvarlig sjukdom hos barnet.

Läs också: Akta dig för att äta detta när du är gravid

Gravid mage - gravida kvinnor bör undvika listeriainfektion

GRAVIDA behöver inte själva märka av symptom för att överföra smittan till sitt ofödda barn.

© iStock

6 Kan listeria gå över av sig själv?


Det beror helt på hur allvarligt du är drabbad – och om du i övrigt är frisk.

Om du har en mild infektion går sjukdomen vanligtvis över av sig själv – precis som om du har influensa eller maginfektion.

Om du har en allvarlig infektion och/eller är gravid eller på annat sätt löper risk, behöver du behandling omedelbart.

Hur behandlas listerios?

Listerios behandlas med antibiotika (t ex penicillin).

7 När dör listeriabakterien?


Det enda sättet att döda bakterierna är att värma upp den till minst 75 grader.

8 Hur smittas man av listeria?


Listeria är så kallad livsmedelsburen.Du kan få en listeriainfektion (listerios) om du äter mat som är infekterad.

En listeriainfektion sprids inte mellan människor – men gravida kan överföra infektionen till sitt ofödda barn.

9 Vad kan man göra för att undvika att bli smittad av listeria?


De flesta fall av smitta kommer från mat som förvarats länge i kylskåp och som ätits utan uppvärmning.

Livsmedelsmyndigheterna har utfärdat ett antal rekommendationer för gravida och svårt sjuka personer med nedsatt immunförsvar för att undvika att smittas av listeria.

Råden om god kökshygien kan dock följas av alla som vill undvika att bli smittade av bakterier.

Läs också: Handtvätt vs handsprit – vad ska du välja?

Så undviker du listeria – god kökshygien

Listeria dör bara genom uppvärmning, så värm alltid färdigrätter och matrester tills de är rykande heta (75°)

Om du använder en mikrovågsugn, se till att all mat är ordentligt uppvärmd.

Läs också: Studie – mikrovågor är fulla av bakterier

Ät inte kallskuret när hållbarheten är slut. Det ska ätas så färskt som möjligt – det vill säga långt före bäst före-datumet och aldrig efter.

Ät maten inom 2–3 dagar efter öppning av förpackningen eller frys in i mindre portioner omedelbart. Frysning dödar inte listeria, men hindrar bakterierna från att utvecklas vidare.

Läs också:Kan all mat återfrysas?

Detsamma gäller för matrester. Använd dem inom 2–3 dagar eller frys in dem direkt.

Släng alltid mat som passerat sitt utgångsdatum.

Håll temperaturen i kylskåpet på högst 5 grader och kontrollera temperaturen regelbundet. Även om bakterier fortfarande kan växa vid låga temperaturer – ner till fryspunkten – växer de betydligt långsammare än vid högre temperaturer.

Upprätthåll god hygien i ditt kök. Det kan du göra genom att följa de vanligaste reglerna:

  • Tvätta händerna innan du lagar mat och när du hanterar olika livsmedel
  • Skölj frukt och grönsaker
  • Värm upp maten ordentligt
  • Kyl ner den snabbt
  • Håll rått kött åtskilt från ätfärdig mat som sallader eller bröd

Se till att ytor och redskap rengörs regelbundet och noggrant – diska skärbrädor, knivar och köksredskap med varmt vatten och tvål. Håll kylskåpet rent och torrt – eftersom listeria trivs i fuktiga miljöer – och lämna inte kvar mat i kylskåpet om bäst före-datumet har passerat.

Källa: Livsmedelsverket

10 Vilka livsmedel är vanligtvis kontaminerade med listeria?


Vissa livsmedel är oftare än andra syndarna när det gäller allvarliga utbrott av listeriainfektioner. Dessa inkluderar:

  • Pålägg, särskilt färdigskivade varianter, inklusive skinka.
  • Kallrökt och gravad fisk och andra typer av fisk som äts utan att genomvärmas.
  • Ost där mjölken inte har pastöriserats före användning.
  • Färdiga sallader, wraps och smörgåsar som har lång hållbarhet och som äts utan att tillagas.

Finns det listeria i grönsaker?

Ja – och här bör du ägna särskild uppmärksamhet åt:

  • Råa grönsaker och färdigskurna sallader (t ex i påsar).
  • Groddade grönsaker, t ex böngroddar och alfalfa-groddar.

Risken för listeriainfektion är dock i allmänhet låg om du hanterar och förvarar dina grönsaker på rätt sätt.

  1. Tvätta alltid grönsakerna noggrant – även de som är förpackade som ”färdiga att äta”.
  2. Förvara grönsakerna svalt (under 5 grader) för att förhindra bakterietillväxt.
  3. Undvik lång lagring – ät färska grönsaker snabbt.
  4. Koka grönsakerna på hög värme om du vill minimera risken helt, eftersom listeria dör vid minst 75 grader.

Läs också: Forskare – så sköljer du bäst dina bär

Kvinna köper färdigskuren sallad i butik

SKÖLJ ALLTID DINA GRÖNSAKER om du vill vara på den säkra sidan. Även de som säljs som ”färdiga att äta”.

© iStock

11 Hur blir ett livsmedel infekterat med listeria?


Livsmedel smittas oftast under livsmedelsproduktionen – men de kan också smittas med listeria hemma i köket.

Det kan ske genom att listeriabakterier från händerna hamnar på leverpastejen och sedan får utvecklas i kylskåpet – till exempel om temperaturen är för hög eller om man inte håller reda på utgångsdatumet på produkterna.

Infekterade livsmedel kan också kontaminera andra livsmedel i kylskåpet.

Hur listeria lever i livsmedelsproduktionen

Listeria är en listig bekantskap som kan gömma sig i sprickor och fogar och på ojämna ytor i produktionsutrustningen. Bakterierna kan också komma in genom ett öppet fönster tillsammans med lite jorddamm.

Om bakterien får utvecklas kan den bilda en så kallad slemmig biofilm som skyddar den från rengöring och desinfektion, vilket gör att bakterien kan överleva i flera år – och därmed infektera livsmedel om och om igen.

Det finns exempel på att samma bakteriekultur har infekterat livsmedel under flera år.

Skärmaskiner är ofta orsaken till infektionsutbrott inom industrin

De farligaste infektionerna uppstår dock vanligtvis via processade livsmedel med lång hållbarhetstid som konsumeras utan upphettning.

Det beror på att ju mer tid listeriabakterierna får på sig att utvecklas, desto större och farligare blir koncentrationen. Och eftersom listeria tål kyla, uttorkning och vakuumförpackning kan bakterierna föröka sig och ansamlas medan livsmedlet ligger i kyldisken.

Vi har sett exempel på att en vakuumpackare eller en skärmaskin i en fabrik eller ett storkök har varit källan till stora och allvarliga utbrott av listeria. Även om maskinen bara är infekterad med en liten mängd listeriabakterier kan antalet växa till miljontals under de veckor som till exempel köttet ligger i matbutikernas kyldiskar.

Livsmedelsindustrin

VAKUUMPACK-MASKIN skärmaskiner och vakuumförpackare har vid flera tillfällen orsakat utbrott av listerios.

© iStock