Listeria – så undviker du smitta
Listeria överförs via livsmedel och kan vara allvarligt för äldre, svaga och gravida, medan friska människor sällan märker av det. Läs mer om hur du undviker att bli smittad här.
Listeria överförs via livsmedel och kan vara allvarligt för äldre, svaga och gravida, medan friska människor sällan märker av det. Läs mer om hur du undviker att bli smittad här.
De flesta bakterier dör i kylan – men inte listeria. Den kan smyga sig in i din mat, trivas i kylskåpet och överleva i månader, även på rengjorda ytor.
Listeria är ofarligt för de flesta människor, men för gravida, äldre och personer med försvagat immunförsvar kan en listeriainfektion vara livshotande. Dessa utsatta grupper riskerar att utveckla meningit, blodförgiftning och organsvikt, medan gravida kvinnor kan överföra infektionen till sitt ofödda barn.
Som tur är kan du skydda dig mot en listeriainfektion med några enkla försiktighetsåtgärder.
Så här undviker du att smittas av den livsmedelsburna bakterien – och vilka livsmedel du ska undvika helt om du är i riskzonen.
Listeria är en bakterie som finns på många, många ställen. Det finns flera olika arter av listeria, men de allra flesta är ofarliga.
Den art som de flesta pratar om och som den här artikeln handlar om är arten listeria monocytogenes. Det är en så kallad sjukdomsframkallande bakterie som kan orsaka sjukdom hos människor.
När det gäller listeria kallas sjukdomen listerios eller bara listeriainfektion och den överförs nästan alltid genom den mat vi äter.
Bakterien Listeria monocytogenes är en tuffing som kan överleva under ganska extrema förhållanden – och det är därför den finns över hela världen och i våra närmiljöer.
Bakterien lever till exempel naturligt i jord, på växter, i avloppsvatten och i tarmarna hos djur och människor.
Inkubationstiden är vanligtvis mellan 2 och 3 veckor från det att du smittas till dess att du får symtom.
Men det kan ta allt från 1 till 70 dagar innan du utvecklar listerios.
Beroende på utgångsläget kan symtomen variera från lindriga influensaliknande till extremt livshotande.
För friska och pigga människor är listeriainfektionen vanligtvis begränsad till magen och tarmarna och symtomen är ganska milda. Detta är en icke-invasiv form av listerios. För friska vuxna utan riskfaktorer krävs det en mycket hög bakterienivå för att utveckla invasiv listerios – och det händer bara mycket sällan.
För gravida kvinnor och personer med nedsatt immunförsvar kan en listeriainfektion gå från ett eventuellt lokalt problem i magen och tarmarna till att bli invasiv och sprida sig till blodet, hjärnan och andra organ. Eller infektera ett potentiellt foster eller en nyfödd.
Man skiljer mellan en invasiv form och en icke-invasiv form.
Här kan du se vilka symptom du ska hålla utkik efter. Både när det gäller den milda icke-invasiva listeriosen – och när det gäller den invasiva och livshotande listeriosen.
Ja, gravida kvinnor är särskilt utsatta för risk eftersom infektionen kan överföras till fostret, även om den gravida kvinnan inte upplever några listeriasymtom.
En listeriainfektion hos fostret kan leda till ökad risk för missfall, fosterdöd, tillväxthämning och för tidig födsel. Risken är störst om infektionen inträffar tidigt under graviditeten, men är i allmänhet liten. Enligt Statens Serum Institut finns det 1-3 fall per år där listeria överförs från en gravid kvinna till hennes foster.
Barnet kan också smittas under förlossningen. I så fall kan infektionen leda till allvarlig sjukdom hos barnet.
Läs också: Akta dig för att äta detta när du är gravid
Det beror helt på hur allvarligt du är drabbad – och om du i övrigt är frisk.
Om du har en mild infektion går sjukdomen vanligtvis över av sig själv – precis som om du har influensa eller maginfektion.
Om du har en allvarlig infektion och/eller är gravid eller på annat sätt löper risk, behöver du behandling omedelbart.
Listerios behandlas med antibiotika (t ex penicillin).
Det enda sättet att döda bakterierna är att värma upp den till minst 75 grader.
Listeria är så kallad livsmedelsburen.Du kan få en listeriainfektion (listerios) om du äter mat som är infekterad.
En listeriainfektion sprids inte mellan människor – men gravida kan överföra infektionen till sitt ofödda barn.
De flesta fall av smitta kommer från mat som förvarats länge i kylskåp och som ätits utan uppvärmning.
Livsmedelsmyndigheterna har utfärdat ett antal rekommendationer för gravida och svårt sjuka personer med nedsatt immunförsvar för att undvika att smittas av listeria.
Råden om god kökshygien kan dock följas av alla som vill undvika att bli smittade av bakterier.
Läs också: Handtvätt vs handsprit – vad ska du välja?
Vissa livsmedel är oftare än andra syndarna när det gäller allvarliga utbrott av listeriainfektioner. Dessa inkluderar:
Ja – och här bör du ägna särskild uppmärksamhet åt:
Risken för listeriainfektion är dock i allmänhet låg om du hanterar och förvarar dina grönsaker på rätt sätt.
Läs också: Forskare – så sköljer du bäst dina bär
Livsmedel smittas oftast under livsmedelsproduktionen – men de kan också smittas med listeria hemma i köket.
Det kan ske genom att listeriabakterier från händerna hamnar på leverpastejen och sedan får utvecklas i kylskåpet – till exempel om temperaturen är för hög eller om man inte håller reda på utgångsdatumet på produkterna.
Infekterade livsmedel kan också kontaminera andra livsmedel i kylskåpet.
Listeria är en listig bekantskap som kan gömma sig i sprickor och fogar och på ojämna ytor i produktionsutrustningen. Bakterierna kan också komma in genom ett öppet fönster tillsammans med lite jorddamm.
Om bakterien får utvecklas kan den bilda en så kallad slemmig biofilm som skyddar den från rengöring och desinfektion, vilket gör att bakterien kan överleva i flera år – och därmed infektera livsmedel om och om igen.
Det finns exempel på att samma bakteriekultur har infekterat livsmedel under flera år.
De farligaste infektionerna uppstår dock vanligtvis via processade livsmedel med lång hållbarhetstid som konsumeras utan upphettning.
Det beror på att ju mer tid listeriabakterierna får på sig att utvecklas, desto större och farligare blir koncentrationen. Och eftersom listeria tål kyla, uttorkning och vakuumförpackning kan bakterierna föröka sig och ansamlas medan livsmedlet ligger i kyldisken.
Vi har sett exempel på att en vakuumpackare eller en skärmaskin i en fabrik eller ett storkök har varit källan till stora och allvarliga utbrott av listeria. Även om maskinen bara är infekterad med en liten mängd listeriabakterier kan antalet växa till miljontals under de veckor som till exempel köttet ligger i matbutikernas kyldiskar.