Din mat är full av E-nummer – men spelar det någon roll?
De förhindrar att vår mat möglar och blir dålig och de gör också så att vi inte blir sjuka av maten. De gör att livsmedel varken skär sig eller klumpar ihop sig. De gör färgen aptitlig och ger god smak. De är noga kontrollerade, men ändå är många lite rädda för tillsatser. Faktiskt är tillsatser det vi helst vill slippa i vår mat, svarar 38 procent i en undersökning gjord av Coop.
Att föreställa sig ett liv utan E-nummer i livsmedel är dock mycket svårt. Det är inte på något sätt omöjligt, men mycket tidskrävande eftersom du i princip måste laga all mat från grunden och inte heller kan spara den särskilt länge.
Det är faktiskt inte heller nödvändigt. Experter menar att de flesta tillsatser är harmlösa och att vi är rädda för dem i onödan. Det finns över 350 godkända E-nummer i EU, som alla kontrollerats grundligt. Innan en tillsats kan bli godkänd måste det nämligen först bevisas att den inte är skadlig för vår hälsa. Dessutom finns det särskilda gränsvärden för hur mycket av de olika ämnena som får tillsättas i maten vi äter.
Med det sagt finns det dock ett antal ämnen som är lite tveksamma. Det gäller särskilt en del konserveringsmedel och färgämnen som misstänks kunna orsaka olika former av cancer eller allergier.
Läs här hur du undviker E-nummer som kan vara dåliga.
Lär dig mer om E-nummer
Ett E framför numret betyder att ämnet är godkänt för livsmedel i EU, och att det finns gemensamma regler. Den första siffran anger vilken kategori tillsatsen tillhör, t ex färgämnen. Tillverkaren väljer själv om E-numret eller ämnets namn ska anges i innehållsdeklarationen.
E-numrena E 100–199: Färgämnen
Används för att färga maten så att den blir mer inbjudande. Används i glass, godis och läsk.
E-numrena E 200–299: Konserveringsmedel
Hämmar bakterietillväxt samt bildandet av jäst- och mögelsvampar. Det förlänger livsmedlets hållbarhet.
E-numrena E 300–399: Antioxidanter
Kan förhindra oxidering av livsmedel. Det säkerställer att oljor och fett i maten inte härsknar och att skalade frukter och grönsaker inte missfärgas. Främjar också jäsning av bröd.
E-numrena E 400–499: Konsistensmedel
Medlen gör att maten känns bra i munnen. De kan till exempel användas för att blanda olja och vatten, göra marmelad tjockare samt förhindra att partiklar i mjölkprodukter klumpar ihop sig.
E-numrena E 500–530: Surhetsreglerande medel
Syror, baser och salter som påverkar smaken och fungerar som förtjockningsmedel. Finns bland annat i lakrits och smältost.
E-numrena E 535–586: Klumpförebyggande medel
Gör att pulver, som till exempel salt, inte klumpar ihop sig.
E-numrena E 620–540: Smakförstärkare
Används för att framhäva smak och doft i livsmedel. Ofta handlar det om att förstärka smaken av kött.
E-numrena E 901–927: Ytbehandlingsmedel
Ger livsmedel, som äpplen, en blank yta och förhindrar att till exempel godis klumpar ihop sig i förpackningen.
E-numrena E 938–949: Drivgas och förpackningsgas
Gaser, ofta syre och koldioxid, som används för förpackning av livsmedel, till exempel kött. Hämmar mikroorganismer och förlänger därmed hållbarheten. Bibehåller också köttets vackert röda färg. Förpackningen ska i Sverige vara försedd med en märkning med lydelsen ”förpackat i skyddande atmosfär”.
E-numrena E 950–968: Sötningsmedel
Används för att göra maten sötare utan att den blir en kaloribomb som om socker använts. Finns i livsmedel som läsk, glass, yoghurt och tuggummi.
E-numrena E 999–1520: Diverse tillsatser
Tillsatser som inte kan placeras i någon av de kategorier som anges här.
Vilka E-nummer hittar du i din mat?

E 250: Natriumnitrit hämmar bakterieutvecklingen i pålägg.
© iStock

E 951: Aspartam gör cola light sötare.
© iStock

E 905: Paraffin förseglar ost.
© iStock

E 559: Aluminiumsilikat gör att salt inte klumpar ihop sig.
© iStock

E 330: Citronsyra ger bättre smak på din müsli och förhindrar att fruktbitarna blir bruna.
© iStock

E 440: Pektin gör marmelad tjock.
© iStock

E 300: Askorbinsyra (vitamin C) gör deg mer elastisk och gör lufthål i bröd.
© iStock

E 901: Bivax ger äpplen en blankare yta.
© iStock

E 160a: Syntetisk betakaroten ger vaniljglassen sin gula färg.
© iStock

E 221-28: Sulfiter hämmar bakterietillväxt i rödvin.
© iStock

E 220: Svaveldioxid håller torkade aprikoser orange.
© iStock

E 948: Syre bevarar den röda färgen i köttfärs.
© iStock

E 951: Aspartam sötar sockerfri yoghurt.
© iStock

E 510: Ammoniumklorid (salmiak) smaksätter saltlakrits.
© iStock

E 410: Fruktkärnmjöl gör att färdig bearnaisesås inte skär sig.
© iStock

E 500: Natriumvätekarbonat (bikarbonat) används som jäsningsmedel i bakverk.
© iStock

E 290: Koloxid (kolsyra) ger bubblor i din öl.
© iStock

E 302: Kalciumaskorbat gör att färdigskalad frukt inte blir brun.