Därför ska du äta fermenterad mat
Surkål, inlagd gurka och yoghurt. Det finns många sätt att äta fermenterad mat på, men hur nyttig är den egentligen? Svaret får du här.
Surkål, inlagd gurka och yoghurt. Det finns många sätt att äta fermenterad mat på, men hur nyttig är den egentligen? Svaret får du här.
"Jag har läst att fermenterad mat ska vara nyttig och ha många bra egenskaper. Vad beror det på?"
Fermenterad kost som t.ex. surkål och yoghurt innehåller massor av hälsosamma ämnen. När man fermenterar – eller jäser – ett livsmedel (t.ex. kål) med salt så bildas nyttiga mjölksyrebakterier. Dessa har en probiotisk effekt, vilket innebär att de minskar risken för magbesvär och gör det lättare för kroppen att bryta ned mjölksocker. Dessutom ökar mjölksyrebakterierna upptaget av t.ex. B12- och K-vitamin, magnesium, kalcium och järn. Mjölksyrebakterierna producerar också peptider som hämmar och tar död på oönskade bakterier, och mjölksyrebakterierna tar också upp plats i tarmarna för ovälkomna bakterier. Det har också visat sig finnas ett samband mellan intag av fermenterad kost och lägre blodtryck, viktminskning samt lindring av inflammation.
Läs också: Slik fermenterer du maten din
Fermenterad kost
Du hittar bland annat probiotiska bakterier i fermenterade livsmedel som till exempel surkål, kimchi (kinakål, chili, vitlök), surdegsbröd, tempeh (sojabönor) och tabascosås.
Syrade mjölkprodukter
Bra källor till probiotika finns också i syrade mjölkprodukter med tillsatta bakteriekulturer, till exempel acidofilus, bifidum och causido. Produkter som Cultura och kefir innehåller också probiotika.
Läs också: Antiinflammatorisk kost – så här ska du äta
Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 9/2017