Stekt ris med ägg och grönsaker

30 minuter
576 kcal

Du kan snabbt förvandla överblivet kokt ris till den mest utsökta maträtten. Prova detta kalorisnåla recept på stekt ris med ägg, bönor och massor av grönsaker.

stekt ris med grönsaker

STEKT RIS – Ett bra sätt att tömma grönsakslådan och laga enkla och läckra vardagsrätter på samma gång.

© wichmann+bendtsen

Stekt ris med grönsaker och ägg

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1 paprika
  • 1 msk ingefära
  • 1 fett vitlöksklyfta
  • 1 msk extra virgin olivolja
  • 150 g skalade edamamebönor
  • 250 g kokt, kallt råris
  • 4 ägg
  • 3 msk sojasås
  • ½ msk akaciahonung eller socker
  • limefrukter, saft
  • 1 msk fisksås
  • Havssalt
  • Svartpeppar, nymalen

Servering:

  • 1 knippa färsk koriander
  • ½ knippa salladslök
  • 1 röd chili

Så här lagar du stekt ris med ägg och grönsaker

  • Fräs finhackad lök, morötter och paprika, riven ingefära och krossad vitlök i olja i 5 min.
  • Tillsätt edamamebönor och kokt ris. Värm ordentligt.
  • Skjut riset och grönsakerna åt sidan så att en del av pannan blir tom.
  • Vispa ihop äggen och häll på den tomma delen av pannan. Rör om tills det stelnat. Vänd ner äggblandningen i riset och grönsakerna och fortsätt att tillaga på svag värme under omrörning i ett par minuter.
  • Vispa samman soja, honung, limesaft och fisksås och bred över rätten. Rör om ordentligt och tillaga ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med finhackad koriander, salladslök och chili.

TIPS Servera med ätpinnar om du vill. Det är autentiskt och ger dig övning i att äta långsammare.

TIPS Om du inte har kokt ris över motsvarar den angivna mängden ca 65 g råris eller 100 g råris.


Recept på stekt ris – för snabba och enkla måltider

Stekt ris med grönsaker och ägg är ett utmärkt val för både ett familjevänligt recept och ett solo middagsrecept. Det är perfekt för en snabb middag när livet är hektiskt – och det perfekta tillfället att göra sig av med rester eller – i samma anda – att tömma kylskåpet.

Det är också en rätt som är lätt att variera. Du kan använda de flesta grönsaker och du kan också enkelt lägga till kyckling eller t ex oxfilé.

1 Är stekt ris nyttigt?


Ris i sig är hälsosamt – så länge du väljer fullkornsris och kommer ihåg att följa tillagnings-rekommendationerna. Fullkornsris har intakta riskorn, vilket innebär att alla hälsosamma näringsämnen bevaras.

Om du inte vill avstå från vitt ris när du gör stekt ris med grönsaker och ägg, kan du alternativt välja parboiled. De ångkokas eller förkokas under tryck, vilket tvingar in många av vitaminerna och mineralerna i riskornet och bevarar de hälsosamma ämnena så mycket som möjligt.

Om du tillagar rätten med grönsaker och ägg får du naturligtvis också i dig en massa bra näringsämnen på det sättet.

Läs också: Nyttig och enkel middag | 100+ recept

2 Vilket ris passar bäst?


Du kan använda alla sorters ris för att göra stekt ris. Inte minst kan du använda rester från dagen innan och du har ett recept på en snabb och utsökt middag eller lunch.

Läs också: Stoppa matsvinnet: Så här gör du

Stekt ris med grönsaker som tillagas i stekpannan

STEKT RIS är en rätt som går snabbt att göra och är lätt att variera.

© iStock

3 Var kommer stekt ris ifrån?


Stekt ris har sitt ursprung i Sydostasien och har blivit en mycket populär maträtt över hela världen.