Stekt ris med ägg och grönsaker
Du kan snabbt förvandla överblivet kokt ris till den mest utsökta maträtten. Prova detta kalorisnåla recept på stekt ris med ägg, bönor och massor av grönsaker.
Du kan snabbt förvandla överblivet kokt ris till den mest utsökta maträtten. Prova detta kalorisnåla recept på stekt ris med ägg, bönor och massor av grönsaker.
Stekt ris med grönsaker och ägg är ett utmärkt val för både ett familjevänligt recept och ett solo middagsrecept. Det är perfekt för en snabb middag när livet är hektiskt – och det perfekta tillfället att göra sig av med rester eller – i samma anda – att tömma kylskåpet.
Det är också en rätt som är lätt att variera. Du kan använda de flesta grönsaker och du kan också enkelt lägga till kyckling eller t ex oxfilé.
Ris i sig är hälsosamt – så länge du väljer fullkornsris och kommer ihåg att följa tillagnings-rekommendationerna. Fullkornsris har intakta riskorn, vilket innebär att alla hälsosamma näringsämnen bevaras.
Om du inte vill avstå från vitt ris när du gör stekt ris med grönsaker och ägg, kan du alternativt välja parboiled. De ångkokas eller förkokas under tryck, vilket tvingar in många av vitaminerna och mineralerna i riskornet och bevarar de hälsosamma ämnena så mycket som möjligt.
Om du tillagar rätten med grönsaker och ägg får du naturligtvis också i dig en massa bra näringsämnen på det sättet.
Läs också: Nyttig och enkel middag | 100+ recept
Du kan använda alla sorters ris för att göra stekt ris. Inte minst kan du använda rester från dagen innan och du har ett recept på en snabb och utsökt middag eller lunch.
Läs också: Stoppa matsvinnet: Så här gör du
Stekt ris har sitt ursprung i Sydostasien och har blivit en mycket populär maträtt över hela världen.