Ärtsoppa med parmaskinka och rågcrisp
2 personer
2 knippen salladslök800 g ärter, färska eller tinade
1 liter grönsaksbuljong
2 skivor parmaskinka
1 skiva rågbröd
1 knippe mynta
½ tsk havssalt
Svartpeppar, färskmald
Ev ätliga blommor
TIPS! Vill du göra rätten helt vegetarisk, kan du ersätta parmaskinkan med kikärter, rostade i ugnen.
Så gör du
- Hacka löken fint. Koka upp den och ärterna i grönsaksbuljong i 6–8 min.
- Rosta parmaskinka och rågbröd i ugnen på 200 grader i 10–15 min, tills bägge är spröda. Låt dem svalna en stund och bryt eller skär sedan i små bitar till toppingen.
- Tillsätt grovhackad mynta i soppan och mixa med en stavmixer direkt i grytan. Krydda med havssalt och svartpeppar.
- Häll upp soppan i två glas och toppa med spröd parmaskinka och rågbrödscrisp och ev ätliga blommor.
Näringsinnehåll per person:
Energi: 394 kcal
Protein: 30 g
Fett: 6 g
Kolhydrater: 67 g
Kostfibrer: 21 g

© iStock
ÄRTER – sommarens söta, spröda snacks
Det är nästan som att äta godis – att sitta med en påse färska, söta ärter i sina ärtbaljor, men samtidigt får du också i dig massor av nyttigheter. De små gröna godsakerna är fullspäckade med kostfibrer, som dina tarmar älskar, och tillsammans med en rejäl portion proteiner håller de dig mätt länge.