One pots – middagar som lagar sig själva

35 minuter
487 kcal

One pots är otroligt populära, och det förstår vi. Maten lagar sig själv – i stort sett – på spisen. Och du behöver bara en kastrull. Här får du tips på nyttiga one pots och kan prova vårt goda recept med bacon, tomater, ärtor och grädde..

One pot pasta med bacon, tomater, ärtor och grädde.

ONE POT PASTA – enkelt och otroligt gott!

© wichmann+bendtsen

Enkel one pot-pasta med bacon

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 150 g fullkornspasta
  • 300 ml buljong, grönsaks eller kyckling
  • 125 ml matlagningsgrädde
  • ½ rödlök
  • 125 g körsbärstomater
  • ½ paprika
  • 1 fett vitlöksklyftor
  • 125 g haricot verts
  • 50 g ärtor frysta
  • ½ tsk havssalt
  • ½ tsk chiliflagor
  • 15 g parmesan

Till servering:

  • 62 g kalkonbacon
  • ½ knippa färska örter, t ex bredbladig persilja

Så här gör du

  • Tillsätt pasta, buljong och matlagningsgrädde i en stor kastrull och koka upp.
  • Hacka lök, tomater och paprika. Pressa vitlöken.
  • Tillsätt grönsaker, kryddor och riven parmesan ovanpå pastan. Rör inte om. Sänk värmen och låt rätten sjuda – inte koka – under lock i 10 minuter.
  • Rör om ordentligt och låt sjuda i ytterligare 10-15 min. tills det mesta av vätskan har kokat in.
  • Stek kalkonbacon knaprigt.
  • Servera pastan med färska örter och knaperstekt bacon.

TIPS: Rätten kan varieras efter säsong. På våren kan du tillsätta färsk sparris och nyskalade ärtor. På hösten är squash och svamp väldigt gott.


Därför ska du laga mat i en enda kastrull


One pot är oerhört populärt och vi förstår varför. När du lagar din middag i en enda kastrull får du många fördelar:

  • Det är enkelt: Släng i alla ingredienser i grytan och maten lagar sig (nästan) själv.
  • Du får massor av smak: Pastan får extra smak när den sjuder i t ex en god buljong.
  • Undvik matsvinn:** Briljant för att ta tillvara överblivet kött och grönsaker.
  • Sparar el:** Du behöver bara använda en spisplatta.
  • Spara på disken:** Du behöver bara en kastrull.

Här hittar du massor av tips på hur du lagar nyttiga och goda one pots. Smaklig måltid!

1 Hur lagar man en one pot?


Ta en kastrull, lägg i alla ingredienser, sätt på spisen och du är redo att laga mat på en halvtimme. Så här gör du de populära one pot-måltiderna, som är en gudagåva för den som vill ha en enkel middag på hektiska vardagar.

Så här gör du dina one pots nyttigare

Olika typer av pasta
© iStock

Nyttigare one pot-pasta

Välj fullkornspasta. Grov pasta ger dig tre gånger så mycket kostfiber som vitpasta. Kostfibr er gördig mätt, stärker matsmältningen och gynnar dina tarmbakterier. Fullkornspasta ger dig också mer järn och B-vitamin.

OBS! Tänk på att om receptet är gjort med vanlig vit pasta så behöver du förlänga koktiden och tillsätta lite mer vätska om du ersätter den med fullkornspasta.

illustration av ris tilL one pots
© iStock

Nyttigare one pot med ris

Välj råris. Till skillnad från vitt ris har råris fortfarande kvar det yttre skalet där de flesta av de nyttiga fibrerna, vitaminerna och mineralerna finns.

Om det inte står råris i receptet behöver du mer vätska än angivet eftersom det ska koka i 35-40 minuter. Beräkna ca 6 dl vätska till 2 dl råris. Låt rätten dra i ca 5 min. under lock innan servering.

Illustration av olika köttbitar
© iStock

Nyttigare one pot med kött

Skär ner på mängderna. I rätter där köttet är malet eller tärnat, som i en gryta, är det en bra idé att minska på mängderna.

Om du serverar en biff eller en bit kyckling på 50– 75 g per person kanske några klagar på storleken, men ingen kommer att märka det – smart!

Enligt de officiella kostråden bör viäta max 500 g kött per vecka, och en gryta kan hjälpa oss att uppnå detta. Du kan också göra en gryta utan kött.

Använd bara lite chorizo

One pot med chorizo är en populär rätt. Den kryddiga korven är full av smak, och därför kan du enkelt nöja dig med mycket små mängder. Det är bra, för fetthalten är hög och det är processat kött, vilket vi vill hålla nere till ett minimum.

Leta efter ekologisk chorizo för att undvika nitrat. I vårt recept på en gryta med chorizo använder vi bara 75 g korv till 4 personer.

Byt ut baconet

Vissa one pot-recept innehåller bacon. Här kan du spara många kalorier genom att byta ut det vanliga baconet mot serrano, parmaskinka eller kalkonbacon som i I FORMs recept.

Vilken utrustning behöver man?

  • En kastrull. Välj gärna en tjockbottnad kastrull, t ex en gjutjärnsgryta.
  • Ett grytlock. Ett tätslutande lock på din kastrull förhindrar att vätskan förångas.
  • En vass kniv. Massor av grönsaker är gott i en one pot, och de ska skäras i passande storlekar. Om du även ska skära kött, så behöver du två vassa knivar.
  • En skärbräda. En skärbräda är ovärderlig, men det är också enda disken du får. Ska du ha både grönsaker och kött behöver du dock två skärbrädor.

2 Vilka ingredienser passar ihop i en one pot?


I princip är det upp till dina – och kanske din familjs – smaklökar att avgöra vad som passar bra ihop i en och samma gryta. Men om du frågar oss så tycker vi att vissa kombinationer är mer självklara än andra.

5 GODA GRYTOR

Med lax

Lax, pasta, buljong, ärtor, lök, sparris, färsk spenat och matlagningsgrädde.

Med kyckling

Kyckling, pasta, buljong, färska tomater, edamamebönor, vitlök, färsk basilika och parmesan.

Med bönor

Bönor, råris, buljong, röd paprika, grön paprika, majs, vitlök, chili och krossade tomater.

Med bacon

Bacon, pasta, buljong, svamp, ärtor, lök, spenat, vitlök, pesto, matlagningsgrädde och parmesan.

Med chorizo

Chorizo, spaghetti, buljong, riven morot, färska tomater, lök, vitlök och burktomater.

3 Kan jag använda all typ av pasta till one pots?


Det korta svaret är nej. Färsk pasta är inte lämplig här, eftersom den bara behöver kokas i 2–3 minuter, vilket inte är tillräckligt för att uppnå den smak och krämiga konsistens som du eftersträvar.

Du kan dock använda spagetti, makaroner, penne etc. Tänk på att fullkornspasta har en längre koktid än vit pasta och därför kräver mer vätska.

Du kan också använda glutenfri pasta eller linspasta, men tillagningstiden bör inte vara kortare än ca 10 minuter.

Räknar du kalorier? Skippa pasta och ris i din one pot och välj linser, kikärtor, bönor och grönsaker istället.

4 Vilka grönsaker kan man använda?


Använd mycket grönsaker

Du kan faktiskt använda alla grönsaker som fyllning i en one pot – förutom avokado. I princip lägger du alla i grytan från början, men om du vill ha lite tuggmotstånd kvar i några av dem kan du vänta till slutet.

Om du använder mycket grönsaker med hög vattenhalt, som tomater och zucchini, kommer de att släppa ifrån sig mycket vätska i såsen. Därför kan det vara bra att börja med lite mindre vätska och sedan tillsätta mer efter hand, om det behövs. Grönsaker som potatis absorberar mycket vätska, så om du har potatistärningar i pannan kan du behöva tillsätta lite extra vatten.

GOTT GRÖNT TILL DIN GRYTA

  • Potatis i tärningar
  • Paprika i tärningar
  • Halva körsbärstomater
  • Squash – riven eller tärnad
  • Lök – tärnad eller i klyftor Rotfrukter i tärningar
  • Majs och ärtor – gärna frysta
  • Morötter – rivna eller skivade
  • Broccoli eller blomkål i små buketter
  • Champinjoner i skivor
  • Purjolök och vårlök – finskuren
  • Färsk spenat

5 Vilken sås kan man använda till one pots?


Såsen, eller snarare vätskan, är viktig eftersom det är den som binder samman alla ingredienser i din gryta och ger den en härligt krämig konsistens. Vispgrädde och kokosmjölk gör jobbet perfekt, men vi vill helst slippa de många kalorierna och det mättade fettet.

Så här är ett antal hälsosamma alternativ som du också kan kombinera med stor fördel.

  • Matlagningsgrädde
  • Krossade tomater på burk
  • Keso
  • Grönsaks- eller kycklingbuljong

6 Vilka toppingar kan man använda till one pots?


Precis innan du sätter den ångande grytan på bordet, garnera med en handfull inbjudande – och hälsosamma – toppingar, t ex en eller flera av de här:

  • Hackade, färska örter, t ex bredbladig persilja, basilika eller koriander
  • Körsbärstomater i halvor eller kvartar
  • Finhackad vårlök
  • Hyvlad eller riven parmesanost
  • Hackade pinjenötter, jordnötter eller cashewnötter
  • Kryddor, t ex nymalen peppar och rökt paprika

7 Kan man laga en vegetarisk one pot?


Ja . Satsa på mättande ingredienser. Du kan lätt bli mätt på en vegetarisk one pot-måltid, men det är en bra idé att se till att du lägger till några mättande ingredienser i grytan. Här är tre förslag som innehåller både kostfibrer och protein.

8 10 goda one pot-recept


5 x one pot pasta

© wichmann+bendtsen

Nyttig hemgjord one pot pasta med kyckling

Du behöver bara en enda kastrull för att laga den här nyttiga pastan med kyckling.

Här hittar du receptet

One pot pasta med nötkött
© wichmann+bendtsen

Kryddstark one pot pasta med nötkött och bönor

One pot pasta är superpopulärt. Vi förstår varför. Vi serverar en god allt-i-ett-rätt i en lite nyttigare version med fullkorn och lite fler grönsaker.

Här hittar du receptet

Italiensk one pot med tomat
© wichmann+bendtsen

One pot pasta med chorizo och tomat

Pasta med tomatsås är ett säkert kort. Här serveras den med chorizo i en allt-i-ett-gryta, som kan stå och puttra själv tills den är klar. Enklare blir det inte!

Här hittar du receptet

One pot-pasta med lax och spenat
© wichmann+bendtsen

Krämig one pot pasta med lax, spenat och ärtor

Pastarätten som lagar sig själv. Enklare blir det inte. Den här pastan serveras med lax, spenat och ärtor och är superenkel att slänga ihop.

Här hittar du receptet

Vegetarisk one pot pasta
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk one pot pasta med squash, grönkål och vita bönor

Mat på 25 min: Smakrik vegetarisk one pot pasta med massor av umamismak.

Här hittar du receptet

5 x one pots utan pasta

One pot med kyckling och ris
© wichmann+bendtsen

One pot-kyckling med bönor och råris

Vill du göra en enkel och god middag? Då är den här ont poten något för dig. Blir det rester över? Grattis! Den smakar minst lika gott dagen efter!

Här hittar du receptet

Vegetarisk one pot
© wichmann+bendtsen

Vegetarisk one pot med quinoa, kål och linser

Gillar du mat som är varm, vitaminrik och välsmakande? Och som lagar sig själv? Du behöver inte leta längre. Den här vegetariska allt-i-ett-grytan är vad du söker!

Här hittar du receptet

© wichmann+bendtsen

Vegetarisk currygryta med kikärter

Vill du dra ner på köttet? Prova då den här goda currygrytan med kikärter. Allt du behöver göra är att stoppa ner grönsaker och kryddor i en gryta och låta det sjuda i 40 minuter.

Här hittar du receptet

Curry serverad i en ananas

One pot kyckling i currysås med ananas och grönsaker

Servera denna läckra currygryta i en halv ananas. Det får rätten att likna ett karibiskt festfyrverkeri, och du slipper diska.

Här hittar du receptet

Grönsaksgryta med blomkål och chili

Det här är kryddstarkt och supergott! Snabbgrytan med blomkål, linser och chili.

Här hittar du receptet

9 Vad innebär det att rätten ska sjuda?


Att sjuda en one pot innebär att den ska koka mycket försiktigt på ganska låg värme. Du vill inte att det ska koka som när du kokar pasta i en kastrull med vatten. Ytan på maträtten ska bara röra sig en aning. Om du ser stora bubblor ska du sänka värmen.

Så här gör du:

  • Koka upp din one pot.
  • Sänk värmen och sätt på locket.
  • Om vätskan fortfarande bubblar, sänk värmen ytterligare.
  • Om värmen är för hög riskerar du att rätten bränns vid.

10 Varför bränner jag min one pot?


Det kan finnas flera anledningar till detta. Kolla in de vanligaste misstagen här. Om det inte hjälper kan du prova att försiktigt röra om i botten av kastrullen några gånger under tiden.

  • Du har för hög värme. Så fort rätten kokar ska du lägga på locket och sänka värmen rejält så att rätten bara sjuder.
  • Bottnen på din kastrull är för tunn. Med en tjockbottnad gryta bränns inte din rätt lika lätt.
  • Du har inget lock på kastrullen. Därmed förångas en hel del vätska.
  • Du har för lite vätska. Det kan bero på att receptet är beräknat för vit pasta och du har använt fullkornspasta, som kräver lite mer vätska.
Gryta som bränner fast

TIPS: Tillsätt lite olja i botten av pannan innan du börjar – det kan hjälpa till att förhindra att rätten bränner fast.

11 Kan man göra one pot-rätter i ugn?


Det kan du absolut, men det är lite svårare att snabbt reglera värmen så att rätten inte kokar över.

© iStock

Se till att kastrullen – och locket – tål ugnen, eller använd en stor form och täck den med aluminiumfolie.

I FORM 15/23