One pot är oerhört populärt och vi förstår varför. När du lagar din middag i en enda kastrull får du många fördelar:
- Det är enkelt: Släng i alla ingredienser i grytan och maten lagar sig (nästan) själv.
- Du får massor av smak: Pastan får extra smak när den sjuder i t ex en god buljong.
- Undvik matsvinn:** Briljant för att ta tillvara överblivet kött och grönsaker.
- Sparar el:** Du behöver bara använda en spisplatta.
- Spara på disken:** Du behöver bara en kastrull.
Här hittar du massor av tips på hur du lagar nyttiga och goda one pots. Smaklig måltid!
Ta en kastrull, lägg i alla ingredienser, sätt på spisen och du är redo att laga mat på en halvtimme. Så här gör du de populära one pot-måltiderna, som är en gudagåva för den som vill ha en enkel middag på hektiska vardagar.
I princip är det upp till dina – och kanske din familjs – smaklökar att avgöra vad som passar bra ihop i en och samma gryta. Men om du frågar oss så tycker vi att vissa kombinationer är mer självklara än andra.
Det korta svaret är nej. Färsk pasta är inte lämplig här, eftersom den bara behöver kokas i 2–3 minuter, vilket inte är tillräckligt för att uppnå den smak och krämiga konsistens som du eftersträvar.
Du kan dock använda spagetti, makaroner, penne etc. Tänk på att fullkornspasta har en längre koktid än vit pasta och därför kräver mer vätska.
Du kan också använda glutenfri pasta eller linspasta, men tillagningstiden bör inte vara kortare än ca 10 minuter.
Räknar du kalorier? Skippa pasta och ris i din one pot och välj linser, kikärtor, bönor och grönsaker istället.
Använd mycket grönsaker
Du kan faktiskt använda alla grönsaker som fyllning i en one pot – förutom avokado. I princip lägger du alla i grytan från början, men om du vill ha lite tuggmotstånd kvar i några av dem kan du vänta till slutet.
Om du använder mycket grönsaker med hög vattenhalt, som tomater och zucchini, kommer de att släppa ifrån sig mycket vätska i såsen. Därför kan det vara bra att börja med lite mindre vätska och sedan tillsätta mer efter hand, om det behövs. Grönsaker som potatis absorberar mycket vätska, så om du har potatistärningar i pannan kan du behöva tillsätta lite extra vatten.
Såsen, eller snarare vätskan, är viktig eftersom det är den som binder samman alla ingredienser i din gryta och ger den en härligt krämig konsistens. Vispgrädde och kokosmjölk gör jobbet perfekt, men vi vill helst slippa de många kalorierna och det mättade fettet.
Så här är ett antal hälsosamma alternativ som du också kan kombinera med stor fördel.
- Matlagningsgrädde
- Krossade tomater på burk
- Keso
- Grönsaks- eller kycklingbuljong
Precis innan du sätter den ångande grytan på bordet, garnera med en handfull inbjudande – och hälsosamma – toppingar, t ex en eller flera av de här:
- Hackade, färska örter, t ex bredbladig persilja, basilika eller koriander
- Körsbärstomater i halvor eller kvartar
- Finhackad vårlök
- Hyvlad eller riven parmesanost
- Hackade pinjenötter, jordnötter eller cashewnötter
- Kryddor, t ex nymalen peppar och rökt paprika
Ja . Satsa på mättande ingredienser. Du kan lätt bli mätt på en vegetarisk one pot-måltid, men det är en bra idé att se till att du lägger till några mättande ingredienser i grytan. Här är tre förslag som innehåller både kostfibrer och protein.
Att sjuda en one pot innebär att den ska koka mycket försiktigt på ganska låg värme. Du vill inte att det ska koka som när du kokar pasta i en kastrull med vatten. Ytan på maträtten ska bara röra sig en aning. Om du ser stora bubblor ska du sänka värmen.
Så här gör du:
- Koka upp din one pot.
- Sänk värmen och sätt på locket.
- Om vätskan fortfarande bubblar, sänk värmen ytterligare.
- Om värmen är för hög riskerar du att rätten bränns vid.
Det kan finnas flera anledningar till detta. Kolla in de vanligaste misstagen här. Om det inte hjälper kan du prova att försiktigt röra om i botten av kastrullen några gånger under tiden.
- Du har för hög värme. Så fort rätten kokar ska du lägga på locket och sänka värmen rejält så att rätten bara sjuder.
- Bottnen på din kastrull är för tunn. Med en tjockbottnad gryta bränns inte din rätt lika lätt.
- Du har inget lock på kastrullen. Därmed förångas en hel del vätska.
- Du har för lite vätska. Det kan bero på att receptet är beräknat för vit pasta och du har använt fullkornspasta, som kräver lite mer vätska.
Det kan du absolut, men det är lite svårare att snabbt reglera värmen så att rätten inte kokar över.