Bakad lax och sommarsallad

30 minuter
349 kcal

Bakad lax med stor grön sommarsallad med färskpotatis, rädisor och ärter.

Ovnsbakt laks og sommerlig potetsalat

Bakad lax och sommarsallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

Sallad

  • 4 små kokta färskpotatisar
  • Havssalt
  • 4 gröna sparrisar
  • Kallpressad rapsolja
  • ½ olika salladshuvuden
  • 2 primörmorötter
  • 2 rädisor
  • ¼ blomkålshuvud
  • ½ dl nyspritsade ärter
  • ¼ nypa ärtskott Krasse

Dressing

  • ½ dl extra jungfruolja
  • dl vitvinsvinäger
  • ¼ msk dijonsenap
  • ¼ msk akaciahonung
  • Havssalt och mald svartpeppar

Fisken

  • ¼ laxbit med skinn utan ben, motsvarande ca 800 g
  • Havssalt
  • ¼ nypa färsk körvel
  • ¼ nypa vattenkrasse
  • 1 lime eller 2 citroner

Gör så här

  • Skär den avsvalnade kokta potatisen i skivor.
  • Bryt ändarna på sparrisen, skär till och lägg dem i en skål. Ringla över lite rapsolja, strö över salt och häll kokande vatten över. Häll av vattnet efter 1 minut, låt dem svalna och skär dem i halvor – på längden.
  • Gör i ordning salladen och servera på ett stort fat med hälften av morötterna och rädisorna, blomkålen skuren i fina skivor, potatis, sparris, ärter, ärtskott och krasse.
  • Ringla över 8 msk dressing strax före servering.
  • Lägg laxen på bakplåtspapper, strö över salt och baka i 200 grader i 20 minuter.
  • Servera med körvel, krasse och lime.

LÄS OCKSÄ: Så påverkar sommartid kroppen