5 skäl: Därför är frysta grönsaker bättre än du tror
Om du har svårt att få i dig tillräckligt med grönsaker kan du hitta hjälp i frysdiskarna i mataffären. Här får du alla fördelar serverade.
Om du har svårt att få i dig tillräckligt med grönsaker kan du hitta hjälp i frysdiskarna i mataffären. Här får du alla fördelar serverade.
Känner du till känslan av att stå i mataffären med en vilsen blick och undra vad du ska köpa för att få middagen klar på 30 minuter? Och helst ska det vara nyttigt.
Den situationen får alltför många av oss att fokusera på kött och kolhydrater, och då hamnar grönsakerna i andra hand. Bara tanken på att skala, skära, koka och baka dem kan helt enkelt vara överväldigande.
Läs också: Nyttig middag – på max 30 minuter
”Om alternativet är att inte få i sig grönsaker, då är frysta grönsaker ett bra alternativ”, säger forskaren Jette Jakobsen.
Har du svårt att se det positiva med frysta grönsaker? Läs mer om argumenten här.
I en dansk rapport från 2023 har forskaren Jette Jakobsen varit med och undersökt näringsinnehållet i frysta grönsaker jämfört med färska varianter.
”Vår undersökning visade att frysta grönsaker som inte har tillagats har samma näringsämnen som färska – bara inte alltid i exakt samma mängd”, säger hon.
Läs också: Topp 3: Här är de nyttigaste grönsakerna
Innehållet av så kallad torrsubstans är lägre i frysta grönsaker än i färska, vilket kan ha betydelse för det något lägre näringsinnehållet.
Det är dock inte fråga om några stora skillnader. Grönsakerna fryses in direkt efter skörden, så att större delen av vitamininnehållet bevaras.
Så även om de flesta föredrar den krispiga färska varianten, får du ändå ett gediget, hälsosamt och näringsrikt alternativ genom att ta med en påse frysta bönor hem.
När du köper en påse med frysta grönsaker kan du enkelt och elegant hoppa över den del av processen som kallas rengöring och skärning, eftersom producenten redan har gjort det åt dig.
”Det är enkelt att öppna en påse och lägga innehållet i en gryta eller i ugnen”, säger matkonsulten Gitte Breum och fortsätter:
"Om vi inte hade fryst mat skulle vi sakna några av de enkla lösningarna på hektiska dagar."— Gitte Breum, konsult inom omställning till ekologisk mat
Till vardags är hon VD för ett företag som levererar måltider till äldre i deras hem och på vårdhem i fem kommuner, och ska säkerställa högsta möjliga kvalitet på maten.
Läs också: Spara tid och ät hälsosammare med food prep
Hon betonar dock att vissa grönsaker, som majs, ärter och gröna bönor, behåller smak och konsistens bättre än andra, som blomkål och broccoli.
Få hennes råd om hur du bäst lagar mat av frysta grönsaker här.
Själva tillagningsmetoden har också stor betydelse. Ingen kommer att höja på ögonbrynen om du tillsätter frysta grönsaker i en soppa eller en gryta – alltså i sammanhang där de ”kokas mer”.
Läs också: One pot – middag som lagar sig själv
Däremot är grönsaker från frysen inte lika lockande om de serveras på tallriken som ett tillbehör i sig.
”Ju mer grönsakerna står för sig själva, desto mindre aptitligt. Jag skulle alltid välja färska morötter och rotfrukter, säger Gitte Breum.
Det är en kombination av smak och konsistens som avgör om vi gillar maten. Om du är osäker kan du se om maten blir uppäten.
”Alla grönsaker som blir uppätna är en bra idé”, konstaterar Gitte Breum.
Frysta grönsaker passar också bra i bland annat soppor, wokrätter och pajer. Få en samlad översikt över hur du använder dem på bästa sätt här.
Har du någonsin varit tvungen att tömma grönsakslådan i kylskåpet för att purjolöken blivit sladdrig och morötterna mjuka? Då vet du hur irriterande det är att inte hinna använda grönsakerna i tid.
Med frysta varor har du den klara fördelen att hållbarheten är betydligt längre än för färska varianter. Generellt kan du räkna med 10–12 månader, eftersom grönsaker har ett lågt fettinnehåll.
Läs också: Så länge kan din mat hålla sig i frysen
Hållbarheten är kanske särskilt en fördel för små hushåll, eftersom det är lätt att ta ut en liten portion grönsaker ur en fryspåse och låta resten ligga kvar i frysen. På så sätt kan du lättare ha ett större utbud att välja mellan än om du skulle köpa alla grönsaker färska.
Frysta grönsaker får alltså poäng för sitt höga näringsinnehåll och de enkla lösningarna. Men när det gäller smak och konsistens kan de fortfarande inte slå färska råvaror.
Det finns råd för det.
”Vi måste bli mycket bättre på att använda säsongens grönsaker och komplettera med frysta grönsaker där det behövs. Det är helt klart på vintern som de har sin största berättigelse”, säger hon.
Från november till maj har vi i våra breddgrader inte mycket annat än rotfrukter och kål att trolla med i köket, som du kan se på denna översikt – som du kan skriva ut och sätta upp på kylskåpet.
”Om alternativet är att vi hoppar över grönsakerna är frysta varor ett bra alternativ”, säger Gitte Breum.
Är du redo att sätta igång i köket? Här hittar du goda råd om hur du bäst använder frysta grönsaker i matlagningen, inklusive en översikt över de olika sorterna.
KÄLLOR: Gitte Breum, konsult inom omställning till ekologisk mat och Jette Jakobsen, seniorforskare, DTU