Pastasallad är perfekt för picknick, fest och vardag. De är populära - både bland dem som gör dem och dem som äter dem.
Italienarna skakar säkert på huvudet, men här i Norden är vi galna i pastasallad. Det är enkelt, kan förberedas i förväg, du kan använda dina rester och lägga alla dina nyttiga favoriter i skålen. Håller du inte med? Testa vårt goda recept på pastasallad med kyckling.
Lär dig mer om pastasallad här:
Kalorimängden beror naturligtvis på ingredienserna. Om du väljer I FORMs pastasallad med kyckling är det 545 kcal per person.
Så här MINSKAR du antalet kalorier i pastasallad:
- Tillför: Massor av grönsaker och färska örter.
- Undvik: Feta dressingar, bacon, fetaost, parmesan och mozzarella.
Vanliga vardagar är pastasallader ett bra val. De är lätta att göra. Medan pastan kokar och svalnar kan du snabbt hacka grönsaker och öppna en burk tonfisk och en burk pesto. Beroende på vilka ingredienser du väljer kan pastasallader vara billig, klimatvänlig och hälsosam mat.
Få våra tips om hur du gör din pastasallad nyttigare här:
Det låter kanske märkligt, men ja, det är den. Samma mängd pasta är nyttigare om du äter den kall istället för varm. Kodordet är resistent stärkelse, och om du vill höra den lite nördiga förklaringen, så kommer den här:
De flesta dressingar kan delas in i tre grupper: vinägrettdressingar, pestodressingar och krämiga dressingar. Man kan givetvis strunta i att ha en dressing, men beroende på ingredienser kan det ge en lite torr pastasallad, dessutom ger en dressing också mycket smak.
Mängden pastasallad beror både på om pastasalladen serveras som en självständig rätt, om den ka vara tillbehör eller om den ingår på en buffé. En tumregel för pasta som huvudrätt är cirka 125 gram okokt pasta per person.
I receptet på I FORMs pastasallad har vi minskat på pastan och ökat mängden grönsaker och kyckling. Totalt har vi beräknat 400 g pastasallad per person totalt.
**Läs också: Gör egen pasta. Det är faktiskt enkelt. Se bara här
Ja, det kan du i princip göra, men resultatet blir inte supergott. Det beror på att grönsakerna tappar sin sprödhet i frysen och istället blir blöta och sladdriga. Det är därför bättre att bara frysa den kokta, kalla pastan och tillsätta färska grönsaker efter att pastan tinat.
Är du osäker på vad som kan frysas? Kolla våra stora frysguide här
Det kan du absolut. Vissa grönsaker är dock bäst att blanda ner först innan servering. Det gäller t ex känsliga grönsaker som salladsblad och avokado och vattniga grönsaker som tomater och gurka. Morötter och ärtor kan du blanda ner dagen innan. Förvara pastasalladen i kylen i en lufttät behållare.
Det finns inga gränser här. Pastasallad passar bra till grillat. Kött, köttbullar, kyckling och fisk men kan också vara en fullständig måltid. En pastasallad är perfekt i matlådan och på picknicken, och på alla typer av bufféer.
Nej, vanligtvis inte. Om du inte tål gluten eller får glutenintoleranta på middag kan du dock köpa glutenfri pasta och därmed göra en glutenfri pastasallad.
“Vadå, är det en vetenskap att koka pasta?”, tänker du kanske. Inte riktigt, men det finns ändå några små tips som kan få pastan att bli perfekt. Så vill du nörda ner dig lite, så får du de bästa råden här.
Artikeln publicerades i I FORM nr 11/2023